Категорія
Новини
Дата

МВФ схвалив програму допомоги в залученні коштів для України

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалила чотиримісячну моніторингову програму економіки України (Program Monitoring with Board involvement), йдеться в повідомленні на сайті МВФ. Програма не передбачає виділення коштів, а має сприяти їх залученню із зовнішніх джерел.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Пріоритетом програми стануть заходи підтримки макроекономічної та фінансової стабільності України, заявила перша заступниця директора-розпорядника МВФ Гіта Гопінат.  
  • За її словами, основні заходи охоплюють посилення мобілізації доходів та пожвавлення внутрішнього боргового ринку, підготовку стратегії фінансового сектора, підвищення прозорості та управління.
  • Програма адаптована до виняткових обставин України, щоб допомогти владі проводити обачну макроекономічну політику в цей особливо складний період і стимулювати донорське фінансування, пояснила Гопінат.
  • У МВФ зазначили, що, попри всі труднощі, українській владі значною мірою вдалося зберегти макроекономічну та фінансову стабільність. Проте потреби у платіжному балансі залишаються дуже великими, а ризики надзвичайно високі, додала Гопінат.

Контекст

Від початку воєнного вторгнення РФ програму stand-by було зупинено. У березні МВФ затвердив екстрене фінансування України в обсязі $1,4 млрд у межах інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни. 

10 вересня премʼєр-міністр Шмигаль назвав абсолютно пасивним ставлення МВФ до України в умовах війни. 12 вересня стало відомо, що МВФ шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що стикнулися зі стрибками цін на продовольство, викликаними вторгненням Росії в Україну. 13 вересня президент Зеленський повідомив, що МВФ надасть Україні додаткове екстрене фінансування.

8 жовтня виконавча рада МВФ виділила Україні близько $1,3 млрд додаткового екстреного фінансування в межах Rapid Financing Instrument.

Раніше, коментуючи жовтневий транш, директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва анонсувала початок перемовин щодо окремої моніторингової програми. Уряд України й МВФ ведуть перемовини щодо окремої моніторингової програми. Цей інструмент не охоплює виділення коштів. Як зазначав співрозмовник Forbes, дотичний до зустрічей перемовників у Відні, дискусія точиться саме навколо цього формату.

Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва вважає, що потреби України в зовнішньому фінансуванні становитимуть близько $3 млрд на місяць протягом 2023 року у кращому разі, але можуть зрости до $5 млрд, якщо російські атаки стануть «ще драматичнішими».

Загальна потреба України у фінансуванні наступного року становитиме $38 млрд, казав голова Національного банку Андрій Пишний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні