Знає китайську і працювала заступником Єрмака. Юлія Свириденко – новий міністр економіки. Хто вона і чого від неї чекати
Категорія
Новини
Дата

Знає китайську і працювала заступником Єрмака. Юлія Свириденко – новий міністр економіки. Хто вона і чого від неї чекати

У Кабміні Дениса Шмигаля міністерство економіки – лідер із кадрових ротацій. Менш ніж за два роки у відомстві змінилося троє керівників. Нова голова мінекономіки – Юлія Свириденко, 35. За останні 10 років вона встигла попрацювати у приватному секторі, Чернігівській ОДА, Офісі президента та Кабміні

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

В Офісі президента та фракції «Слуга народу» від міністрів чекають швидких результатів. Свириденко, яка на посаді вже тиждень із 4 листопада, готова їх надавати, упевнений ексміністр економіки Тимофій Милованов, з яким вона разом працювала у міністерстві економіки у 2019-2020. «Вона з цією посадою впорається, – каже він. – Юлія – людина системна, орієнтована на результат».

Карʼєрне зростання Свириденко не можна назвати стрімким, але за 10 років вона встигла попрацювати в уряді на кількох рівнях – від Чернігівської обласної міської адміністрації (ОДА) до Кабінету міністрів та Офісу президента. «У неї не повинно бути жодних проблем ні з комунікацією, ні з бюрократією. Вона точно розуміє, як це все працює», – каже Юрій Голик, консультант проєктного офісу «Велике будівництво», з яким Свириденко працювала над реалізацією інфраструктурних проєктів у Кабміні та ВП.

Свириденко відмовилася поговорити із Forbes для цього матеріалу.

Від представника Чернігова у Китаї до заступника Єрмака

Більша частина карʼєрного шляху нинішнього міністра економіки пройшла в її рідній Чернігівській області. У студентські роки Свириденко була постійним представником від Чернігова у місті Усі (Китай), де займалася залученням міжнародних інвестицій. Результат – українсько-китайська компанія «Еко-Втор», яка збудувала у Чернігові завод з виробництва поліефірного полотна. Щоб спілкуватися з інвесторами на рівних, Свириденко вивчила китайську мову.

2015 року її помітив Валерій Куліч, який тоді очолював Чернігівську ОДА. Він запросив ініціативну Свириденко на посаду директора Департаменту економіки. «Коли я прийшов до ОДА, то навіть у зовнішньоекономічному відділі не було людей із знанням англійської мови. Юлія тоді якісно відрізнялася від інших співробітників», – каже Куліч.

З Кулічем Свириденко пропрацювала три роки і, окрім економічного блоку, займалася питаннями децентралізації. 2018 року вона стала в.о. голови Чернігівської ОДА. На посаді вона пробула 5 місяців. «У мене був конфлікт із Порошенком, не зійшлися у баченні розвитку області. Юлію, як члена моєї команди, призначили тимчасово, а потім звільнили», – каже Куліч.

Після держслужби Свириденко повернулася до приватного бізнесу. Куліч запропонував їй очолити свою компанію «Сідко Україна», яка займається переробкою сільськогосподарських культур. «Це головний показник її професіоналізму: якби я вважав її поганим менеджером, то до свого бізнесу не покликав би», – каже Куліч. Компанія під керівництвом Свириденко отримала сертифікат SA 8000 (соціальної відповідальності) та змогла вийти на міжнародні ринки. За даними «СПАРК-Інтерфакс», прибуток «Сідко Україна» у 2019 році – 1,2 млн грн за, коли виторг становить 198 млн грн.

У 2019 році Свириденко приєдналася до команди міністерства економіки, яке тоді очолював Тимофій Милованов. Він шукав людей у команду і йому порекомендували Свириденко. «У неї було розуміння того, як працює бізнес та державний сектор. Таке комплексне бачення, на жаль, рідко трапляється», – каже він. Спільно з Миловановим вона працювала над легалізацією ринку праці та виведенням із тіні заробітних плат співробітників у приватних компаніях. «Повністю вела цю реформу, починаючи від інформаційної компанії та закінчуючи системою штрафів для підприємств», – каже Милованов.

У березні 2020 року уряд Олексія Гончарука пішов у відставку. Милованов пішов також і реформа Свириденко затихла. За її каденцію, на білу зарплату перейшло лише 30 000 людей в Україні. За даними Міністерства економіки, кожний пʼятий українець працює неофіційно.

Після зміни уряду Свириденко пропрацювала у міністерстві ще вісім місяців – на посаді першого заступника міністра економіки Ігоря Петрашка. І в грудні пішла у ВП, працювати замом Єрмака з економічних питань. Серед її завдань – відповідати за комунікацію між монобільшістю у парламенті, Кабінетом міністрів та ВП. «Для нас правильна комунікація між трьома цими інституціями є важливою, – каже нардеп «Слуги народу» Олександр Корнієнко. – Вона продовжиться і після приходу Юлії до Кабміну».

Позитивно про роботу Свириденко відгукуються інші депутати від президентської фракції. «Знайома з Юлією два роки вона допомагала нам із просуванням реформи містобудування на рівні Офісу Президента», – каже нардеп «Слуга народу» Олена Шуляк.

Чого чекають від нового міністра економіки

Премʼєрміністр Шмигаль очікує, що Свириденко з її досвідом роботи у Китаї зможе збільшити обсяг міжнародних інвестицій. Кабмін та президент Володимир Зеленський також вимагають від неї покращити економічний клімат у країні та переглянути корпоративну реформу. «Важливо працювати над покращенням економічних показників та зростанням ВВП, – каже Корнієнко. – Основна частина роботи – корпоративна реформа та перезапуск наглядових рад у держкомпаніях».

Одним із першочергових завдань нового міністра є перезапуск понад 100 державних підприємств, які перебувають на балансі Мінекономіки, їх аудит та підбір ефективного менеджменту, вважає Шуляк. «Значна частина цих компаній практично недієздатна», – каже вона.

Ключовим завданням для нового міністра економіки стане також підтримка малого та середнього бізнесу в період пандемії та боротьба з інфляцією, вважає Милованов. «Головне – це зберегти робочі місця та бізнес», – каже він.

Сама Свириденко під час свого виступу у Верховній Раді каже, що сфокусує зусилля на збільшенні експорту та конкурентоспроможності української продукції на міжнародних ринках, реформі залізниці, локалізації виробництва, програм доступних іпотечних кредитів. Для реалізації задуманого, за словами Шуляка, у Свириденко є головне – підтримка у парламенті та Офісі президента. «Усі ці завдання програмні для нашої партії та президента України. Новий міністр отримає нашу 100% підтримку, – каже вона. – Українському політичному простору як ніколи потрібні приклади найсильніших сучасних жінок-лідерів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні