Категорія
Новини
Дата

Збитки майже на мільярд. Пашинському повідомили про підозру у справі «нафтопродуктів Курченка»

НАБУ, САП та СБУ за матеріалами Держаудитслужби оголосили підозру колишньому народному депутату, його бізнес-партнеру та ще чотирьом особам у привласненні та продажі 97 000 т конфіскованих державою нафтопродуктів, які повинні були піти на потреби армії. Про це повідомили пресслужби НАБУ і СБУ. Раніше сьогодні колишній нардеп Сергій Пашинський заявив про обшуки у нього вдома щодо «справи нафтопродуктів Курченка». 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • НАБУ і САП заявили, що 12 лютого 2024 року спільно з СБУ викрили осіб, через діяльність яких упродовж 2014–2018 рр. держава зазнала збитків на суму 967 млн грн.
  • Правоохоронці нагадали, що в 2014-му держава конфіскувала майже 100 000 т нафтопродуктів у структур Сергія Курченка – олігарха часів Януковича, який утік до РФ. 
  • За версією слідства, за допомогою політичного лобі колишнього народного депутата ці нафтопродукти передали для реалізації профільному держпідприємству, щоб наповнити держбюджет. На той час це держпідприємство очолювали керівники, які були підконтрольні бізнес-партнеру ексдепутата.
  • Слідство заявляє, що посадовці цього держпідприємства сприяли продажу майже 100 000 т нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був бізнес-партнер ексдепутата.
  • Далі ці нафтопродукти нібито реалізовувались на заправках цієї групи компаній та в інших мережевих АЗС, а «отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми».
  • За версією слідчих, для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб Міноборони, держпідприємство здійснило поставки на комерційній основі, за які Міноборони розрахувалося в повному обсязі. Але МОУ отримало всього 1,6% із так званих «нафтопродуктів Курченка».
  • Решта – це були нафтопродукти, закуплені в тієї ж групи компаній, яка закуповувала їх у РФ та Білорусі, заявила СБУ. Водночас фігуранти реалізували таку саму номенклатуру товарів на свою групу компаній за ціною вдвічі дешевше, ніж на Збройні сили, йдеться в повідомленні.
  • На переконання слідства, колишній нардеп забезпечував політичне прикриття цих оборудок, використовуючи свій вплив та адмінресурс щодо державних підприємств, судових і правоохоронних органів, які були дотичними до конфіскації цих нафтопродуктів.
  • У 2020 році суд ухвалив рішення про спецконфіскацію на користь держави вищезгаданих нафтопродуктів та грошових коштів, отриманих від їх реалізації. Однак, за даними слідства, весь обсяг нафтопродуктів та виручені кошти на той час вже «були привласнені учасниками злочинної організації».
Збитки майже на мільярд. Пашинському повідомили про підозру у справі «нафтопродуктів Курченка» /Фото 1
Збитки майже на мільярд. Пашинському повідомили про підозру у справі «нафтопродуктів Курченка» /Фото 2

Контекст

Колишній нардеп і голова Національної асоціації підприємств оборонної промисловості Сергій Пашинський зранку 12 лютого повідомив про обшуки в його помешканні. «Справа щодо передачі «палива Курченка», а насправді – палива кремлівської «Роснафти» державі – за часів мародерства Януковича цей олігарх нажився активами на сотні мільйонів доларів, в тому числі майже 100 000 т нафтопродуктів, які у 2014 році вдалося передати державним нафтовим операторам», – написав Пашинський.

Він наголосив, що у 2015-му звернувся до президента з проханням покрити дефіцит палива ЗСУ паливом «Роснафти», «що дуже сильно тоді розізлило спонсорів Януковича та їхніх російських кураторів».

«Через свою агентуру росіяни тоді, 10 років тому, домоглися відкриття кримінального провадження №32014100070000038 від 08.05.2014. Саме на підставі цього 10-річного провадження в мене і проводяться обшуки», – написав колишній нардеп.

У 2021-му Олександр Кацуба, посадовець «Нафтогазу» у 2012–2014 роках, якого підозрювали у зловживанні службовим становищем, заявив, що під гаслами «націоналізації» нафтопродуктів Курченка насправді зникли нафтопродукти «Нафтогазу».

В інтерв’ю «Економічній правді» він розповів, що за закупівлі нафтопродуктів у «Нафтогазі» тоді відповідав департамент із підслідності Євгена Корнійчука, за відсутності якого в.о. був Кацуба. Так, коли очільник департаменту попросив його підписатися під актом виїзної комісії на нафтобазу, де повинно було зберігатися паливо, Кацуба його підписав.

«Тобто під документом підписалася вся виїзна комісія «Нафтогазу». І я як заступник голови, проте я не їздив на цю нафтобазу і не міг на неї їздити за посадовими обовʼязками», – коментує Кацуба.

Зрештою нафтопродукти на базі були, проте у 2014 році «прийшли люди з «Народного фронту» та сказали: «Ми націоналізували бензин Курченка», – заявив він.

Експосадовець компанії заявив, що команда Сергія Пашинського «кудись діла ці нафтопродукти», та головне, що «це були нафтопродукти «Нафтогазу», а не Курченка».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні