Категорія
Новини
Дата

МВФ схвалив програму допомоги в залученні коштів для України

1 хв читання

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалила чотиримісячну моніторингову програму економіки України (Program Monitoring with Board involvement), йдеться в повідомленні на сайті МВФ. Програма не передбачає виділення коштів, а має сприяти їх залученню із зовнішніх джерел.

Ключові факти

  • Пріоритетом програми стануть заходи підтримки макроекономічної та фінансової стабільності України, заявила перша заступниця директора-розпорядника МВФ Гіта Гопінат.  
  • За її словами, основні заходи охоплюють посилення мобілізації доходів та пожвавлення внутрішнього боргового ринку, підготовку стратегії фінансового сектора, підвищення прозорості та управління.
  • Програма адаптована до виняткових обставин України, щоб допомогти владі проводити обачну макроекономічну політику в цей особливо складний період і стимулювати донорське фінансування, пояснила Гопінат.
  • У МВФ зазначили, що, попри всі труднощі, українській владі значною мірою вдалося зберегти макроекономічну та фінансову стабільність. Проте потреби у платіжному балансі залишаються дуже великими, а ризики надзвичайно високі, додала Гопінат.

Контекст

Від початку воєнного вторгнення РФ програму stand-by було зупинено. У березні МВФ затвердив екстрене фінансування України в обсязі $1,4 млрд у межах інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни. 

10 вересня премʼєр-міністр Шмигаль назвав абсолютно пасивним ставлення МВФ до України в умовах війни. 12 вересня стало відомо, що МВФ шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що стикнулися зі стрибками цін на продовольство, викликаними вторгненням Росії в Україну. 13 вересня президент Зеленський повідомив, що МВФ надасть Україні додаткове екстрене фінансування.

8 жовтня виконавча рада МВФ виділила Україні близько $1,3 млрд додаткового екстреного фінансування в межах Rapid Financing Instrument.

Раніше, коментуючи жовтневий транш, директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва анонсувала початок перемовин щодо окремої моніторингової програми. Уряд України й МВФ ведуть перемовини щодо окремої моніторингової програми. Цей інструмент не охоплює виділення коштів. Як зазначав співрозмовник Forbes, дотичний до зустрічей перемовників у Відні, дискусія точиться саме навколо цього формату.

Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва вважає, що потреби України в зовнішньому фінансуванні становитимуть близько $3 млрд на місяць протягом 2023 року у кращому разі, але можуть зрости до $5 млрд, якщо російські атаки стануть «ще драматичнішими».

Загальна потреба України у фінансуванні наступного року становитиме $38 млрд, казав голова Національного банку Андрій Пишний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні