Immigram /twitter.com/SlushHQ
Категорія
Інновації
Дата

Заснований росіянами Immigram виграв €1 млн на конкурсі стартапів і обурив українську спільноту. Перемогу анулювали, але чому вона взагалі стала можлива

4 хв читання

Заснований росіянами стартап Immigram виграв €1 млн від п’ятірки топових фондів у фіналі конкурсу Slush 100 і встряг у PR-скандал. Фото twitter.com/SlushHQ

Заснований росіянами стартап Immigram виграв €1 млн від п’ятірки топових фондів у фіналі конкурсу Slush 100 і встряг у PR-скандал. Організатори відкликали приз через обурення українців. Проте вони не перші хто отримує гроші західних інвесторів навіть під час війни

Slush 100 – конкурс молодих стартапів не старше трьох років, що змагаються за посівні €1 млн. Інвестори й судді – топові західні венчурні фонди Accel, General Catalyst, Lightspeed, NEA і Northzone. Цьогоріч у фінському Гельсінкі головний приз дістався заснованому у 2019-му проєкту Immigram і його сервісу для релокації айтівців за кордон.

«Slush приносить вибачення за недогляд», – написали 21 листопада організатори змагання у Twitter і відкликали нагороду. Учасників слід було ретельніше перевіряти перш ніж допускати до участі у конкурсі, додали вони. Попередніх два дні Immigram перебував у епіцентрі PR-скандалу через російських засновників та роботу у РФ.

Звідки взявся Immigram та в чому його звинувачують

Immigram – заснована у 2019-му платформа для техімігрантів. Сервіс допомагає айтівцям оформлювати документи й отримувати британську талант-візу. Великих інвестицій він поки не залучав.

Навесні 2022-го команда отримала $0,5 млн від британського фонду Xploration Capital, кіпрської інвестфірми JOINT JOURNEY та Микити Мікадо, свідчать дані Crunchbace. Мікадо – співзасновник білоруської IT-компанії PandaDoc – перевіз бізнес до України після переобрання Олександра Лукашенка й масових протестів у серпні 2020-го. Проте українців обурила перемога його портфельного проєкту.

«Вони позиціювали себе як лондонський стартап, але в них російські паспорти», – говорить аналітик польського фонду Inovo Богдан Машталір, який брав участь в івенті. Штаб-квартира Immigram — у Лондоні. Засновники – росіяни Анастасія Миролюбова й Михаїл Шаронов – самі емігрували до Великої Британії у 2016-му.

Сім’я Шаронова родом з Одеси, зазначає Миролюбова у дописі в Linkedin. В соцмережах Шаронов називає себе «петербуржцем у Лондоні». Серед клієнтів сервісу – громадяни 10 країн, у тому числі України, Росії та Білорусі, йдеться на сайті компанії.

Із початком повномасштабного російського вторгнення в Україну клієнтів у Immigram побільшало втричі, казала Миролюбова в інтерв’ю Forbes Russia у березні 2022-го. 65% нових звернень стартап отримував від росіян.

Під час презентації на Slush CEO стартапу Миролюбова заявила, що Immigram планує отримати $6 млн виторгу від 350 клієнтів за підсумками 2022-го. Щонайменше 10% усіх отримувачів віз Global Talent з Росії були її клієнтами, повідомила вона в Instagram.

На російську аудиторію звернув увагу у своєму пості у Linkedin і старший інвестиційний менеджер польського фонду Movens Capital Ярослав Кремпович. У приватному листуванні (скріншот є в розпорядженні Forbes) Миролюбова вимагала від нього видалити допис. Вона зазначала, що наразі 70% лідів надходить з Індії, Нігерії та Бразилії.

Активна дільність у Росії не єдина претензія до стартапу. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну фаундери Immigram «своїх не кинули». Стартап наймає працівників у Москві, станом на 19 листопада доступно шість вакансій, писав AIN з посиланням на російський портал вакансій hh.ru. Наразі ці оголошення видалені. На офіційному сайті стартапу розміщені лише пропозиції віддаленої роботи.

Заснований росіянами Immigram виграв €1 млн на конкурсі стартапів і обурив українську спільноту. Перемогу анулювали, але чому вона взагалі стала можлива /Фото 1

Immigram наймає працівників у Москві. Фото: AIN

Після критики щодо «російськості» Immigram Миролюбова написала, що пожертвує €100 000 з виграшу українській неприбутковій організації. Назву її не уточнила. У відповідь на рішення організаторів Slush стартап написав у Linkedin, що продовжуватиме підтримувати Україну. Обсяги та форму підтримки стартап не конкретизує.

Глобальні проблеми глобального венчура    

У схожий PR-скандал кількома тижнями раніше потрапили організатори найбільшої міжнародної IT-конференції Web Summit. Серед анонсованих спікерів були перша леді Олена Зеленська і голова Мінцифри Михайло Федорів, а також Макс Блюменталь та філософ Ноам Чомскі. 

Блюменталь – головний редактор видання The Grayzone – називав фейком знищення Росією Маріуполя, зокрема і руйнування драмтеатру. Чомскі – заперечував суверенну цілісність України й заявляв, що НАТО погрожувало Росії. Після публічного розголосу та шквалу критики в медіа організатори скасували їхню участь у Web Summit.

Однак проблема така ж, як і з Immigram. «Це ще один індикатор того, наскільки далеко світ від розуміння української ситуації, – говорить співзасновник українського фонду Vesna Capital Андрій Федорів. – Вони сприймають це як локальну проблему України, а не як проблему Європи чи людства».

У фінал конкурсу разом з Immigram вийшли британський Sociability та український Zeely – в нього Vesna Capital інвестував $200 000. «Люди емоційно хочуть це звести до протистояння Zeely та Immigram, але проблема у відсутності процедур due diligence і KYC», – говорить Федорів. 

Slush не мав би взагалі допускати до змагання стартап, що працює в Росії, каже Машталір. Вочевидь перевірку майбутньої інвестиції мали проводити Accel, General Catalyst та інші фонди, за чиї гроші змагалися стартапи. Однак для фондів сума інвестиції була радше маркетингом, додає Машталір. Інвестори з великих фондів більше сфокусовані на метриках і вмінні робити презентації, нарікає Федорів.

«До війни у міжнародних стартап-комʼюніті існувало неписане правило: «Якщо російський інвестор не у санкційних списках, із ним можна коінвестувати чи залучати від нього кошти», – казала Forbes керівниця юрвідділу Legal Nodes Дарина Жук. Дехто відійшов від нього із 24 лютого. Європейський фонд Index Ventures заявив, що зупиняє інвестиції в російські стартапи, у березні. Inovo не виписує чеки компаніям, що мають економічні зв’язки або працівників у Росії й не засуджують публічно війну.

Та проєкти російських фаундерів не викреслені із глобального венчура, хоч і рідко з’являються у новинах. Зареєстрований в Естонії фудтех стартап FlyFeed залучив ангельських $3 млн у жовтні. Його засновник, росіянин Арсеній Ольховський, живе в Дубаї. У Великій Британії інкорпорований кіберспортивний стартап з LF.Group росіян Олексія Моісєєнкова, Дмитра Бесіди та Олександра Каретіна. У вересні він отримав $1 млн від американського Grishin Robotics співзасновника Mail.ru Group Дмитра Гришина.

Паспорт засновників у міжнародній технологічній індустрії значення не має, а санкції розповсюджуються не на всіх носіїв «червоної книжки», каже керуючий партнер фонду Flyer One Venture Віталій Лаптенок. Співзасновник найбільшого британського фінтеху Revolut Микола Сторонський відмовився від російського громадянства лише 31 жовтня. Російським стартапом вважається компанія, що має команду, виторг та платить податки у РФ, каже Лаптенок.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні