Зеленський ввів у дію санкції проти Новинського, митрополита Павла та низки представників РПЦ /УНІАН
Категорія
Новини
Дата

Зеленський ввів у дію санкції проти Новинського, митрополита Павла та низки представників РПЦ

УНІАН

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти 10 осіб, серед них – бізнесмен Вадим Новинський та намісник Лаври, митрополит Павло. Відповідний указ опубліковано на сайті глави держави.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 24 січня 2023 року «Про внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», – йдеться у документі.
  • Санкції було запроваджено проти бізнесмена Вадима Новинського, а також митрополита Павла (Лебідя), намісника Києво-Печерської Лаври УПЦ.
  • До списку також потрапили: «митрополит Сімферопольський і Кримський Руської православної церкви» Ростислав Швець, «єпископ Бахчисарайський, вікарій Сімферопольської єпархії Руської православної церкви» Костянтин Чернишов, «єпископ Джанкойський і Роздольненський Руської православної церкви, керуючий Джанкойською єпархією» Олександр Овсянніков, «архієпископ Ровеньківський і Свердловський Руської православної церкви» Олександр Таранов, митрополит Ізюмський і Куп’янський Української православної церкви Олег Іванов, єпископ Роменський і Буринський Української православної церкви Олексій Маслєнніков.
  • Також санкції стосуються так званого «єпископа Коктебельського Руської православної церкви, вікарія Феодосійської єпархії» В’ячеслава Опанасенка та керуючого Феодосійською єпархією Української православної церкви, митрополита Платона – Володимира Удовенка.
  • Окрім вже раніше застосованих обмежень, вказаним особам забороняється вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції згідно з цим Законом, також припиняються культурні обміни, наукове співробітництво, освітні та спортивні контакти, розважальні програми з іноземними державами та іноземними юридичними особами.
  • Контроль за виконанням рішення покладено на секретаря РНБО.

Контекст

У грудні президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо санкцій проти священнослужителів УПЦ МП та колишнього народного депутата, власника Smart Holding і співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського, повідомило джерело Forbes в Офісі президента. Згодом указ був оприлюднений на сайті Офісу президента. До санкційного списку, крім Новинського, також потрапили намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) та ще вісім священнослужителів УПЦ МП.

Санкції передбачають: позбавлення права користуватись і розпоряджатись активами; заборону на торговельні операції, транзит товарів, виведення капіталу; анулювання ліцензій та дозволів, наприклад, на користування надрами.

Основа статків Новинського – 25% «Метінвесту» ($500 млн), готівка та ліквідні активи на $350 млн, EnWell Energy ($80 млн) яка входить до пʼятірки найбільших приватних газовидобувних компаній України, готель Park Inn у Києві ($25 млн), харчовий бренд «Верес».

Українська інвестиційно-промислова група Smart Holding завершила черговий раунд поточної реструктуризації, у результаті її засновник Вадим Новинський вирішив передати активи в траст

Зеленський ввів у дію санкції проти Новинського, митрополита Павла та низки представників РПЦ /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні