Категорія
Новини
Дата

Україна почала підготовку наступного Саміту миру і відкрита до участі Росії – ОП

1 хв читання

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що робота над наступною зустріччю після Саміту миру у Швейцарії розпочалася, пише Bloomberg. За його словами, Україна відкрита до участі у ній Росії. Раніше РФ відкидала українську формулу миру.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Часових меж для наступної зустрічі немає, а перспектива другого саміту, який широко обговорюється, не фігурувала в підсумковому документі зустрічі 15–16 червня в Люцерні.
  • Результати роботи робочих груп «стануть частиною цього спільного плану, який буде підтриманий низкою країн» на другій зустрічі, заявив Єрмак. «Ми думаємо, що можна буде запросити представника Росії», – сказав він.
  • Єрмак назвав швейцарську зустріч успішною. Другий саміт буде більш представницьким, сказав він, додавши, що його метою є «покласти край війні та врегулювати кризи», які вона створила.

Контекст

15–16 червня у Швейцарії пройшов Саміт миру, який організувала Україна, покликавши на нього всіх охочих, окрім Росії. На запрошення президента України Володимира Зеленського приїхав 101 представник країн, організацій і блоків. Хоч і не всі вони поставили свої підписи під фінальною резолюцією зʼїзду.

Підписанти погодилися, що війна в Україні має закінчитися «справедливим і тривалим миром», а не миром за будь-яку ціну. Основний меседж фінального комюніке: взаємна повага до міжнародних законів і Статуту ООН, а основний фокус був на трьох пунктах з 10, які Зеленський декларує як формулу миру, бо саме в цих питаннях згодна більшість учасників: ядерна безпека; продовольча безпека; повернення військовополонених, цивільних й украдених українських дітей.

Президент РФ Володимир Путін виклав свої умови мирних переговорів напередодні саміту, закликавши Україну спочатку здати чотири свої східні регіони, а також відмовитися від своїх амбіцій щодо вступу до НАТО. Цю вимогу висміяли західні союзники, а також Україна, яка неодноразово заявляла, що відмова від будь-якої частини своєї території неприпустима.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні