Олександр Ткаченко. Ілюстрація Shutterstock/Анна Наконечна /УНІАН
Категорія
Новини
Дата

Міністр культури Ткаченко подав у відставку. Одна з причин – невеликий бюджет на 2022 рік. Якими грошима розпоряджається його міністерство

Олександр Ткаченко. Ілюстрація Shutterstock/Анна Наконечна Фото УНІАН

Колишній гендиректор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко обіймав посаду міністра культури майже півтора року і 11 листопада подав у відставку. Одна з причин – уряд виділив із бюджету «неприйнятну» суму для його міністерства на 2022 рік. Про які суми йдеться

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Звільненню Ткаченка, 55, передувало рішення уряду забрати у Мінкульту відповідальність за Держкіно та передати його у відання Кабінету Міністрів. За словами Ткаченка, це нелогічно. «Це як забрати у компанії транспортний відділ та передати його в управління раді директорів, – каже він. – Такі стиль та підходи до управління процесами мене дивують – не мій концепт та цінності».

Ткаченко також скаржився на маленький бюджет, який уряд надав Мінкульту на 2022 рік. Якщо передача Держкіно була «останньою краплею», то бюджет на 2022 рік був передостанньою та «не менш болісною», стверджує він. «І характер обговорення, і фінальна сума для мене є неприйнятними», – каже Ткаченко.

Серед іншого Мінкульт відповідає за розвиток туризму, державне телебачення та радіомовлення та охорону культурної спадщини. Бюджет міністерства на 2021 рік становив 12,3 млрд грн. Ключові витрати:

  • підтримка Національної громадської телерадіокомпанії – 2,3 млрд грн;
  • підтримка національних театрів – 1,5 млрд грн;
  • підготовка кадрів сфери культури – 1,3 млрд грн;
  • розвиток закладів загальнодержавного значення (включає реставрацію пам'яток культури) – 1,3 млрд грн.

Згідно з бюджетом на 2022 рік, Мінкульт отримає на 15% менше грошей, ніж цього року – 10,5 млрд грн. Перед ухваленням бюджету у другому читанні, 20 жовтня, Ткаченко говорив, що ця сума має бути на 6,5 млрд грн більше, але його не послухали. Ключові витрати наступного року:

  • підтримка Національної громадської телерадіокомпанії – 1,9 млрд грн;
  • підтримка національних театрів – 1,6 млрд грн;
  • підготовка кадрів сфери культури – 1,4 млрд грн;
  • забезпечення діяльності музеїв, бібліотек та культурних центрів – 1,1 млрд грн.

Ткаченко 11 листопада надіслав заяву про звільнення голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку. Депутати розглянуть відставку міністра найближчого пленарного тижня у Верховній Раді – 15–19 листопада. Хто стане наступником – поки що незрозуміло.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні