Категорія
Інновації
Дата

Стартап Ursa Major спробує допомогти США наздогнати Росію та Китай у розробці гіперзвукових ракет. Чому саме він, а не SpaceX чи Blue Origin?

Джо Лоріенті, засновник і гендиректор компанії Ursa Major. /Getty Images

Джо Лоріенті, засновник і гендиректор компанії Ursa Major. Фото Getty Images

Запаси зброї у США достатньо виснажені через війну в Україні, а США не має намірів залишитися із порожніми коморами у світлі потенційного конфлікту із Китаєм. На допомогу приходить компанія Ursa Major, яка вже залучила $138 млн інвестицій, щоб розробляти твердопаливні ракетні двигуни для таких збройних систем, як Javelin і HIMARS.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Коли у 2021-му Пентагон звернувся до Ursa Major із пропозицією розробити твердопаливний двигун для ракет, засновник і гендиректор компанії Джо Лоріенті не відчував, що в цьому є нагальна потреба. Його більше цікавили двигуни на рідкому паливі для цивільних потреб, наприклад запуск супутників, адже цей бізнес процвітав. 

Та потім Росія напала на Україну і все змінилося. Коли США і союзники почали постачати тисячі одиниць малих переносних ракетних систем для боротьби із російськими танками і літаками, Вашингтону стало зрозуміло, що військові підрядники не здатні швидко поповнювати вичерпні запаси цієї зброї. Не в останню чергу цьому сприяла консолідація індустрії, після якої в США залишилося лише два великих виробники твердопаливних ракетних двигунів. 

«Це був чарівний копняк, який розворушив нас», – каже Лоріенті, 33, Forbes.

Ursa Major почала розробляти систему 3D-друкування, яка буде здатна суттєво прискорити виробництво твердопаливних ракетних двигунів. У четвер, 30 листопада, стартап оголосив про залучення $138 млн у раунді фінансування Серії D, які допоможуть у цій справі. 

Це завдання вчасно нагодилося для Ursa Major, адже у червні компанії довелося скоротити 320 працівників через невдачу бізнесу із комерційними двигунами. Зрештою, великій кількості молодих виробників ракет важко конкурувати зі SpaceX за контракти із запуску супутників. 

Серед нових інвесторів стартапу помічено RTX Ventures, венчурну «дочку» оборонного гіганта, раніше відомого як Raytheon – тепер RTX. RTX виробляє протиповітряні ракети «Стінгер», які українські військові навчилися дуже ефективно використовувати, і переносний протитанковий ракетний комплекс «Джавелін», який компанія виробляє спільно з іншим гігантом, Lockheed Martin.

Aerojet Rocketdyne і Orbital ATK, яка належить Northrop Grumman, – це два єдині великі виробники твердопаливних ракетних двигунів у США з шести, які були ще у 1995-му. 

Фото URSA MAJOR

Фото URSA MAJOR

Гендиректор RTX Ґреґ Гаєс скаржився на те, що Aerojet Rocketdyne не готова задовольняти підвищений попит. Цим і планує скористатися Ursa Major. 

А користатися є з чого. RTX і Lockheed Martin до 2026-го хочуть збільшити виробництво «джавелінів» з 2100 на рік до 4000. А Lockheed повідомила, що шукає ще одного постачальника твердопаливних ракетних двигунів для своїх систем «Хаймарс», які США постачають Україні. Американська армія хоче, щоб Lockheed збільшила виробництво ракет до цих установок з 6000 на рік до 14 000 до 2026-го.

І справа не лише в Україні. «Україна показала, що наша поточна промислова база не здатна до масштабного виробництва таких рівнів, які потрібні будуть в разі великого конфлікту, наприклад із Китаєм», – сказав Тодд Гаррісон, оборонний аналітик Американського інституту підприємництва у Вашингтоні, Forbes. 

Конкуренти

В Ursa Major конкурентів небагато, але вони є:

  1. Стартап X-Bow з Нью-Мексико отримав від Пентагону контракт на $64 млн на будівництво твердопаливних ракетних двигунів для гіперзвукової зброї, швидкість якої принаймні впʼятеро перевищує швидкість звуку. Двигун у розробці Військово-морських сил і Армії США, а Lockheed інвестував у X-Bow. 
  2. Оборонний техностартап Anduril Industries мільярдера Палмера Лакі купив компанію Adranos, яка виробляє твердопаливні ракетні двигуни на новому виді палива, розробленого Університетом Пердью. В Anduril сказали, що вони збільшать виробничу спроможність компанії до тисяч штук на рік. 

Ursa Major вважає, що її досвід у 3D-друкуванні, якого вона набула із двигунами на рідкому паливі, дасть їй перевагу. Компанія запевняє, що її процес виробництва може давати 1650 основ для твердопаливних ракетних двигунів на рік завдяки єдиному принтеру. Майже стільки ж нині виробляють «джавелінів».

Друковані основи містять менше деталей і вони дешевші за вироблені у традиційний спосіб. Ursa Major каже, що принтери достатньо легко перемикнути на виробництво різних моделей ракетних двигунів. 

Ursa Major повідомила, що у неї вже є перший клієнт для твердопаливних ракетних двигунів, але його імʼя вона відмовилася називати. 

Бачення засновника

Після закінчення Університету Південної Каліфорнії Лоріенті почав працювати над ракетними двигунами у 2011-му у SpaceX, яка тоді була аутсайдером, що хотів розворушити ринок, захоплений урядом і великими оборонним підрядниками. За кілька років Лоріенті перейшов до Blue Origin Джеффі Безоса, де він допомагав розробляти двигуни BE-3 для ракети New Shepard, яка зараз возить космічних туристів на край атмосфери Землі. 

Двигуни – найскладніша і найдорожча частина ракети, на яку припадає понад половина її загальної вартості. Побачивши тенденцію до комерціалізації космосу, Лоріенті подумав, що знайдеться прибуткове місце для спеціаліста з двигунів. Особливо для того, який прагне розробляти найкращі технології виробництва і який може запропонувати менші ціни завдяки масштабному виготовленню, ніж вертикально інтегрована компанія, що розробляє власні двигуни.

«Ursa Major народилася із бажання стати Intel космічної індустрії», – розповів він Forbes. Щоб запустити компанію у 2015-му, він «продав всі свої акції SpaceX і замість того, що купити будинок і завести родину, купив 3D-принтер, заснував компанію і довів матір до сліз», – жартує Лоріенті.

Першим продуктом компанії став невеликий реактивний двигун під назвою Hadley, який випробували у 2018-му. Саме в цей час зʼявилася низка стартапів, які розробляли малі ракети для запуску невеликих супутників. Про плани запустити сузірʼя маленьких супутників тоді повідомили SpaceX, Amazon і OneWeb.

Джо Лоріенті, засновник і гендиректор компанії Ursa Major. Фото URSA MAJOR

Джо Лоріенті, засновник і гендиректор компанії Ursa Major. Фото URSA MAJOR

Якщо не цивільна промисловість, то оборонна

За словами Калеба Генрі, директора з досліджень в Quilty Space, непросто переконати компанії передати виробництво двигунів таким підрядникам, як Ursa Major. «Космічні компанії дуже пишаються власними двигунами, тому непросто вмовити їх відмовитися від такої важливої частини ракети», – пояснює він

Запуски малих супутників здійснюються зазвичай середніми або великими ракетами, переважно Falcon 9 SpaceX. У першій половині 2023-го, за даними фірми космічного консалтингу BryceTech, на SpaceX припало близько 80% вантажів, які було запущено на орбіту планети.

Двигун Hadley, який розробила Ursa Major, ще не ставили на ракету, що літала на орбіту. Лоріенті визнає, що його комерційним клієнтам нині тяжко, адже стало складніше залучати венчурний капітал. Саме тому компанія вирішила зосередитися на зброї.

Але є область, в якій рідкопаливні двигуни Ursa Major можуть нагодитися, – гіперзвукова зброя. США прагнуть наздогнати Росію і Китай у розробці маневрових високошвидкісних ракет. Stratolaunch, яку у 2010-му заснував Пол Аллен і яка нині належить Cerberus Capital, використовує двигун Hadley у випробувальній ракеті, яку застосують для досягнення надзвуковими ракетами швидкості у понад 1 Мах.

У травні Дослідницька лабораторія Повітряних сил США передала Ursa Major контракт на розробку реактивного двигуна на рідкому паливі, який назвали Draper. Його будуть використовувати для вдаваних надзвукових ракет ворога, які американська армія буде вчитися збивати.

Цей контракт на «восьмизначну суму», як каже компанія, також передбачає розробку значно більшого реактивного двигуна Arroway багаторазового використання, який має замінити аналогічні російського виробництва. 

Через те, що Росія і Україна випали з експорту ракетних двигунів, Ларіенті вважає це нагодою для Ursa Major підтримати космічні програми союзників, таких як Євросоюз, [Південна] Корея, Японія і Австралія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні