Норвезькі сейсмологи зафіксували вибух у день руйнування Каховської ГЕС /MAXAR TECHNOLOGIES
Категорія
Новини
Дата

Норвезькі сейсмологи зафіксували вибух у день руйнування Каховської ГЕС

MAXAR TECHNOLOGIES

Фахівці норвезької дослідницької організації NORSAR виявили, що у день руйнування греблі Каховської ГЕС у районі станції стався вибух, йдеться в повідомленні організації. Науковці зафіксували сейсмічні сигнали.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • NORSAR проаналізувала сейсмічні сигнали регіональних станцій у звʼязку з обваленням греблі в Україні.
  • Зазначається, що дані регіональних сейсмічних станцій показують чіткі сигнали у вівторок, 6 червня, о 2:54 за місцевим часом. Час і місце (координати: 46.7776, 33.37) збігаються з повідомленнями у ЗМІ про обвал дамби. 
  • «Сигнали вказують на те, що стався вибух», – повідомили у NORSAR.
  • На малюнку нижче показані сигнали сейсмічної групи Буковина (BURAR), станції, що знаходиться приблизно 620 км від греблі.
Норвезькі сейсмологи зафіксували вибух у день руйнування Каховської ГЕС /Фото 1

Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Через надзвичайну ситуацію президент Володимир Зеленський провів екстрене засідання РНБО, а також збирав ставку верховного головнокомандувача. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, повідомила пресслужба «Укргідроенерго». На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Російська влада відкидає звинувачення в підриві ГЕС. Кремль вважає руйнування Каховської ГЕС «навмисною диверсією Києва». Вона повʼязана з відсутністю успіхів у ході контрнаступу, який «захлинається», вважає речник російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков.

Україна має намір звертатися до Міжнародного кримінального суду після підриву Каховської ГЕС, сказав на пресконференції президент України, пише «Інтерфакс-Україна»

Росія підірвала дамбу Каховської ГЕС, щоб призупинити процес деокупації Силами оборони України та змістити вектор уваги суспільства від подій у Бєлгородській області (РФ), повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні