Категорія
Новини
Дата

Збитки гідротехнічної меліорації від підриву Каховської ГЕС перевищили 150 млрд грн – Мінагрополітики

Внаслідок підриву Росією Каховської ГЕС збитки державного майна меліоративних систем і каналів складають 150-160 млрд грн, повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства. У відомстві зазначили, що точну суму можна буде визначити після деокупації територій. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними Мінагрополітики, існує велика ймовірність, що меліоративні системи будуть зруйновані або ж демонтовані окупантами.
  • «Без відновлення джерела водопостачання говорити про зрошуване землеробство на півдні України у найближчий час неможливо», – зазначили у відомстві.
  • Каховське водосховище було джерелом зрошення для 94% систем у Херсонській, 74% – в Запорізькій та 30% – в Дніпропетровській областях. У Мінагрополітики нагадали, що Каховське водосховище забезпечувало живлення 584 000 га земель, на які подавалася вода для зрошення. Зокрема, Каховський магістральний канал обслуговував 326 000 га, Північно-Кримський – 39 700 га сільськогосподарських земель. 
  • Через низку систем у Запорізькій, Херсонській та Дніпропетровській областях здійснювали окремий водозабір із водосховища на загальну площу зрошення 218 300 га.

Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Через надзвичайну ситуацію президент Володимир Зеленський провів екстрене засідання РНБО, а також збирав ставку верховного головнокомандувача. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, повідомила пресслужба «Укргідроенерго». На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Російська влада відкидає звинувачення в підриві ГЕС. Кремль вважає руйнування Каховської ГЕС «навмисною диверсією Києва». Вона повʼязана з відсутністю успіхів у ході контрнаступу, який «захлинається», вважає речник російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков.

Україна має намір звертатися до Міжнародного кримінального суду після підриву Каховської ГЕС, сказав на пресконференції президент України, пише «Інтерфакс-Україна». Росія підірвала дамбу Каховської ГЕС, щоб призупинити процес деокупації Силами оборони України та змістити вектор уваги суспільства від подій у Бєлгородській області (РФ), повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. 

Сукупні втрати від підриву Росією дамби Каховської ГЕС для економіки у довгостроковій перспективі з урахуванням втрати виробничого та природного потенціалів можуть перевищити $10 млрд, про це в інтервʼю Forbes Ukraine повідомив один із засновників інвесткомпанії ICU Костянтин Стеценко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні