Місто Дубай Бурдж-Халіфа /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Стартова сума, податки та специфіка. На яких умовах українські ІТ-компанії можуть запустити бізнес в ОАЕ

Місто Дубай Бурдж-Халіфа Фото Getty Images

У квітні 2022 року Global Entrepreneurship назвали ОАЕ найкращою екосистемою для стартапів і підприємців. Що потрібно знати підприємцю, який планує експансію в ОАЕ

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Перші українські бренди вже торують шлях виходу на закордонні ринки. Нещодавно в Польщі було запущено «Нову пошту» та Lviv Croissants. 

ІТ-компаніям теж не варто відставати й звернути увагу на ОАЕ. Нещодавно IMD World Competitiveness Center за 2022 рік назвали цю країну найбільш конкурентноздатною в Аравійському регіоні й внесли до списку 15 найбільш конкурентоспроможних економік. 

Зміни, які послідовно впроваджує уряд ОАЕ, лише примножуватимуть частку інвестицій у ІТ-сектор країни. Хоча поки що на них полюють переважно американські ІТ-компанії, українські можуть скласти їм гідну конкуренцію. 

Стартовий капітал: що треба для запуску бізнесу в Еміратах 

У квітні 2022 року Global Entrepreneurship назвали ОАЕ найкращою екосистемою для стартапів і підприємців – у цій країні зосереджені великі потоки коштів

Якщо порівняємо Емірати з Францією або іншими країнами Європи, то побачимо, що останні особливо не поспішають. Їхні горизонти планування визначаються на 5–10 років, і суспільство там не настільки швидке, як українське.

Процеси створення компанії в ОАЕ й отримання візи займають не більше одного місяця. Обов’язковим у процесі запуску компанії є відкриття банківського рахунку. 

На старті потрібна більша сума, ніж в Україні, – орієнтовно $10 000 для інкорпорації компанії. Після цього ви отримуєте механізм, який дозволяє вільно працювати по всьому світу, не сплачуючи податки, оскільки податки на прибуток в Дубаї – 0%.

Специфіка ведення бізнесу в ОАЕ: податкові особливості

Якщо оцінювати ВВП ОАЕ за секторами економіки – об’єм сфери послуг, куди входять і ІТ-послуги, складає 58%. Це наслідок того, що для будь-якого бізнесу, наприклад в Дубаї у сфері блокчейну та криптоіндустрії, сформовані сприятливі законодавчі й податкові умови. 

Тут діє лояльний податковий режим: 

  • нульове оподаткування прибутку компанії й доходу фізичних осіб 
  • якщо компанія здійснює продаж товарів або послуг на території ОАЕ – сплачує 5% ПДВ.
  • якщо компанія розташована в ОАЕ, але при цьому поставляє товари чи послуги за кордон, то податок на додану вартість не виникає. 

Отже, йдеться про нульове оподаткування на ведення бізнесу, зареєстрованого в Дубаї. 

Переваги для співробітників: високі зарплати й причетність до глобального ІТ-ком’юніті

Унаслідок повномасштабного вторгнення компанії вимушені були релокувати своїх співробітників не лише у різні куточки України, а й світу. ОАЕ прийняли багато фахівців із крипто- й ІТ-індустрії. 

Розміщувати тут команди вигідно й комфортно для самих співробітників. Насамперед тому, що вони отримують високу зарплату без вирахування податкових відсотків. 

Також ОАЕ є потужним освітнім центром: тут часто проводять конференції для фахівців з ІТ-сфери. Наприклад, World Blochchain Summit Dubai, що об’єднує інвесторів у блокчейн- та криптопроєкти, представників уряду, технологічних лідерів для обговорення майбутнього галузі. Ще є Crypto Fest, Blockchain Life та багато інших точкових і масштабних подій.

Локальна, freezone чи офшорна: яку компанію можна відкрити в ОАЕ

У країні можна відкрити три типи компаній: локальні, freezone і офшорні. Останнім часом офшорні компанії майже ніхто не реєструє, бо банки відмовляються відкривати їм рахунки. 

Непросто відкрити банківський рахунок і на компанію з freezone – тут звертають увагу на вид діяльності. 

Найлегше відкрити банківський рахунок для локальної або ще mainland-компанії, тому варто стартувати з відкриття саме в такому форматі.

ІТ-компаніям найбільше підходить mainland, хоча є ті, хто відкривають і freezone. 

Наприклад, зона вільної торгівлі DMCC – Dubai Multi Commodities centre – є найпопулярнішою у сфері крипто- і ІТ-проєктів, оскільки вона створює доволі сприятливі умови для розвитку цих сфер. Також популярною є фрізона DIFC – Dubai International financial centre, яка регулюється англійським правом. Реєстрація компанії тут є достатньо дорогою – більше $20 000. Тому цій фрізоні надають переваги компанії з міжнародними офісами.

Перспектива інвестицій: від сфери космосу до кібербезпеки

ОАЕ прагне зменшити залежність від доходів від видобутку нафти. Саме тому вони зосередилися на розвитку сфер, що пов‘язані з інтелектуальним потенціалом. Щоб залучати для цього іноземні компанії, уряд ОАЕ розробив закон про захист персональних даних, який захищає будь-кого, хто проживає або має бізнес в ОАЕ. 

Державні ІТ-проєкти у сфері здоров’я, космосу, авіації, готельній справі та інших сферах, які допомагають диверсифікувати економіку ОАЕ, потребують ІТ-спеціалістів. 

Також затребувані фахівці з кібербезпеки, адже зростання ролі країни на геополітичній арені робить її вразливою до кібератак. 

Тож нині ОАЕ і за умовами для запуску компанії, і за глобальними перспективами розвитку ІТ-сфери є одним із найвигідніших напрямків як для розширення бізнесу, так і для старту з абсолютно новим проєктом.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні