Категорія
Новини
Дата

Засновник антивірусу McAfee Джон Макафі помер у іспанській вʼязниці. Як підприємець опинився за ґратами?

Підприємця й засновника компанії-розробника антивірусного програмного забезпечення McAfee Джона Макафі знайшли мертвим у камері вʼязниці поблизу Барселони. Причиною смерті, ймовірно, стало самогубство, пише іспанське видання El Pais.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Охоронці в’язниці знайшли 75-річного Макафі повішеним у своїй камері. Йому надали медичну допомогу, але не змогли врятувати, повідомило Міністерство юстиції Іспанії.
  • За кілька годин до смерті Верховний суд Іспанії схвалив екстрадицію бізнесмена до США, де його підозрюють в ухиленні від сплати податків, шахрайстві з використанням криптовалют і змові з метою відмивання коштів, пише Forbes.
  • При цьому у Макафі було право оскаржити екстрадицію, яка також вимагала остаточного схвалення іспанського уряду. Однак адвокат підприємця Хавʼєр Вільяльба сказав, що його клієнт більше не міг терпіти утримання під замком.
  • Загалом Макафі загрожувало до 30 років позбавлення волі. Він просив не видавати його США, стверджуючи, що його справа політично мотивована.

Контекст

Джон Макафі заснував антивірусну компанію McAfee наприкінці 1980-х. Але вийшов з неї в 1994 році, продавши свої акції. Тоді його статки оцінювалися у понад $100 млн. Макафі затримали в аеропорту Барселони в жовтні минулого року, коли він збирався полетіти до Туреччини. З тих пір він чекав рішення про екстрадицію до США.

Арешт здійснили за проханням американської системи правосуддя, яка звинуватила Макафі в невиплаті податків та умисному ухиленні від подачі податкових декларацій з 2014 по 2018 рік. Міністерство юстиції США стверджувало, що він «заробив мільйони» на криптовалюті, консультаціях, виступах і продажі прав на історію свого життя, проте приховав власні доходи й активи: нерухомість, автомобіль та яхту, які були зареєстровані на інших осіб.

Також у березні 2021 року Макафі предʼявили окреме звинувачення в шахрайстві з цінними паперами й відмиванні грошей. За версією Комісії з цінних паперів і фондового ринку США (SEC), він використовував свій акаунт в Twitter для просування купівлі криптовалют серед підписників, не кажучи, що заробляє на цьому. За допомогою цих операцій, як стверджує SEC, він заробив $23 млн. 

Окрім цього, The Washington Post повідомила, що Макафі був заарештований 21 раз у 11 країнах за використання вогнепальної зброї та торгівлю наркотиками. Біографія Макафі повна дивних епізодів. Серед таких – смерть у 2012 році його сусіда в Белізі, де Макафі жив в оточенні собак, охоронців та молодих жінок. Сусід загинув від пострілу в голову. Коли поліція хотіла допитати Макафі, той втік із країни. У 2019 році бізнесмена затримали в Домініканській Республіці, коли у його човні виявили зброю, боєприпаси та готівку. Починаючи з 2011 року, Макафі регулярно повторював, що не почувається в безпеці і проти нього існує змова уряду США.

Ключова цитата

«Люди кажуть: «Просто заплати податок на доходи і повертайся додому». Ще чого! Прибуткове оподаткування є неконституційним. Припиніть вірити, що вирішення ваших проблем настане, якщо ви відступите. Це тільки поглибить їх!» – написав Макафі в червні 2019 року.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні