Збитки від підриву Каховської ГЕС і затоплення Херсонщини можуть перевищити $10 млрд – ICU /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Збитки від підриву Каховської ГЕС і затоплення Херсонщини можуть перевищити $10 млрд – ICU

Getty Images

Сукупні втрати від підриву Росією дамби Каховської ГЕС для економіки у довгостроковій перспективі із урахуванням втрати виробничого та природного потенціалів можуть перевищити $10 млрд, про це в інтервʼю Forbes Ukraine повідомив один із засновників інвесткомпанії ICU Костянтин Стеценко.

Ключові факти

  • За словами Стеценка, наразі точно оцінити збитки від руйнувань неможливо, адже екологічні катастрофи такого масштабу мають тривалі наслідки, які можуть розтягнутися на десятиліття. 
  • «Буде багато негативних ефектів для природи та економіки, які ми зараз навіть не уявляємо», – зазначив він.
  • Співзасновник ICU додав, що є величезні прямі збитки, зокрема зруйнована ГЕС, пошкоджені тисячі осель і комерційних приміщень, значна частина агроземель залишиться без належного зрошення, шкода для екології, вимирання десятків населених пунктів. 
  • Водночас є і масштабні непрямі наслідки – уповільнення розвитку величезного за площею регіону на багато років.
  • «Сукупні втрати для економіки у довгостроковій перспективі з урахуванням втрати виробничого та природного потенціалів можуть перевищити $10 млрд», – заявив він.

Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Внаслідок рукотворної катастрофи фактично підтоплені 29 населених пунктів, із них 19 – на підконтрольній Україні території, а 10 – на тимчасово окупованій. Під водою – 600 кв. км Херсонщини, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег, повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Він зазначив, що, попри постійні обстріли росіян, на ранок 8 червня з небезпечних районів вивезено 2000 осіб, евакуація населення продовжується. За даними ДСНС, врятовано 334 особи (з них 15 дітей). Розгорнуто роботу девʼяти евакуаційних пунктів.

Російська влада відкидає звинувачення в підриві ГЕС. Кремль вважає руйнування Каховської ГЕС «навмисною диверсією Києва». Вона повʼязана з відсутністю успіхів у ході контрнаступу, який «захлинається», вважає речник російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков.

Україна має намір звертатися до Міжнародного кримінального суду після підриву Каховської ГЕС, сказав на пресконференції президент України, пише «Інтерфакс-Україна»

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні