Категорія
Новини
Дата

ЗСУ витіснили російський гарнізон з острова Зміїний

Збройні сили України (ЗСУ) завершили операцію зі звільнення острова Зміїний у Чорному морі від російських військ. Після завдання чергової порції ударів по противнику він не витримав та поспіхом евакуювався, повідомило командування «Південь» у Фейсбуці.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Протягом ночі внаслідок вдало проведеного чергового етапу військової операції із завдавання вогневих ударів нашими ракетними та артилерійськими підрозділами по острову Зміїний противник поспіхом евакуював залишки гарнізону двома швидкісними катерами і, імовірно, залишив острів», – ідеться в повідомленні.
  • «Не витримавши вогню наших артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, окупанти залишили острів Зміїний, – написав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. – Дякую захисникам Одещини, які вжили максимальних заходів для звільнення стратегічно важливої ділянки нашої території». За словами Залужного, важливу роль у звільненні острова відіграла українська самохідна гаубиця «Богдана».
ЗСУ витіснили російський гарнізон з острова Зміїний /Фото 1

Українська колісна самохідна гаубиця «Богдана» зі стволом калібру 155 мм

  • У російському міноборони підтвердили, що залишили острів.
  • Наразі на острові пожежа й там лунають вибухи. Українські військові зараз проводять дорозвідку для отримання повної інформації.
  • Як пише Defense Express, російський гарнізон на Зміїному був невеликий. Враховуючи те, що для евакуації знадобилось лише два швидкісні катери (видання припускає, що йдеться про «Раптори»), то кількість евакуйованих навряд становить понад півсотні осіб. Штатно цей катер вміщує всього 20 десантників.
  • За офіційною інформацією, ворог за цей час розмістив на Зміїному до чотирьох ЗРК, декілька РСЗВ, пункти звʼязку, радіотехнічної розвідки та радіолокаційного спостереження, передового наведення та інші машини.

Контекст

Українські військові завдали удару із застосуванням різних сил та засобів ураження по острову Зміїний 21 червня, повідомило оперативне командування ЗСУ «Південь». Тоді острівний гарнізон російської армії зазнав значних втрат.

Офіційне підтвердження ударів зʼявилося вперше після того, як впродовж дня 20 червня у соціальних мережах ширилися повідомлення про вибухи на острові. «Військова операція триває і потребує інформаційної тиші до її завершення», – йшлося у повідомленні ОК «Південь».

Острів Зміїний, що входить до Кілійського району Одеської області, росіяни захопили у перші дні війни. Острів має площу менш як 0,2 кв. км. Він має важливе значення для контролю над західною ділянкою Чорного моря.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні