Затримання власника Concorde Capital Мазепи. Рух «Маніфест 42» закликав Зеленського розібратися з тиском на бізнес /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

Затримання власника Concorde Capital Мазепи. Рух «Маніфест 42» закликав Зеленського розібратися з тиском на бізнес

надано пресслужбою

Громадський рух «Маніфест 42» закликав українські бізнес-обʼєднання до спротиву тиску силовиків після затримання підприємця та власника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепи, йдеться в офіційній заяві. Також рух знову закликав президента Володимира Зеленського безпосередньо розібратися у проблемі. 

Ключові факти

  • Рух зазначає, що обшуки в офісі Concorde Capital відбулися без судових рішень, водночас недопуск адвокатів до місць обшуку в «Маніфест 42» назвали «новим рівнем нахабності та беззаконня дій перевертнів у погонах».
  • Згідно з офіційною заявою, численні звернення до президента щодо атак силовиків на бізнес «залишаються без належного реагування». 
  • На думку бізнес-спільноти, зараз в Україні створюється «кейс Мазепи», «після якого у мільйонів українців виникне запитання, чи варто створювати легальний бізнес та вести чесну підприємницьку діяльність в Україні».
  • Тож бізнес вирішив знову закликати президента Володимира Зеленського «безпосередньо розібратися у проблемі свавілля тилових силовиків».

Цитата

«За цих умов в українських підприємців не залишається іншого виходу, крім обʼєднання зусиль для організованого спротиву. Просимо бізнес-обʼєднання України залучити всі наявні ресурси, щоб зупинити фактичну ліквідацію права на підприємницьку діяльність», – сказано в заяві.

Контекст

18 січня Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а в компанії відбулися обшуки. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес. Згодом стало відомо, що співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи. 

За даними слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. В Офісі генпрокурора зазначили, що засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники схеми з використанням корупційних зв’язків у державних органах незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн.

У Concorde Capital повідомили, що правоохорнці вимагатимуть для Мазепи обрання запобіжного заходу з можливістю внесення 700 млн грн застави.

Детальніше про справу Мазепи – у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні