Категорія
Новини
Дата

Запорізька АЕС знову на межі блекауту через російські обстріли – «Енергоатом» (оновлено)

1 хв читання

У четвер, 22 серпня, через російські обстріли сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС – Феросплавна», через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб, повідомляє пресслужба «Енергоатому». Зокрема, АЕС знову опинилася на межі блекауту.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі, її захопили російські військові ще на початку повномасштабного вторгнення.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Наразі ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-750кВ «Дніпровська». 
  • У випадку її пошкодження виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС.
  • У «Енергоатомі» заявили, що через окупантів на ЗАЕС постійно поглиблюється деградація на всіх напрямах експлуатації. 
  • Зокрема, до нещодавньої пожежі на одній із двох наявних градирень АЕС зараз додалася подія із загрозою втрати зовнішнього живлення станції.
  • Оновлено о 17:00. Ремонтні бригади НЕК «Укренерго» відновили надійність живлення Запорізької АЕС, включивши пошкоджену високовольтну лінію в роботу.

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022-го захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси. У жовтні 2022 року Путін своїм «указом» передав окуповану Запорізьку АЕС в управління новоствореної компанії «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС», яка є дочірнім підприємством «Росатому».

Від початку окупації Запорізької АЕС там сталося понад 10 блекаутів. 

Наприкінці червня в МАГАТЕ повідомляли, що через обстріли та пожежу біля ЗАЕС зруйновано одну зі станцій радіаційного моніторингу. Зруйнований обʼєкт розташований приблизно за 16 км на північний захід від тимчасово окупованої станції.

 У липні Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про захист ядерних обʼєктів України і деокупацію ЗАЕС. Документ підтримали 99 країн, проти проголосували лише вісім: Білорусь, Бурунді, Куба, Еритрея, КНДР, Малі, Нікарагуа, Сирія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд