Категорія
Новини
Дата

Зеленський у вересні планує передати план перемоги у війні Байдену

2 хв читання

Зеленський у вересні планує передати план перемоги у війні Байдену

Президент Володимир Зеленський планує у вересні цього року передати президенту США Джо Байдену план перемоги України у війні. План із чотирьох напрямків включає, зокрема, наступ Збройних сил України в Курській області. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції в рамках Форуму керівників державних інституцій 27 серпня.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Зеленський розповів, що один із напрямків плану, частина якого вже виконана, – це Курська область; другий – стратегічне місце України в безпечній інфраструктурі світу; третій – потужний пакет примусу РФ до закінчення війни дипломатичним шляхом; четвертий – економічний.
  • Буде справедливо, якщо план перемоги спочатку буде презентовано президенту США, тому що успіх залежить від того, чи дасть Білий дім Україні те, що в цьому плані згадано, пояснив Зеленський. 
  • Він також зазначив, що буде правильно передати цей план як Камалі Гарріс, так і Дональду Трампу. «Тому що ми не знаємо, хто буде президентом, а виконати цей план дуже хочеться», – наголосив Зеленський.
  • Також президент зазначив, що курська операція повʼязана з другим Самітом миру. «Курська операція – один із пунктів плану перемоги України», – сказав Зеленський. 
  • За словами голови держави, операція в Курській області зупинила окупацію Харківщини, зірвала намір Росії створити так звані буферні зони в цьому та інших прикордонних регіонах.
  • Крім того, президент заявив, що представники Росії можуть узяти участь у другому Саміті миру.

Контекст

15–16 червня у Швейцарії пройшов Саміт миру, який організувала Україна, покликавши на нього всіх охочих, окрім Росії. На запрошення президента України Володимира Зеленського приїхали 101 представник країн, організацій і блоків. Хоч і не всі вони поставили свої підписи під фінальною резолюцією зʼїзду.

Підписанти погодилися, що війна в Україні має закінчитися «справедливим і тривалим миром», а не миром за будь-яку ціну. Основний меседж фінального комюніке: взаємна повага до міжнародних законів і Статуту ООН, а основний фокус був на трьох пунктах із 10, які Зеленський декларує як формулу миру, бо саме в цих питаннях згодна більшість учасників: ядерна безпека; продовольча безпека; повернення військовополонених, цивільних й украдених українських дітей.

Президент РФ Володимир Путін виклав свої умови мирних переговорів напередодні саміту, закликавши Україну спочатку здати чотири свої східні регіони, а також відмовитися від своїх амбіцій щодо вступу до НАТО. Цю вимогу висміяли західні союзники, а також Україна, яка неодноразово заявляла, що відмова від будь-якої частини своєї території неприпустима.

У червні цього року голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що робота над наступною зустріччю після Саміту миру в Швейцарії розпочалася. За його словами, Україна відкрита до участі у ній Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд