Категорія
Новини
Дата

Закупівельні ціни на харчі ГУР в рази нижчі від підрядів Міноборони – аналіз «Наші гроші»

Головне управлення розвідки Міноборони закуповує харчі за цінами, які суттєво відрізняються від цін, за якими такі ж продукти купує Міноборони для ЗСУ. На це звернуло увагу видання «Наші гроші», проаналізувавши закупівельні ціни військових частин, які з 24 квітня публікуються на порталі «Прозорро».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Військова частина А1225, що є частиною забезпечення ГУР Міноборони, оприлюднило звіти про закупівлі харчів, спорядження та автозапчастин на 16 млн грн. Видання порівняло ціни харчів з тими, що містяться у вже знижених контрактах Міноборони.
  • Наприклад, ГУР закупило рибу минтай по 69 грн за кг, тоді як у Міністерства – 120 грн. Це – найменша ціна по всім контрактам, зазначає видання.
  • Рис у ГУР виявився дешевшим від роздрібних цін магазинів – 26 грн за кг. А у Міноборони – від 59 грн.
  • Морква по 12 грн для ГУР, у Міноборони найдешевша морква коштує 28 грн.
Закупівельні ціни на харчі ГУР в рази нижчі від підрядів Міноборони – аналіз «Наші гроші» /Фото 1
  • Редакція Forbes відправила запит у Міноборони для коментаря.

Контекст

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. 

У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману». На тлі скандалу звільнилися директор департаменту закупівель Богдан Хмельницький та заступник міністра Вʼячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. Проте, у підозрі Шаповалову ДБР про так звану «яєчну справу» не згадує. Він проходить по статті – «перешкоджання діяльності ЗСУ». ДБР закидає йому те, що в перші дні повномасштабного вторгнення РФ Міноборони закупило спорядження для ЗСУ за кордоном без включення до контрактів пункту про відповідність українським стандартам якості. Напочатку лютого суд заарештував Шаповалова із заставою в 400 млн грн.

2 лютого стало відомо, що правоохоронці затримали злочинну групу, яка привласнювала кошти, виділені на харчування військовослужбовців ЗСУ. Сума збитків оцінюється правоохоронцями у понад 4,6 млн грн

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні