Категорія
Новини
Дата

Росія зможе взяти участь у другому Саміті миру, якщо захоче – Зеленський

1 хв читання

Володимир Зеленський /Офіс президента України

Володимир Зеленський Фото Офіс президента України

Представники Росії можуть взяти участь у другому Саміті миру, якщо вони захочуть. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції у рамках Форуму керівників державних інституцій 27 серпня.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Україна має бути готова до проведення Саміту миру до листопада, зазначив Зеленський.
  • Щодо участі представників РФ на другому саміті – це бажання усіх держав, які вважають, що таким чином може зʼявитися шанс закінчити війну, зазначив президент. 
  • «Ми підготуємо план. І представники Росії, якщо вони захочуть бути присутніми на другому саміті, вони будуть присутні. Інакше ми можемо втратити на другому саміті велику кількість країн (учасниць)», – сказав Зеленський.
  • Без представників Росії зібрати на Саміт миру представників інших країн було нелегко, зазначив президент. 

Контекст

15–16 червня у Швейцарії пройшов Саміт миру, який організувала Україна, покликавши на нього всіх охочих, окрім Росії. На запрошення президента України Володимира Зеленського приїхав 101 представник країн, організацій і блоків. Хоч і не всі вони поставили свої підписи під фінальною резолюцією зʼїзду.

Підписанти погодилися, що війна в Україні має закінчитися «справедливим і тривалим миром», а не миром за будь-яку ціну. Основний меседж фінального комюніке: взаємна повага до міжнародних законів і Статуту ООН, а основний фокус був на трьох пунктах з 10, які Зеленський декларує як формулу миру, бо саме в цих питаннях згодна більшість учасників: ядерна безпека; продовольча безпека; повернення військовополонених, цивільних й украдених українських дітей.

Президент РФ Володимир Путін виклав свої умови мирних переговорів напередодні саміту, закликавши Україну спочатку здати чотири свої східні регіони, а також відмовитися від своїх амбіцій щодо вступу до НАТО. Цю вимогу висміяли західні союзники, а також Україна, яка неодноразово заявляла, що відмова від будь-якої частини своєї території неприпустима.

У червні цього року голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що робота над наступною зустріччю після Саміту миру у Швейцарії розпочалася. За його словами, Україна відкрита до участі у ній Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд