Найбільші невдахи 2022 року: Ілон Маск,  Марк Цукерберг, Сем Бенкман-Фрід. /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Найбагатші
Дата

Мінус $2 трлн. Як пережили цей кризовий рік світові мільярдери. Оцінка Forbes

Найбільші невдахи 2022 року: Ілон Маск, Марк Цукерберг, Сем Бенкман-Фрід. Фото Колаж Анна Наконечна

2022-й для мільярдерів світу виявився багатим на події, але ці події не завжди були приємними. І однією з найнеприємніших стало скорочення їхніх статків. Хоча Сем Бенкман-Фрід, імовірно, був би радий, якби на цьому його проблеми й скінчилися б.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Цей рік був не надто вдалим для мільярдерів, і не лише для тих, хто втратив свій бізнес чи потрапив на лаву підсудних. Після надзвичайно вдалих 2020 і 2021 років, коли колективні статки найбагатших людей світу виросли на кілька трильйонів, останні 12 місяців аж ніяк не можна назвати вдалими: нестабільний ринок акцій, війна у Європі та приголомшлива інфляція.

За оцінками Forbes, разом усі мільярдери планети втратили у 2022-му $1,9 трлн: від 1 січня до 9 грудня цього року їхні колективні статки впали з $13,8 трлн до $11,9 трлн. Та й самих мільярдерів на планеті поменшало: рік починався із 2671 мільярдером, а закінчується із 2523. Так, зі списку найбагатших вилетіли Сем Бенкман-Фрід, Каньє Вест і засновник Rivian Ар Джей Скаріндж.

Збіднілі техномільярдери

Найсильніше цей рік ударив майже по 300 техномільярдерах світу, які у 2020-му недорахувалися більш як $1 трлн. Після вибухових кількох років, коли пандемія та суперактивні інвестори підняли акції технокомпаній та ціни на стартапи до небес, цього року всі повернулися з небес на землю. Компанії радикально знижують витрати, скорочують співробітників і скасовують виходи на біржі.

Акції Amazon впали майже на 50%, що призвело до того, що його засновник Джефф Безос втратив понад $80 млрд своїх статків. Акції Alphabet подешевшали на 36%, а тому співзасновники компанії Ларрі Пейдж і Сергій Брін стали біднішими на понад $40 млрд кожен.

Білл Ґейтс, співзасновник Microsoft /Getty Images

Білл Ґейтс, співзасновник Microsoft, завдяки своїй філантропії опинився серед тих, хто збіднів найбільше цього року. Фото Getty Images

Акції Microsoft теж поповзли донизу, втративши 27% вартості, а тому багатство співзасновника компанії Білла Ґейтса і колишнього гендиректора Стіва Болмера зменшилися. Втім, сам Білл Ґейтс теж посприяв зменшенню власних статків, коли цього літа віддав Фонду Білла і Мелінди Ґейтс $20 млрд.

Не оминула невдача і засновника Facebook Марка Цукерберга, який недорахувався $78 млрд після того, як акції Meta Platforms впали на 66%.

Маска посунули

Але найбільшим невдахою 2022 року став Ілон Маск, який більшість своїх статків заробив на виробництві електромобілів. Про те, чому саме Маск завдячує своїми статками, йому нагадали інвестори, незадоволення яких призвело до падіння акцій Tesla на 60% цього грудня. Обурення інвесторів викликало те, що Маск надто захопився своє новою іграшкою – Twitter, власником і (поки що) гендиректором якого він є з цього року.

За підрахунками Forbes, цього року статки Маска скоротилися більш як на $115 млрд. Цей рік він починав у статусі найбагатшої людини у світі, випередивши свого найближчого «переслідувача», короля розкішних брендів Бернара Арно, майже на $70 млрд. Але вже цього місяця французький мільярдер посунув з вершини Маска, статки якого і далі перебувають у вільному падінні.

Мільярдери Америки та Азії

Американські мільярдери збідніли найбільше цього року, втративши разом близько $660 млрд. Окрім Маска і техномільярдерів, втрат зазнали діячі й інших галузей, такі як співзасновник Nike Філ Найт (-$18,3 млрд), колишній бос Estee Lauder Леонард Лаудер (-$9,8 млрд) і засновник Rocket Mortgage Ден Гілберт (-$8,1 млрд).

У Китаї, який зіткнувся із викликами ковіду, внутрішніми протестами та зниженням попиту у світі, справи йшли не краще. У китайських мільярдерів хутко зникли $620 млрд. Найбільше постраждали співзасновник Alibaba Джек Ма (-$13,1 млрд), який нині нібито живе у Японії після встановлення жорсткого контролю Комуністичної партії за технологічним сектором, спадкоємиця імперії нерухомості Ян Хуейянь (-$11,6 млрд) і магнат, який заробив статки на воді у пляшках, Чжун Шаньшань (-$11,3 млрд).

А тим часом війна в Україні продовжує бити по кишенях найбагатших росіян. Безпрецедентні санкції проти країни-агресора й уповільнення її економіки призвело до зниження статків російських олігархів приблизно на $150 млрд.

Джек Ма, співзасновник Alibaba /Gettyimages

Джек Ма, співзасновник Alibaba, змушений був залишити рідний Китай через встановлення жорсткого контролю Комуністичної партії за технологічним сектором. Фото Gettyimages

Мільярдери-щасливчики

Та є цього року й ті, кому пощастило. Зʼявилися нові мільярдери, такі як інвестиційний і спортивний магнат Тодд Бойлі та дизайнер Том Форд. Усміхнулася удача й кільком завсідникам списку найбагатших, як-то засновнику китайського гіганта електронної комерції Pinduoduo Коліну Хуану (+$11,1 млрд) і Лоу Так Квонгу (+$16 млрд), що відомий як вугільний король Індонезії.

Не буде скаржитися на цей рік й індійський мільярдер Гаутам Адані. 2022-й став для нього найуспішнішим за весь час: його Adani Group, яка займається портами, аеропортами, виробництвом електроенергії, зеленою енергетикою та нерухомістю, заробила $55,1 млрд і зростає у ціні. Зі своїми $133,9 млрд Адані почне 2023-й як третя найбагатша людина у світі і навіть матиме змогу наздогнати Ілона Маска ($137,6 млрд).

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні