З травня 2023-го рівень води в Каховському водосховищі був надто високим. /Shutterstock
Категорія
Війна
Дата

Скільки триватимуть підтоплення? Яку кількість людей зачепить зниження рівня води? Що буде з іншими ГЕС? Професор Херсонського університету Ігор Пилипенко пояснює наслідки підриву Каховської ГЕС

З травня 2023-го рівень води в Каховському водосховищі був надто високим. Фото Shutterstock

Як саме російські військові могли підірвати Каховську ГЕС, чим загрожує зниження рівня води у водосховищі нижче «мертвої точки» і скільки часу піде на відновлення водосховища? Пояснює декан факультету біології, географії та екології Херсонського державного університету Ігор Пилипенко

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Російські військові підірвали машинний зал Каховської ГЕС у ніч на 6 червня. Норвезькі сейсмологи компанії NORSAR зафіксували дані про вибух близько 2:54 за місцевим часом. 

Вода з Каховського водосховища ринула вниз за течією Дніпра крізь утворений у греблі отвір шириною близько 170 м, розповіли в «Укргідроенерго». На ранок 8 червня середній рівень підтоплення прилеглих територій на Херсонщині сягає 5,61 м. За даними ДСНС, підтоплено 20 населених пунктів і 2629 будинків на правому березі Дніпра.

Якими будуть наслідки зниження рівня води у Каховському водосховищі нижче «мертвої точки» і чи треба Україні відновлювати ГЕС? Розповідає декан факультету біології, географії та екології Херсонського державного університету Ігор Пилипенко.

Що відбувалося з Каховською ГЕС з моменту окупації до руйнування?

Після звільнення правого берега Херсонщини в листопаді 2022 року росіяни підняли три заслонки для води та скидали воду. Тоді рівень Каховського водосховища знизився до 13,8 м при нормальному рівні 16 м.

З кінця лютого, коли почався паводок, росіяни підвищили рівень води у водосховищі до 17,3-17,5 м. Таким він був на момент руйнування ГЕС.

Дії росіян ще минулоріч призводили до непритаманного Каховському водосховищу коливання рівня води. З травня 2023-го рівень води був надто високим.

Але навіть такий рівень води не міг зруйнувати греблю Каховської ГЕС.

Найбільш ймовірний сценарій – внутрішній підрив, який пошкодив зовнішні оболонки Каховської ГЕС. Далі потік води збільшив руйнування. У греблі є спеціальні технологічні коридори для обслуговування ГЕС і моніторингу ситуації. Їх могли використати, щоб закласти вибухівку.

На скільки максимально опуститься вода у Каховському водосховищі?

Поки не ясно. Ми не знаємо, на якій глибині плотина підірвана та зруйнована потоками води. Глибина руйнації греблі визначатиме рівень Каховського водосховища.

Я очікую, що рівень зупиниться на 12 м, хоча може бути й гірше. Наступна доба прояснить ситуацію.

MAXAR TECHNOLOGIES

Зниження рівня води у Каховському водосховищі вплине на 4 млн осіб. Фото MAXAR TECHNOLOGIES

Про короткострокові та довгострокові наслідки

Що буде з Каховським водосховищем і навколишніми територіями, якщо рівень води опуститься до 12 м?

Тривалий час на територіях, з яких відступила вода, відбуватиметься процес спустелювання. Вітри підійматимуть пил із колишнього дна водосховища. Там не зможе рости нічого, що принесе нам користь. Згодом, можливо, почнуть рости бур’яни, не придатні для пасовищ.

Що спустошення водосховища означатиме для Запорізької атомної електростанції?

ЗАЕС має ставок-охолоджувач, який добре видно на супутникових знімках. Певний час він може працювати відрізаним від Каховського водосховища. Протягом останнього року водоспоживання ЗАЕС було меншим, ніж зазвичай, бо станція не працює.

Якими будуть короткострокові та довгострокові наслідки руйнування Каховської ГЕС?

Короткострокових наслідків зазнають території нижче Каховської ГЕС. Це удар води й підтоплення, які можуть тривати близько місяця.

Зниження рівня води у Каховському водосховищі вплине на 4 млн осіб. Це – довгострокові наслідки, бо люди втрачають стандартні джерела водопостачання. Треба буде постачати воду населенню та підприємствам. Основним джерелом води був Дніпро.

Чому зниження рівня води у Каховському водосховищі унеможливлює водопостачання?

Припустимо, раніше водозабір був на відстані 100 м від берега на глибині 2 м. А тепер там сухо. На окремих ділянках через зниження рівня на 4 м вода могла відступити на кілька кілометрів.

Як це повпливає на інші ГЕС на Дніпрі, розташовані вище?

Ніяк. Працюватимуть, як і раніше. Ніхто не понижуватиме рівень води заради скиду у нижній Дніпро, щоб підтримувати рівень Каховського водосховища. Бо там теж є озера зі своїми споживачами води, прив’язаними до певного рівня.

Хоча раніше робили так: якщо просідає рівень води на нижньому водосховищі, збільшували скид води, або навпаки.

Скільки часу ми долатимемо наслідки підриву Каховської ГЕС?

Час на зведення нової Каховської ГЕС і ще рік, щоб набрати водосховище. Його об’єм – 18 кубічних кілометрів, корисний об’єм до рівня 12 м – 6 кубічних кілометрів.

Але навіть повністю набрати це водосховище – не проблема. Для цього треба буде скоротити сток у нижній Дніпро в місці, де була гребля Каховської ГЕС, на 40%.

Чи треба Україні відбудовувати Каховську ГЕС?

Це стратегічне рішення, яке необхідно буде ухвалити після звільнення цих територій.

До створення Каховського водосховища був великий луг – унікальний природний регіон, який мав свою цінність. Ми його затопили. Зараз вода сходить – але це не означає, що великий луг повернеться. Біологи та ботаніки кажуть, що на мулових масах, які звільняться, не відновиться колишня рослинність.

А без Каховсього водосховища ми не маємо нормального водопостачання для Запорізької АЕС і південних регіонів України. 

Ми втрачаємо величезні об’єми зрошення, овочеву спеціалізацію південних регіонів.

Втрачаємо водопостачання Кривого Рогу та багатьох населених пунктів на узбережжі Каховського водосховища. 

Зараз на Дніпрі утворилися пороги. Це позбавляє нас наскрізного річкового сполучення з півночі до півдня. Побудова нової греблі зі шлюзами дозволить відновити таке сполучення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні