Категорія
Новини
Дата

Закупівельні ціни на харчі ГУР в рази нижчі від підрядів Міноборони – аналіз «Наші гроші»

1 хв читання

Головне управлення розвідки Міноборони закуповує харчі за цінами, які суттєво відрізняються від цін, за якими такі ж продукти купує Міноборони для ЗСУ. На це звернуло увагу видання «Наші гроші», проаналізувавши закупівельні ціни військових частин, які з 24 квітня публікуються на порталі «Прозорро».

Ключові факти

  • Військова частина А1225, що є частиною забезпечення ГУР Міноборони, оприлюднило звіти про закупівлі харчів, спорядження та автозапчастин на 16 млн грн. Видання порівняло ціни харчів з тими, що містяться у вже знижених контрактах Міноборони.
  • Наприклад, ГУР закупило рибу минтай по 69 грн за кг, тоді як у Міністерства – 120 грн. Це – найменша ціна по всім контрактам, зазначає видання.
  • Рис у ГУР виявився дешевшим від роздрібних цін магазинів – 26 грн за кг. А у Міноборони – від 59 грн.
  • Морква по 12 грн для ГУР, у Міноборони найдешевша морква коштує 28 грн.
Закупівельні ціни на харчі ГУР в рази нижчі від підрядів Міноборони – аналіз «Наші гроші» /Фото 1
  • Редакція Forbes відправила запит у Міноборони для коментаря.

Контекст

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. 

У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману». На тлі скандалу звільнилися директор департаменту закупівель Богдан Хмельницький та заступник міністра Вʼячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. Проте, у підозрі Шаповалову ДБР про так звану «яєчну справу» не згадує. Він проходить по статті – «перешкоджання діяльності ЗСУ». ДБР закидає йому те, що в перші дні повномасштабного вторгнення РФ Міноборони закупило спорядження для ЗСУ за кордоном без включення до контрактів пункту про відповідність українським стандартам якості. Напочатку лютого суд заарештував Шаповалова із заставою в 400 млн грн.

2 лютого стало відомо, що правоохоронці затримали злочинну групу, яка привласнювала кошти, виділені на харчування військовослужбовців ЗСУ. Сума збитків оцінюється правоохоронцями у понад 4,6 млн грн

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні