Вадим Новинський передав бізнес свого Smart Holding в траст. Раніше на мільярдера наклала санкції РНБО /Назарій Мазилюк/УП
Категорія
Новини
Дата

Вадим Новинський передав бізнес свого Smart Holding в траст. Раніше на мільярдера наклала санкції РНБО

Назарій Мазилюк/УП

Українська інвестиційна-промислова група Smart Holding завершила черговий раунд поточної реструктуризації, у результаті її засновник Вадим Новинський вирішив передати активи в траст, повідомляє пресслужба. 1 грудня 2022 року Рада національної безпеки та оборони ввела проти Новинського санкції.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, відповідні угоди Smart Trust і Step Trust були укладені в листопаді 2022 року та зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. 
  • Тож довірчі особи (трасті) наразі повністю володіють, контролюють і управляють активами групи. «Відповідно до вищезазначеного, станом на поточну дату Вадим Новинський не має бенефіціарної участі в групі та не здійснює жодного контролю над діяльністю або процесами групи», – кажуть у Smart Holding.
  • Там зазначили, що Новинський, який із 2013 року не бере участі в управлінні компанії, вирішив «сконцентрувати свою активність на приватних інтересах».

Контекст

У грудні президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо санкцій проти священнослужителів УПЦ МП та колишнього народного депутата, власника Smart Holding та співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського, повідомило джерело Forbes в Офісі президента. Згодом указ був оприлюднений на сайті Офісу президента. До санкційного списку, крім Новинського, також потрапили намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) та ще вісім священнослужителів УПЦ МП.

Санкції передбачають: позбавлення права користуватись та розпоряджатись активами; заборону на торговельні операції, транзит товарів, виведення капіталу; анулювання ліцензій та дозволів, наприклад, на користування надрами.

Основа статків Новинського – 25% «Метінвесту» ($500 млн), готівка та ліквідні активи на $350 млн, EnWell Energy ($80 млн) яка входить до пʼятірки найбільших приватних газовидобувних компаній України, готель Park Inn у Києві ($25 млн), харчовий бренд «Верес».

Вадим Новинський передав бізнес свого Smart Holding в траст. Раніше на мільярдера наклала санкції РНБО /Фото 1

Втрати Smart Holding від війни (не беручи до уваги «Метінвесту» і HarvEast) – сотні мільйонів доларів, розповідала в липні Forbes СЕО «Смарта» Юлія Кірʼянова. Тоді вона прогнозувала скорочення виторгу приблизно на 20%, EBITDA – на 5%, – до 3 млрд грн. Виробництво групи впало на понад 60%. Новинський за рік війни втратив $2,5 млрд, відповідно до розрахунків Forbes. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні