Норвезькі сейсмологи зафіксували вибух у день руйнування Каховської ГЕС /MAXAR TECHNOLOGIES
Категорія
Новини
Дата

Норвезькі сейсмологи зафіксували вибух у день руйнування Каховської ГЕС

1 хв читання

MAXAR TECHNOLOGIES

Фахівці норвезької дослідницької організації NORSAR виявили, що у день руйнування греблі Каховської ГЕС у районі станції стався вибух, йдеться в повідомленні організації. Науковці зафіксували сейсмічні сигнали.

Ключові факти

  • NORSAR проаналізувала сейсмічні сигнали регіональних станцій у звʼязку з обваленням греблі в Україні.
  • Зазначається, що дані регіональних сейсмічних станцій показують чіткі сигнали у вівторок, 6 червня, о 2:54 за місцевим часом. Час і місце (координати: 46.7776, 33.37) збігаються з повідомленнями у ЗМІ про обвал дамби. 
  • «Сигнали вказують на те, що стався вибух», – повідомили у NORSAR.
  • На малюнку нижче показані сигнали сейсмічної групи Буковина (BURAR), станції, що знаходиться приблизно 620 км від греблі.
Норвезькі сейсмологи зафіксували вибух у день руйнування Каховської ГЕС /Фото 1

Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Через надзвичайну ситуацію президент Володимир Зеленський провів екстрене засідання РНБО, а також збирав ставку верховного головнокомандувача. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, повідомила пресслужба «Укргідроенерго». На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Російська влада відкидає звинувачення в підриві ГЕС. Кремль вважає руйнування Каховської ГЕС «навмисною диверсією Києва». Вона повʼязана з відсутністю успіхів у ході контрнаступу, який «захлинається», вважає речник російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков.

Україна має намір звертатися до Міжнародного кримінального суду після підриву Каховської ГЕС, сказав на пресконференції президент України, пише «Інтерфакс-Україна»

Росія підірвала дамбу Каховської ГЕС, щоб призупинити процес деокупації Силами оборони України та змістити вектор уваги суспільства від подій у Бєлгородській області (РФ), повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні