Категорія
Новини
Дата

Зеленський скасував онлайн-брифінг для американських сенаторів – лідер демократів у Сенаті США

Президент України Володимир Зеленський скасував онлайн-брифінг для американських сенаторів, під час якого мав розповісти про ситуацію на фронті та потреби у зброї. Про це повідомив лідер демократичної більшості в Сенаті США Чак Шумер на брифінгу у вівторок, пише ЄП. Напередодні в Білому домі заявили, що кошти на допомогу Україні закінчуються.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Шумер наголосив на необхідності підтримувати Україну. Він назвав це «поворотним та історичним моментом західної цивілізації». За словами Шумера, відкладати голосування за підтримку України більше не можна.
  • «До речі, Зеленський не зміг долучитись до нашого брифінгу о 15:00 (22:00 за Києвом) – щось сталось в останню хвилину», – додав лідер демократів в Сенаті США.
  • Шумер повідомив, що перед сенаторами виступить сенатор-демократ Марк Ворнер, «який чудово знає, наскільки відчайдушно Україна потребує допомоги», запит на яку надіслав президент США Джо Байден.
  • Доповнено. CNN з посиланням на співрозмовників розповів про перебіг закритого брифінгу, на якому йшлося про голосування за пакет допомоги Україні. За словами сенаторів, зустріч була напруженою і не допомогла вийти з глухого кута. Вона супроводжувалася бурхливими суперечками з криками через те, що низка сенаторів була незадоволена відмовою включати жорсткішу імміграційну політику до законопроєкта.

Контекст

20 жовтня президент США запросив у конгресу узгодження бюджету на суму $106 млрд, що включав фінансування України, Ізраїлю і Тайваню, а також гуманітарну допомогу.

Проте нещодавно обраний речник палати представників Майк Джонсон запропонував розділити допомогу Ізраїлю та Україні. Пізніше республіканці внесли окремий законопроєкт, який передбачає гроші для Ізраїлю без згадки України, але демократи його заблокували. 

Після цього Джонсон запропонував законопроєкт про двоетапне фінансування уряду вже без допомоги Україні та Ізраїлю. Білий дім його розкритикував, назвавши несерйозним, а також шляхом до «хаосу та подальших зупинок економіки».

15 листопада Палата представників США ухвалила законопроєкт про двоетапне тимчасове фінансування уряду. У документі немає коштів на допомогу Україні та Ізраїлю. 17 листопада Байден підписав закон про тимчасове фінансування роботи федерального уряду.

4 грудня директорка Білого дому з питань бюджету Шаланда Янг попередила, що США бракує часу та грошей, щоб допомагати Україні вести війну з РФ. Про це вона написала у листі до спікера Палати представників Республіканської партії Майка Джонсона та інших лідерів Конгресу. Янг зазначила, що припинення фінансування та надходження зброї в Україну збільшить вірогідність перемоги Росії. Вона наголосила, що без дій Конгресу до кінця року закінчаться ресурси для закупівлі додаткової зброї та обладнання для України та забезпечення обладнанням із військових запасів США.

Напередодні Шумер повідомив, що Зеленський планував виступити перед сенаторами на закритому брифінгу за допомогою захищеної відеоконференції.

6 грудня Сенат США має голосувати щодо виділення нового пакету військової допомоги Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні