Категорія
Новини
Дата

Росія погрожує вийти із «зернової угоди» у листопаді – Reuters

Росія звернулась в ООН щодо угоди про експорт зерна з Чорного моря і готова відмовитися від продовження угоди наступного місяця. Про це Reuters повідомив постійний представник Росії при ООН у Женеві Геннадій Гатілов.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Зернова угода», укладена у липні за посередництва ООН і Туреччини, відкрила Україні шлях до відновлення експорту з чорноморських портів, які були закриті після вторгнення Росії. Агентство наголошує, що угода допомогла запобігти глобальній продовольчій кризі, але Москва неодноразово скаржилася на неї, стверджуючи, що, як і раніше, має труднощі з продажем добрив і продовольства.
  • В інтервʼю агентству Гатілов заявив, що у середу Москва надіслала генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу лист із викладом списку скарг. Але копію цього листа Гатілов відмовився надати. Представники ООН мають прибути до Москви у неділю, щоб обговорити продовження угоди.
  • «Якщо ми побачимо, що на російській стороні угоди нічого не відбувається – експорту російського зерна та добрив, то вибачте, нам доведеться подивитися на це по-іншому», – сказав він. На запитання, чи може Росія не підтримати продовження угоди щодо зерна, він заявив: «Є можливість… Ми не проти постачання зерна, але ця угода має бути рівноправною, вона має бути справедливою і справедливо виконуватись усіма сторонами».
  • Офіційний представник ООН Стефан Дюжаррік заявив: «Ми залишаємось у постійному контакті з російськими офіційними особами, а також з офіційними особами Європейського Союзу, Великої Британії та США, щоб усунути останні перешкоди для полегшення експорту російського зерна та добрив».
  • Відповідаючи на запитання щодо можливості зустрічі президента РФ Володимира Путіна та президента США Джо Байдена, Гатілов сказав, що це неможливо, враховуючи рівень військової підтримки України з боку США. «Це робить США частиною конфлікту», – сказав він.
  • Водночас дипломат висловився схвально щодо інших переговорів, таких як доступ до допомоги та подальший обмін полоненими, назвавши це «можливістю». Він сказав, що делегація Міжнародного комітету Червоного Хреста нещодавно зустрілася з Міністерством оборони Росії в Москві щодо можливого обміну, але не повідомив подробиць. 

 Контекст

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну – другого за величиною експортера зерна у світі – закрило порти країни на Чорному морі, залишивши величезну кількість продовольства на мілині та спровокувавши побоювання глобальної кризи голоду.

У відповідь ЄС відкрив залізничні, автомобільні та річкові торгові шляхи до блоку для обробки зерна, в основному, для реекспорту з портів ЄС. 

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів».

На 5 вересня у межах зернової ініціативи з України було експортовано понад 2 млн т зерна. 

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в межах якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Він вважає, що ситуація щодо вивезення російського зерна «хитро зроблена»: хоча прямо обмежень немає, вони є за фрахтом, який зараз виводиться з-під санкцій. Найбідніші ж країни просто не отримали зерно, оскільки воно пішло до Європи. 

13 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спробує зірвати «зернову угоду» у листопаді, тож Україна вже працює з ООН і Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб цього не допустити.  

ООН наполягає на тому, щоб Росія та Україна домовилися про угоду щодо експорту хімікатів через Чорне море. Так, дипломати ООН ведуть переговори з Києвом та Москвою про повторне відкриття трубопроводу «Тольятті – Одеса», яким аміак – ключовий інгредієнт у виробництві нітратних добрив – проходить з Росії до українського узбережжя Чорного моря, повідомляють три джерела, близькі до перемовин.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні