Зеленський закликав до національної згоди стосовно податкової системи /прес-центр Президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський закликав до національної згоди стосовно податкової системи

прес-центр Президента України

Президент України Володимир Зеленський закликав до національної згоди щодо податкової системи, під час свого щорічного звернення до Верховної Ради, пише «Інтерфакс-Україна». Глава держави нагадав, що фінансування ЗСУ – це передусім внутрішній ресурс від податків, мит, облігацій та інших подібних джерел, і кожна несплачена гривня податків – це гроші забрані у військових. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Звісно, наявна податкова система не влаштовує ані тих, хто сплачує податки, ані тих, хто збирає податки. Не влаштовує вона і тих наших людей, які отримують зарплати і пенсії з цих податків. Але надзвичайно важливо, щоб ми з вами досягли національної згоди у цьому питанні», — сказав він, виступаючи у Раді з посланням «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики».
  • Зеленський подякував «кожному і кожній, хто зберігає роботу свого бізнесу, хто зберігає робочі місця, щоб люди могли забезпечувати себе і свої родини, хто сплачує податки».
  • «Бізнес наразі — це теж захист України. Податки наразі – це теж безпека. В цьому році у нас не було затримок із зарплатами вчителям і лікарям. Були проіндексовані пенсії, як це передбачено законом. На деокупованій території виплати починаються одразу, коли там завершуються стабілізаційні заходи. На оборону за рік спрямовано більше трильйона двохсот мільярдів гривен», — сказав він.
  • Зеленський додав, що міжнародна допомога спрямовується на соціальні виплати, а увесь ресурс для зарплат військовим – сплачують громадяни України.

Контекст

Масштабну податкову реформу в серпні презентував заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. Вона передбачала податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ і встановлення воєнного збору на рівні 3%. 

У якості компенсаторів автори розглядають підвищення низки податків, більш жорстку відповідальність бізнесу за ухилення від оподаткування та реформу податкової служби.

Проте вона не знайшла значної підтримки у влади. Проти ідеї висловився міністр фінансів Сергій Марченко та голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев, не вистачило також аргументів, щоб переконати президента Володимира Зеленського, який описував цю ідею як «сиру».

Впровадження податкової реформи «10-10-10» матиме негативний вплив на економіку, компенсатори, на які розраховують її автори, не можуть покрити втрати бюджету. Про це в інтервʼю Forbes розповів голова фінансового комітету Данило Гетманцев

Уряд України за підтримки МВФ працюватиме над підготовкою відновлення довоєнного стану податкового адміністрування та політики. Про це йдеться у Меморандумі про економічну та фінансову політику Моніторингової програми за участю ради директорів МВФ (PMB).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні