У грудні 2022-го Forbes оцінив статки Новинського в $1 млрд. Smart Holding обʼєднує активи на $650 млн /Назарій Мазилюк/УП
Категорія
Найбагатші
Дата

СБУ арештувала активи Новинського на 3,5 млрд грн. Чим володіє найбагатший диякон країни 

У грудні 2022-го Forbes оцінив статки Новинського в $1 млрд. Smart Holding обʼєднує активи на $650 млн Фото Назарій Мазилюк/УП

Служба безпеки України заарештувала майно підсанкційного мільярдера Вадима Новинського, 59, на понад 3,5 млрд грн. Він нібито намагався перереєструвати активи на іноземні компанії, щоб уникнути санкцій. В офісі інвестиційної групи Smart Holding та на підприємствах газовидобувної «Смарт Енерджі» пройшли обшуки. В чому звинувачують бізнесмена та що йому належить? 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

13 квітня Служба безпеки України та Офіс генпрокурора повідомили про арешт майна підсанкційного мільярдера Вадима Новинського: корпоративні права на 40 українських підприємств та 30 газових свердловин. Сума арештованого майна понад 3,5 млрд грн. 

За даними слідства, щоб уникнути санкцій РНБО, Новинський намагався перереєструвати свої компанії на підконтрольних осіб. «Це іноземці, які мають безпосередній зв’язок із державою-агресором», – йдеться в повідомлені прокуратури. Для цього він нібито залучив підконтрольних приватних нотаріусів і державних реєстраторів. Мінюст уже скасував ці дії реєстраторів щодо ряду підприємств, йдеться в повідомленні.

Силовики провели обшуки в офісі інвестиційної групи Smart Holding та на підприємствах газовидобувної «Смарт Енерджі». «Виявлено документи, печатки компаній-нерезидентів та прокремлівську релігійну літературу», – йдеться в повідомлені СБУ. 

Своєю чергою, пресслужба Smart Holding заявила, що кримінальне провадження «є абсолютно безпідставним та являє собою чергову спробу здійснення тиску на український соціально відповідальний бізнес під час війни». В інвестиційній групі назвали дії правоохоронних органів щодо цього та інших проваджень «деструктивними» і зазначили, що їхня мета – «блокування активів в інтересах певних груп». 

17 січня Forbes Ukraine опублікував статтю про те, як Новинський намагається врятувати свій бізнес на $650 млн передавши його до кіпрського трасту.

______

Президент Володимир Зеленський 2 грудня увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо санкцій на пʼять років проти священнослужителів УПЦ МП та колишнього народного депутата, власника Smart Holding та співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського

Причина санкцій – багаторічна підтримка УПЦ Московського патріархату, розповідав Forbes на початку грудня співрозмовник в ОП на правах анонімності. Бізнесмен – один зі спонсорів цієї церкви, діяльність якої можуть заборонити в Україні. У квітні 2020-го глава УПЦ МП митрополит Онуфрій висвятив Новинського в диякони. «Найважче мені далося рішення повністю розірвати стосунки з Росією», – говорив Новинський Forbes.

Санкції РНБО передбачають:

  • позбавлення права користуватись і розпоряджатись активами;
  • заборону на торговельні операції, транзит товарів, виведення капіталу;
  • анулювання ліцензій і дозволів, наприклад, на користування надрами.

У грудні 2022-го Forbes Ukraine оцінив статки Новинського в $1 млрд. Smart Holding обʼєднує активи на $650 млн. Це, наприклад, газовидобування EnWell Energy ($80 млн), що входить до пʼятірки найбільших приватних газовидобувних компаній України, готель Park Inn у Києві ($25 млн), харчовий бренд «Верес».

На початку квітня 2023-го Forbes USA оновив оцінку статків найбагатших людей світу. Найзаможнішим з українців лишається Рінат Ахметов. Також до рейтингу потрапив Вадим Новинський ($1,4 млрд). Оцінка статків Новинського враховує накладені на нього санкції та складається більш як на 2/3 із грошових коштів, більшість з яких ($622 млн) – згадані вище дивіденди «Метінвесту» за 2021 рік. 

Також «Смарту» належить 25% в «Метінвесті». Вартість частки Новинського в металургійній імперії Ріната Ахметова – $500 млн. Решта статків Новинського відокремлена від Smart Holding – це готівка та ліквідні активи на $350 млн. 

«Новинському легше буде вийти з бізнесу, ніж працювати під санкціями», – говорив Forbes на початку грудня на правах анонімності юрист, який консультує ОП.

Утім, як стало відомо в січні, Новинський передав активи групи Smart Holding у кіпрський траст нібито ще напередодні запровадження санкцій. «Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust були укладені в листопаді 2022-го», – йдеться в релізі Smart Holding, який опублікували 16 січня.

В компанії наголошують: Новинський тепер не є бенефіціаром групи та не здійснює жодного контролю над її діяльністю. «[Новинський] вирішив сконцентрувати свою активність на приватних інтересах», – повідомляється на сайті компанії. Активами нібито володіють і управляють довірчі особи (трасті). 

На 10 січня кінцевими бенефіціарами групи є пʼять громадян Кіпру: Іона Елена, Алківіадус Константіна, Лукаїду Афродіте, Софоклеус Андреас, Софоклеус Харула. 

На 23 грудня 2022-го кінцевим бенефіціаром компанії, за даними Youcontrol, був ще Вадим Новинський.

СБУ арештувала активи Новинського на 3,5 млрд грн. Чим володіє найбагатший диякон країни  /Фото 1

У грудні 2022 року Forbes оцінив статки Новинського в $1 млрд

Навіщо Новинський передав бізнес у траст 

Передача активів у траст має захистити їх від санкцій з боку держави, каже Вероніка Мильцева, старша юристка Juscutum. Інформація про умови трастового договору та управителів активів є конфіденційною. Тобто Новинський міг зберегти опосередкований контроль за активами, але довести це юридично вкрай складно, каже юристка. 

Forbes звернувся з уточнюючими питаннями до СЕО «Смарт-Холдингу» Юлії Кірʼянової, але на момент публікації не отримав відповіді. 

Створення трасту – це процес, який може тривати до року, каже партнер ЮК Legal House Денис Овчаров. Ймовірно, підготовка до передачі активів у траст почалася раніше, ніж були запроваджені санкції, вважає він.  

Серед можливих причин – спроба уникнути дії закону про олігархів, який Верховна Рада ухвалила у вересні 2022-го, зазначає Овчаров. Згідно із законом, олігарх повинен відповідати трьом із чотирьох критеріїв: вплив на медіа, монопольне становище в будь-якій індустрії, участь у політичному житті та активи у володінні в еквіваленті 2,2 млрд грн. 

Перебування в реєстрі може ускладнити бізнес з іноземними компаніями, залучення кредитів та інвестицій. «Відокремлення від бізнесу власника, який має політичний і санкційний бекграунд, вирішує цю проблему», – пояснює Овчаров.  

В липні 2022-го Новинський склав із себе повноваження народного депутата. Так він уникнув політичного критерію, за яким його могли віднести до реєстру олігархів. «Прагнув зосередитися на благодійних проєктах, бізнесі та служінні церкви», – пояснив він своє рішення Forbes в середині грудня 2022-го. 

Ще одна можлива причина для створення трасту – захист бізнесу від націоналізації. «Арешт чи конфіскація державою активів – розповсюджена практика від початку повномасштабної війни», – каже Овчаров. 

Найгучніше відчуження у власність держави відбулося на початку листопада. «Укрнафта» та «Укртатнафта» Ігоря Коломойського, «АвтоКрАЗ» Костянтина Жеваго, «Запоріжтрансформатор» Костянтина Григоришина та «Мотор Січ» Вʼячеслава Богуслаєва примусово були переведені у власність Міноборони. Тільки на балансі Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) понад 30 000 активів конфіскованих активів.

Кіпр: конфіденційно та без податків 

Серед переваг трасту на Кіпрі – відсутність податків на доходи, отриманих за межами Кіпру, каже Вероніка Мильцева з Juscutum. «Якщо траст консолідує прибутки всіх активів, це дуже вигідно», – зазначає вона.  

Втрати Smart Holding від війни (не беручи до уваги «Метінвест» і HarvEast) – сотні мільйонів доларів, розповідала в липні Forbes СЕО «Смарт-Холдингу» Юлія Кірʼянова. Тоді вона прогнозувала скорочення виторгу приблизно на 20%, EBITDA – на 5% – до 3 млрд грн. Виробництво групи впало на понад 60%.

Ще одна перевага – повна конфіденційність щодо умов трасту. Реєстр трастів Кіпру не є публічним, доступ до нього можна отримати хіба що за рішенням місцевого суду, каже юристка. 

Вадим Новинський з 2013 року не бере участі в управлінні Smart Holding, запевняє пресслужба компанії. «Підтримує морально, але бізнес робимо ми», – переконує Кірʼянова. Важливу роль у бізнесі Новинського відіграє його син Михайло. Він член наглядових рад «Метінвесту» і ще кількох бізнесів. У Smart Holding фокусується на міжнародних портфельних інвестиціях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні