Вадим Новинський передав бізнес свого Smart Holding в траст. Раніше на мільярдера наклала санкції РНБО /Назарій Мазилюк/УП
Категорія
Новини
Дата

Вадим Новинський передав бізнес свого Smart Holding в траст. Раніше на мільярдера наклала санкції РНБО

1 хв читання

Назарій Мазилюк/УП

Українська інвестиційна-промислова група Smart Holding завершила черговий раунд поточної реструктуризації, у результаті її засновник Вадим Новинський вирішив передати активи в траст, повідомляє пресслужба. 1 грудня 2022 року Рада національної безпеки та оборони ввела проти Новинського санкції.

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, відповідні угоди Smart Trust і Step Trust були укладені в листопаді 2022 року та зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. 
  • Тож довірчі особи (трасті) наразі повністю володіють, контролюють і управляють активами групи. «Відповідно до вищезазначеного, станом на поточну дату Вадим Новинський не має бенефіціарної участі в групі та не здійснює жодного контролю над діяльністю або процесами групи», – кажуть у Smart Holding.
  • Там зазначили, що Новинський, який із 2013 року не бере участі в управлінні компанії, вирішив «сконцентрувати свою активність на приватних інтересах».

Контекст

У грудні президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо санкцій проти священнослужителів УПЦ МП та колишнього народного депутата, власника Smart Holding та співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського, повідомило джерело Forbes в Офісі президента. Згодом указ був оприлюднений на сайті Офісу президента. До санкційного списку, крім Новинського, також потрапили намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) та ще вісім священнослужителів УПЦ МП.

Санкції передбачають: позбавлення права користуватись та розпоряджатись активами; заборону на торговельні операції, транзит товарів, виведення капіталу; анулювання ліцензій та дозволів, наприклад, на користування надрами.

Основа статків Новинського – 25% «Метінвесту» ($500 млн), готівка та ліквідні активи на $350 млн, EnWell Energy ($80 млн) яка входить до пʼятірки найбільших приватних газовидобувних компаній України, готель Park Inn у Києві ($25 млн), харчовий бренд «Верес».

Вадим Новинський передав бізнес свого Smart Holding в траст. Раніше на мільярдера наклала санкції РНБО /Фото 1

Втрати Smart Holding від війни (не беручи до уваги «Метінвесту» і HarvEast) – сотні мільйонів доларів, розповідала в липні Forbes СЕО «Смарта» Юлія Кірʼянова. Тоді вона прогнозувала скорочення виторгу приблизно на 20%, EBITDA – на 5%, – до 3 млрд грн. Виробництво групи впало на понад 60%. Новинський за рік війни втратив $2,5 млрд, відповідно до розрахунків Forbes. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні