Категорія
Новини
Дата

Правоохоронці озвучили деталі справи Ігоря Мазепи. Бізнесмен відповів на звинувачення

У четвер, 18 січня, працівники ДБР спільно з Нацполіцією затримали власника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепу, повідомила пресслужба бюро. Справа стосується виділення земельних ділянок, на яких розташовані споруди Київської ГЕС. У Concorde Capital повідомили, що правоохоронці вимагатимуть для Мазепи обрання запобіжного заходу із можливістю внесення 700 млн грн застави. Сам Мазепа заявив, що не розуміє суті звинувачень ДБР проти нього.

Ключові факти

  • У різних регіонах України у межах справи затримані ще троє осіб, у тому числі брат Мазепи, повідомило ДБР.
Затримання Ігора Мазепи.

Затримання Ігора Мазепи. Фото: Офіс генерального прокурора

Затримання Ігора Мазепи.

Затримання Ігора Мазепи. Фото: Офіс генерального прокурора

Затримання Ігора Мазепи.

Затримання Ігора Мазепи. Фото: Офіс генерального прокурора

Затримання Ігора Мазепи.

Затримання Ігора Мазепи. Фото: Офіс генерального прокурора

Попередній слайд
Наступний слайд
Правоохоронці озвучили деталі справи Ігоря Мазепи. Бізнесмен відповів на звинувачення /Фото 1
  • За версією слідства, засновник інвестиційної компанії, його брат та інші особи «з використанням корупційних зв’язків у державних органах» заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн.
  • Офіс генпрокурора заявив, що протягом 2020–2021 років підозрювані підшуковували осіб, які за грошову винагороду підписували документи щодо виділення земельних ділянок у приватну власність. У подальшому ці землі нібито продавалися і переоформлювалися на представників забудовників елітної нерухомості. 
  • Зазначається, що до цієї справи можуть бути причетні окремі службові особи органів Держгеокадастру.
  • Дії підозрюваних кваліфіковані за: ⁠ч. 1 та 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній); ⁠ст. 233 (незаконна приватизація державного, комунального майна);⁠ ⁠ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України, повідомили у Нацполіції.
  • Пресслужба Concorde Capital повідомила, що Мазепу затримали за кримінальною справою, стосовно виділення земельних ділянок, загальною площею 2,4 га, які начебто були виділені з порушенням законодавства.
  • «Розмір збитків державі в розмірі 7 млн грн, який інкримінують Ігорю Мазепі, в той же час застави для Ігоря Мазепи і його брата – 700 і 500 млн грн відповідно», – сказано в повідомленні.
  • Сам Ігор Мазепа заявив, що не розуміє суті звинувачень ДБР проти нього – «нікому ніяких державних ділянок не виділяв». У коментарі на своїй сторінці у Facebook Мазепа зазначив, що із «російського сліду» в цій справі – хіба що деякі російські слова, «які я почув при затриманні». 
  • Він підтвердив, що підозра стосується виділення земельної ділянки на 2,4 га, що нібито завдало збитків державі на 7 млн грн. «Кажуть, виділили з порушенням законодавства. Чому прийшли до мене – не ясно, бо я нікому ніяких державних ділянок не виділяв. Відповіді на питання, чи затримали тих, хто виділяв, я не отримав», – написав Мазепа.
  • Відносно застави він наголосив, що «з цифрами у прокурорів біда». «Прокурори просять як запобіжний захід для мене заставу в розмірі 700 млн грн. Не 700 гривень, не 700 000 гривень, а 700 мільйонів гривень. І ще 500 млн грн за мого брата. Тобто, як мінімум 1,2 мільярда гривень за справу, де нібито збитки становлять 7 мільйонів. З цифрами у них біда: уявляю, які у них були шкільні оцінки з математики. Які у них оцінки були з гуманітарних наук, дізнаємося вже скоро: засідання суду має початися сьогодні о 12:00», – зазначив бізнесмен.
  • Доповнено. Тримання під вартою з таким розміром застави для Ігоря Мазепи в Офісі генпрокурора в коментарі ЕП пояснили кількома обставинами: статус організатора; затримання на митному пості, що свідчить про намір виїхати  за межі України та, ймовірно, ухилитись від явки до правоохоронних органів;  майновий стан підозрюваного; наявність інших підозрюваних, які на даний час перебувають в розшуку.

Контекст

18 січня Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а у компанії відбулися обшуки. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес. Згодом стало відомо, що співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи. 

Наприкінці травня 2023 року засновник Мазепа анонсував створення антирейтингу правоохоронців та суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромату» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакту» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

У листопаді рух «Маніфест 42» вимагав виконання доручення президента Зеленського, яке він дав на зустрічі з бізнесом 30 червня 2023 року, щодо масових проявів корупційного тиску на бізнес. 

19 грудня на підсумковій пресконференції Зеленський, відповідаючи на запитання журналіста Forbes, пообіцяв розібратися, чому в парламенті не проголосований законопроєкт про єдиний орган для перевірок бізнесу, який він ініціював на зустрічі з підприємцями у червні цього року.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні