Категорія
Новини
Дата

«Це гірше за обстріли енергетичної інфраструктури». Гетманцев назвав повернення до реформи «10-10-10» диверсією

Впровадження податкової реформи «10-10-10» матиме негативний вплив на економіку, компенсатори, на які розраховують її автори, не можуть покрити втрати бюджету. Про це в інтервʼю Forbes розповів голова фінансового комітету Данило Гетманцев

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Втрати держави в обсязі 774 млрд грн, за підрахунками Мінфіну, за наслідками це гірше за обстріли енергетичної інфраструктури РФ, каже Гетманцев. «Якщо серйозно ставитися до цього (чого я вам не радив би), то це диверсія», – наголошує голова фінансового комітету. 
  • На думку Гетманцева, компенсатори, на які розраховують автори податкової реформи, не спрацюють. Минулого року ВР вже підвищила акциз на залізну руду та втричі – екологічний податок на CO2, а цього року – на газ. «Тут немає потенціалу до зростання, більша рента не дасть цим галузям можливостей для розвитку, загальмує металургію», – каже Гетманцев. Те саме стосується і компенсації збитків коштом збільшення акцизу на алкоголь і тютюн. Щороку держава з внутрішнього акцизу на алкоголь отримує 6,8 млрд грн, а з тютюну – 50 млрд грн.
  • Не матиме реформа й антикорупційного ефекту, вважає голова фінансового комітету. У 2021 році було знижено ПДВ для аграріїв з 20% до 14% начебто з метою подолання скруток, це ніяк не вплинуло на детінізацію, згадує Гетманцев. «Схеми працювали й за низьких податків», – каже нардеп.
  • «Немає підтримки реформи у владі та у міжнародних партнерів, – зазначає Гетманцев. – Влітку в президента була нарада з цього питання, на якій він чітко сказав, що ми не йдемо цим шляхом». 

Контекст 

Масштабну податкову реформу в серпні презентував заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. Вона передбачала податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ і встановлення воєнного збору на рівні 3%. 

У якості компенсаторів автори розглядають підвищення низки податків, більш жорстку відповідальність бізнесу за ухилення від оподаткування та реформу податкової служби.

Проте вона не знайшла значної підтримки у влади. Проти ідеї висловився міністр фінансів Сергій Марченко та голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев, не вистачило також аргументів, щоб переконати президента Володимира Зеленського, який описував цю ідею як «сиру».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні