Як український бізнес допомагає постраждалим від техногенної катастрофи /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Підрив Каховської ГЕС. Як український бізнес допомагає постраждалим від техногенної катастрофи

Як український бізнес допомагає постраждалим від техногенної катастрофи Фото Getty Images

Вітчизняні підприємці й топменеджери підключилися до порятунку людей і тварин, які опинилися в зоні підтоплення внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. На гуманітарні вантажі для постраждалих сумарно вже виділено десятки мільйонів гривень, мільйони літрів питної води та тисячі літрів пального для евакуації.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Український бізнес з перших годин катастрофи на Каховській ГЕС почав допомагати постраждалим. Одними з перших «включився» Kormotech, що належить родині Вовк. Компанія, що виробляє корми для тварин, передала зооволонтерам 1500 кг корму, клітки, переноски, снеки для собак і котів, повідці та евакуаційні рюкзаки.

«Фонд Ріната Ахметова» відправив 4000 продуктових наборів до Баштанки на Миколаївщині та Тягинської територіальної громади. Крім цього, організація готова надавати психологічну допомогу постраждалим.

Компанія Томаша Фіали Dragon Capital надає на допомогу постраждалим 10 млн грн, про це Forbes повідомила пресслужба компанії.

Співвласник маркетплейсу Rozetka Владислав Чечоткін оголосив на своїй сторінці у Facebook, що надає девʼять човнів та 150 рятувальних жилетів. Підприємець закликав й інших бізнесменів підключатися до допомоги. Підприємець Гарік Корогодський, співвласник ТРЦ Dream, відгукнувшись на заклик Чечоткіна, зобовʼязався закупити потрібних товарів на 1 млн грн. «Мільйон точно буде витрачено сьогодні або завтра. Точно на гуманітарку в район Херсону», – сказав Корогодський Forbes. По 1 млн грн, повідомив Чечоткін, виділили «Аптека 911» і «Датагруп-Воля», 500 000 грн – LetyShops, 100 000 – Concert.ua

Виробник «Моршинської» та «Миргородської» IDS Ukraine надає 1,012 млн літрів питної води. Компанія задовольнятиме всі запити від партнерів і волонтерів на постачання води для постраждалих внаслідок підриву Каховської ГЕС, повідомив генеральний директор IDS Ukraine Марко Ткачук.

Виробник фільтрів для води Ecosoft надає на потреби постраждалих чотири промислових фільтри «Оазис» вартістю близько $2695 кожен, розповів Forbes комерційний директор компанії Валерій Сєрков. За допомогою «Оазису» можна фільтрувати будь-яку воду – зі скважини, болота або річки. Компанія за передзамовленням UNICEF планує виготовити ще 50 таких фільтрів. 

SOCAR Energy Ukraine надала волонтерам більше 1000 л дизельного пального та газу для порятунку людей і тварин. «Наразі тривають перемовини із ДСНС, з’ясовується необхідний об’єм пального (мова йде про десятки тонн), який компанія надасть у межах масштабної та системної допомоги для евакуації постраждалих», – зазначає PR-директорка компанії Олена Осипчук. АЗК SOCAR, що розміщені на евакуаційному шляху, готові надати місця для відпочинку та безкоштовно годувати постраждалих, каже вона.

Fozzy Group виділило для постраждалих 40 000 л бутильованої питної води, а також одноразовий посуд.

Фармацевтична компанія «Дарниця» спрямовує на допомогу постраждалим 2 млн грн. Про це повідомила Катерина Загорій, членкиня наглядової ради благодійного фонду Zagoriy Foundation і дружина співвласника «Дарниці» Гліба Загорія.

Мережа АЗК ОККО надає безкоштовне пальне громадським організаціям, фондам і рятувальникам, які зараз евакуюють населення та постачають гуманітарні вантажі на Херсонщину, повідомили Forbes у пресслужбі мережі. Заявку на пальне можна залишити тут. 8 червня компанія вирішила безкоштовно передати близько 230 000 л пального вартістю 10 млн грн для ліквідації наслідків підриву греблі.

Мережа АЗК WOG направила в Херсон мотопомпи на запит благодійного проєкту «Українські вогнеборці», які працюють в координації з ДСНС. Разом із UNITED24 запустили проєкт «Рятуємо всюди, де наші люди», в рамках якого будуть придбані всюдиходи «Богун-2». Також компанія виділила 2000 л для вивезення людей з Бериславського району за запитом ВЦА.

Будівельник доріг Autostrada допомагає з евакуацією, розміщенням, харчуванням людей і тварин. На ці потреби компанія виділила близько 2 млн грн.

«Нова пошта» доставила бригадам ДСНС та лікарям 20 тис тон питної води, яку надали IDS та «Food Foundation UA». Також компанія доставила на Херсонщину 60 засобів для знезараження «iO Clean Water-23», завдяки цьому можна виготовити 12 000 літрів питної воду. Крім цього, компанія дає можливість безкоштовної пересилки гуманітарної допомоги на Херсонщину.

«Епіцентр» передав 10 надувних човнів, партію рятувальних жилетів, а також виділив кошти на придбання великогабаритного плавзасобу для евакуації постраждалих із зони лиха, повідомляє пресслужба компанії.

Vodafone надає постраждалим безкоштовно 10 Гб мобільного інтернету та 1000 хв на всі мережі України.

Подробиці трагедії

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Внаслідок рукотворної катастрофи фактично підтоплені 29 населених пунктів, із них 19 – на підконтрольній Україні території, а 10 – на тимчасово окупованій. Під водою – 600 кв. км Херсонщини, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег, повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Він зазначив, що, попри постійні обстріли росіян, на 6:00 з небезпечних районів вивезено 1999 осіб, евакуація населення продовжується. Найбільше евакуйованих з району Корабел – 1495.

За даними ДСНС, наразі врятовано 334 особи (з них 15 дітей). Розгорнуто роботу девʼяти евакуаційних пунктів. Всього підтоплено два десятка населених пунктів і 2629 будинків на правому березі Дніпра.

Російська влада відкидає звинувачення в підриві ГЕС. Кремль вважає руйнування Каховської ГЕС «навмисною диверсією Києва». Вона повʼязана з відсутністю успіхів у ході контрнаступу, який «захлинається», вважає речник російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков.

США продовжують оцінювати ситуацію з підривом Каховської ГЕС, однак уже на нинішньому етапі покладають відповідальність за руйнування на Росію, заявила на брифінгу в Вашингтоні речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Німеччина звинуватила президента РФ Путіна в руйнуванні Каховської ГЕС. До неї приєдналися й інші європейські члени НАТО, назвавши це «воєнним злочином».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні