Категорія
Новини
Дата

«Заплющував очі» на порушення. СБУ затримала чиновника АМКУ, який вимагав хабарі у підприємців

СБУ затримала в Києві чиновника Антимонопольного комітету (АМКУ), який підозрюється у вимаганні хабарів з представників бізнесу. Задокументовано, як держслужбовець «обклав даниною» місцеву компанію, яка займається оптовою торгівлею хімічних засобів і техніки для очищення, йдеться у повідомленні СБУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними СБУ, кіберфахівці ліквідували корупційну схему у Північному міжобласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету.
  • Затримано посадовця відділу досліджень і розслідувань АМКУ, який налагодив механізм одержання грошей від підприємців. За даними слідства, він вимагав хабарі з підприємців, щоб «заплющити очі» на виявлені у них порушення антимонопольного законодавства та не вживати щодо них адміністративних санкцій.
  • За $8000 посадовець обіцяв керівнику підприємства «вирішити питання» про не накладення на нього штрафів за порушення, виявлені у ході перевірки.
  • Співробітники СБУ задокументували отримання чиновником першої частини неправомірної вигоди і затримали під час передачі йому другої частини.
  • Чиновнику повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 ККУ (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Підозрюваному загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.
  • Підозрюваний знаходиться під вартою. Слідство перевіряє інформацію про можливу причетність до схеми інших посадовців АМКУ. 

Контекст

Боротьба з корупцією – одна з рекомендацій, наданих Європейською комісією Україні при отриманні статусу кандидата на членство в ЄС. Корупція також стоїть на заваді нашого вступу в НАТО.

Минулого року Верховна Рада затвердила Антикорупційну стратегію на 2021–2025 роки. У ній вказано, що подальша боротьба з корупцією залишається однією з основних вимог суспільства.

«Запит суспільства на боротьбу з корупцією суттєво зріс під час війни», – зазначив в одному з останніх інтерв’ю голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков. Це підтверджують результати опитування, проведеного Transparency International Ukraine. 77% населення вважають корупцію ключовою проблемою майбутньої відбудови України.

Відповідно до Державної антикорупційної програми, стійкий запит населення, трансформований (гіпертрофований) у запит на масове кримінальне переслідування високопосадовців – проблема, яка ускладнює боротьбу з корупцією. До того ж відсутність значної кількості обвинувальних вироків, що передбачають позбавлення волі (або їхній недостатній публічний розголос) формує враження щодо неспроможності антикорупційної реформи досягнути мети.

В Україні спостерігаються хвилі активної боротьби з корупцією, які супроводжуються публічним розголосом. На жаль, акцент знаходиться на процесі, а не результаті, вважає адвокат і партнер VB PARTNERS Денис Шкаровський. Чи можлива боротьба з корупцією, читайте тут

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні