Валерій Залужний /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Чого Україні не вистачає, щоб здолати Росію? 13 кроків до перемоги від головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного

Валерій Залужний, головнокомандувач Збройних сил України Фото Getty Images

Валерій Залужний обіймає посаду головнокомандувача Збройних сил України з 2021 року. 29 січня соцмережі сколихнула новина про його можливе звільнення. Одна з допустимих причин – невдалий контрнаступ України минулого року та критика ведення війни. Перед цим Залужний написав для CNN статтю, в якій виклав своє бачення реформи стратегії боротьби проти РФ. Видання опублікувало її сьогодні увечері. Forbes обрав головне 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Про вплив Другої світової війни на стратегію ведення воєн. Стратегія перемоги у війнах після Другої світової війни – знищення супротивника та захоплення або звільнення території, попри розвиток авіації, ракет і космічних засобів, зв’язку та РЕБ. Форми і способи, якими досягалася ця перемога, залежали від рівня озброєння та військової техніки.

Про значення знання основ стратегії, оперативного мистецтва і тактики. Вони мають розв’язувати два завдання. Перше, але другорядне – підготовка воєначальника до майбутньої війни із завданням передбачити обставини війни на її початку. Тут – величезні ризики і сумніви, бо є лише один шанс дати гідний опір меншими силами за обмежених ресурсів.

Друге, основне – вчасно з’ясувати вимоги війни, що пов’язані з розвитком технічного прогресу. Як наслідок – стрімкий розвиток озброєння та військової техніки, політичної реакції у світі та в самій державі, економічне реагування. 

Кожна війна потребує унікальної стратегії та логіки, які дадуть змогу вже в нових умовах віднайти шлях до перемоги. Але ми не можемо відкидати повністю чинні доктрини підготовки та ведення операцій. Вони будуть постійно змінюватися та наповнюватися новим змістом.

Принципи ж оперативного мистецтва залишаться незмінними.

Про зміну стратегії України. Найголовніше завдання – прийняти новий погляд на форми й способи застосування Сил оборони для досягнення перемоги.

Основна причина зміни стратегії, форм і способів застосування військ – розвиток озброєння та військової техніки, особливо БпЛА. Останні є чи не єдиним інструментом виходу з воєнних дій позиційної форми.

Про причини пошуку нових форм застосування Сил оборони. Деякі з них: нестабільна політична ситуація навколо України (скорочення військової підтримки); висока ймовірність провокування Росією ще низки конфліктів (за прикладом Ізраїлю та Ємену) і відволікання основних партнерів від підтримки України; виснаженість у наших партнерів запасів ракет і боєприпасів до артилерії та ППО і неможливість їх швидкого виготовлення на тлі світового дефіциту пороху.

Недостатня ефективність санкцій проти РФ. Як наслідок – розгортання потужностей оборонно-промислового комплексу в РФ та її державах-партнерах, що дає змогу принаймні успішно вести позиційну війну на виснаження. Перевага противника у мобілізаційному людському ресурсі та неспроможність державних інституцій в Україні покращити стан комплектування Сил оборони.

Недосконалість нормативно-правової бази, що регулює в Україні оборонно-промисловий комплекс, та часткова монополізація цієї галузі. Це призводить до труднощів у виробництві вітчизняних боєприпасів і поглиблення залежності від постачання союзниками.

Невизначеність подальшого характеру збройної боротьби такого масштабу та складності для союзників у визначенні пріоритетів підтримки.

Валерій Залужний /Getty Images

Мурал із зображенням головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного на стіні бетонного дота в Херсоні, 23 жовтня 2023 року Фото Getty Images

Про досвід ведення бойових дій ЗСУ. Він унікальний і залишається тільки нашим надбанням. Зобов’язує нас проводити ревізію наявних спроможностей, від яких залежить результат ведення бойових дій, і шукати шляхи здобуття переваги над противником. Створення умов, за яких противник відмовиться від подальшої агресії – ефективне застосування можливостей, які є в арсеналі ЗСУ.

Основний варіант здобути перевагу над РФ – опанування всім арсеналом порівняно дешевих, новітніх і вкрай ефективних засобів. Це дасть змогу виграти науково-, технічно-, технологічно-тактичний бій і приведе не лише до перемоги, а й до економії та збереження ресурсів як Україною, так і нашими партнерами.

Про те, як підвищити вплив БпЛА та інших новітніх систем на ефективність бойових дій. Підвищувати ситуаційну обізнаність командирів і можливості її підтримання в умовах реального часу в зоні проведення операції. Цілодобово обслуговувати удари по ворогу в режимі реального часу, забезпечувати актуальні дані розвідки. 

Необхідно створити новий дизайн операцій на основі чинних технологічних спроможностей, який буде ґрунтуватися на просторово-часових показниках воєнних (бойових) дій і створенні вирішальних умов.

Про створення вирішальних умов для перемоги (керуючись досвідом ведення бою та прогнозом розвитку боротьби). Абсолютна перевага в повітрі (особливо на висотах, які забезпечують ефективне ураження, розвідку, спостереження та логістику). Позбавити противника можливостей вести наступальні або оборонні дії. Підвищити мобільність військ ЗСУ та повне обмеження мобільності військ противника. Безпечно вийти на визначені рубежі, взяти під контроль важливі території.

Позбавити противника можливостей відновлювати втрачене положення та нарощувати зусилля.

На перший погляд, це консервативні й класичні умови, але засоби їх досягнення змінилися. Старі засоби, на жаль, усе більше залишаються мрією для ЗСУ, змінюються і способи їх досягнення.

Про способи досягнення вирішальних умов. Все залежить від розв’язання низки оперативних завдань, під час вирішення кожного з них будуть створюватися необхідні ефекти завдяки залученим силам і засобам. Внаслідок технологічної переваги маємо діяти не за шаблоном і відповідно принаймні до чинної доктрини.

Для реалізації умов створення необхідних ефектів уже сьогодні необхідно вважати як окремі: операцію зі створення цифрового поля; операцію з контролю за радіоелектронною ситуацією; операцію комбінованих ударних безпілотних та кіберзасобів; логістичну операцію.

Ці операції опановуються і розвиваються. Проводяться за єдиним замислом та планом, узгоджені і взаємоповʼязані, але відрізняються за змістом.

Валерій Залужний /Getty Images

Валерій Залужний, головнокомандувач Збройних сил України, на святкуванні 32-ї річниці Незалежності України на Софійській площі 24 серпня 2023 року в Києві Фото Getty Images

Про спосіб виконання операцій. Вони за суттю будуть оборонними та наступальними, але за способом виконання можуть бути: операція зі зниження економічного потенціалу противника; операція з повної ізоляції та виснаження; роботизована пошуково-ударна операція та з контролю кризового району, психологічна операція ударними засобами та оборонна технологічна безконтактна операція.

Список буде збільшуватися з розвитком самих засобів та спонукати до змін у доктринальних документах і формування абсолютно нової філософії підготовки і ведення бойових дій.

Про створення нової організаційної структури. Поява нових самостійних операцій або їх поєднання приводить до необхідності створити нову організаційну структуру. Але це буде можливим при гнучкому і швидкому реагуванні державних інституцій на зміни.

Наразі відбуваються зміни у суті та змісті класичних оборонних, наступальних і стабілізаційних операцій, підхід до планування і ведення яких був зазвичай лінійним та шаблонним. Водночас ці операції були об’єднаними по суті, зокрема й за поглядами партнерів. 

Давно відома концепція мережецентричної війни в нових умовах завдяки високотехнологічним засобам збройної боротьби знаходить свою інтерпретацію не завдяки діям військ, а завдяки створенню ефектів і досягненню вирішальних умов за допомогою відповідних спроможностей.

Про додатковий вплив БпЛА та інших технологій на хід війни (окрім підвищення ефективності бойових дій). Здатні розв’язати низку ключових проблем в організації і веденні бойових дій ЗСУ: підвищити ступінь безконтактності ведення бою та знизити рівень втрат; знизити ступінь участі традиційних засобів ураження у виконанні бойових завдань, забезпечити ведення бою з обмеженим залученням важкої бойової техніки. 

Попри відсутність корабельного складу, уражати надводні та підводні сили РФ та берегову інфраструктуру; завдавати масованих раптових ударів по об’єктах критичної інфраструктури, важливих комунікаціях без застосування дорогих в експлуатації та виробництві ракет і пілотованої авіації.

Про удосконалення систем захисту і протидії. З розвитком спроможностей ударних систем (зокрема безпілотних) необхідно удосконалювати системи захисту і протидії. Для опанування нових форм і способів ЗСУ необхідно створити нову державну систему технологічного переозброєння, до якої належатимуть розробка та науковий супровід, виробництво й обслуговування, підготовка персоналу та узагальнення бойового досвіду, застосування військ, гнучке фінансування, логістика.

Кожну з підсистем потрібно буде окремо досліджувати і розвивати. Але система має бути цілісною та водночас гнучкою до суб’єктів, які можуть залучатися, та щодо фінансування і зміни виробництва.

Усе це потребуватиме часу, але саме час є визначальним.

Створення такої системи з необхідним обсягом виробництва може тривати до п’яти місяців. Термін зумовлений необхідністю створення відповідних організаційних структур та їхнього комплектування, підготовки персоналу, ресурсного забезпечення, інфраструктури, логістики та розроблення доктринальної бази.

Про акцент на 2024 рік. Створити систему забезпечення Сил оборони високотехнологічними засобами, впровадити нову філософію підготовки та ведення воєнних дій з урахуванням обмежень. Як наслідок – у найкоротші терміни опанувати нові спроможності до ведення бойових дій.

У Збройних сил України разом з іншими складовими Сил оборони є спроможності, які дають змогу знищувати ворога та забезпечують існування самої державності. Необхідно скористатися можливостями, наданими новими умовами війни, для максимального накопичення новітнього бойового потенціалу. Це дозволить меншими ресурсами завдавати супротивнику максимальної шкоди, зупинити агресію та убезпечити від неї Україну в майбутньому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні