«Зерновий коридор» поки що працює, попри заяви Росії про вихід з угоди /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Зерновий коридор» поки що працює, попри заяви Росії про вихід з угоди

«Зерновий коридор» поки що працює, попри заяви Росії про вихід з угоди Фото Getty Images

Станом на 31 жовтня «зерновий коридор» працює, повідомляє Адміністрація морських портів України у Facebook. Сьогодні з українських портів вийшло 12 суден із зерном.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сьогодні з портів Одеса, Чорноморськ та Південний вийшли 12 суден із 354 500 т агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Одне із цих суден зафрахтоване в межах Всесвітньої продовольчої програми під егідою ООН і прямує до Ефіопії, яка перебуває на межі голоду.
  • Проте прохід до українських портів під завантаження дозволений чотирьом суднам, які напередодні пройшли інспекцію Об’єднаного Координаційного Центру (СКЦ) за участю всіх сторін, включно з представниками Росії.
  • Згідно з пропозицією СКЦ представники ООН і Туреччини передбачають роботу 10 інспекційних груп для перевірки 40 суден. Така пропозиція була прийнята представниками України. Представників РФ було поінформовано.

Контекст

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди». Причина: нібито через «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один з морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію по «зерновому коридору».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошує, що Москва знайшла привід вийти із «зернової угоди», оскільки кроки для її зриву почалися задовго перед цим.

У Міністерстві інфраструктури кажуть, що Росія намагалася блокувати роботу «зернового коридору» ще у вересні. За даними міністерства, це проявлялось у штучному затягуванні та зменшенні кількості інспекцій, що призвело до створення черги зі 176 суден з 2,1 млн т агропродукції на борту. Також було зафіксовано 15 випадків наближення російських БПЛА та літаків на заборонену дистанцію до цивільних суден, що беруть участь в ініціативі.

Дія «зернової угоди» мала завершитись 22 листопада, до того часу вона має бути подовжена. Росія погрожувала вийти з угоди, якщо не будуть виконані її вимоги.

Зернову угоду уклали в липні за посередництва ООН і Туреччини. Вона дала змогу розблокувати Україні експорт зерна із чорноморських портів, які були закриті з моменту вторгнення Росії. Москва натомість дістала гарантії для власного експорту зерна й добрив. Угода допомогла запобігти глобальній продовольчій кризі, але Росія неодноразово скаржилася на її виконання, стверджуючи, що досі натрапляє на труднощі під час продажу добрив і продовольства.

За даними Мінінфраструктури, з моменту виходу першого судна вдалося експортувати більш ніж 9 млн т продовольства, з них понад 5 млн т – до країн Африки та Азії. У межах Всесвітньої продовольчої програми під егідою ООН до країн, що перебувають на межі голоду, було відправлено 190 000 т української пшениці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні