Протести в Бразилії 2023 /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

«Украдені вибори». Як союзники Трампа допомогли розпалити напад на Конгрес Бразилії. Пояснює BBC

Як і у випадку зі штурмом Капітолію 6 січня 2021-го, ці неправдиві заяви і непідтверджені чутки допомогли запалити бразильський натовп, який трощив вікна і громив урядові будівлі, щоб досягти свого Фото Getty Images

Відділ BBC із протидії дезінформації розглянув події, які призвели до заворушень у Бразилії, і зрозумів, що десь він це вже бачив. Штурм Капітолію 6-го січні 2021 року у столиці США. Метод той самий, лише місце дії змінилося. Forbes переклав головне з матеріалу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Стів Беннон, колишній головний стратег Білого дому, був один із ключових союзників Дональда Трампа, який підігрівав риторику про «вкрадені вибори», щоб посіяти сумніви щодо результатів президентських виборів 2020-го у США.

Аж ось він за допомогою свого подкасту і на сторінках у соцмережах просуває такий же наратив «украдених виборів» і теорії змови, але вже в іншій країні – Бразилії. Він сприяв поширенню хештегу #BrazilianSpring (Бразильська весна) і продовжує підбурювати опозицію до новообраного президента Лули да Сілва.

Як і у випадку зі штурмом Капітолію 6 січня 2021-го, ці неправдиві заяви і непідтверджені чутки допомогли запалити бразильський натовп, який трощив вікна і громив урядові будівлі, щоб досягти свого.

«Борці за свободу»

Напередодні штурму Капітолію Беннон сказав своїм слухачам: «Завтра буде гаряче».

Разом із іншими відомими радниками Трампа, які поширювали чутки про сфальсифіковані вибори, Беннон не відступав від своєї риторики у неділю, коли зʼявилися відео погромів у Бразилії.

«Лула вкрав вибори… Бразильці про це знають», – писав він неодноразово у соцмережі Gettr. А людей, які штурмували будівлі, назвав «борцями за свободу».

Пост у Twitter, який наводить скрін закликів прихильника Трампа до продовження штурму урядових будівель у Бразилії.

Алі Александр, інший прихильник теорії вкрадених виборів у США і лідер руху «Зупиніть крадіжку», підбурював бразильський натовп закликами «Робіть все, що необхідно!».

Прихильники Болсонару у всіх куточках інтернету кричали про екзистенційну кризу країни і «комуністичну загрозу» – саме ця ж риторика привела американських бунтівників під стіни Капітолію два роки тому.

Getty Images

Напередодні штурму Капітолію Беннон сказав своїм слухачам: «Завтра буде гаряче». Фото Getty Images

Посіяти сумніви

Звʼязок між Болсонару і рухом Трампа підкреслила зустріч між колишнім президентом США і сином Болсонару на курорті Трампа у Флориді у листопаді. За даними кількох видань, Едуардо Болсонару тоді зустрівся і з Бенноном і радником Трампа Джейсоном Міллером.

Під час останніх президентських виборів у США прихильники Трампа зосередилися на дискредитації механізмів голосування, а саме машин, які зчитують бюлетені виборців. У Бразилії пішли тим же шляхом.

Під час протестів у Бразилії можна було побачити банер із написом «Дайте нам код» португальською та англійською. Це посилання на чутки про те, що машини для голосування запрограмували проти зарахування голосів за Болсонару.

Прихильники колишнього президента Жаїра Болсонару штурмують і трощать будинок Конгресу.

Згідно із аналізом ВВС, з кількох популярних бразильських акаунтів у Twitter, що поширювали чутки про фальсифікацію виборів, зняли бан після виборів і приходу в компанію Ілона Маска.

Сам Маск натякав, що у деяких співробітників Twitter у Бразилії були «міцні політичні упередження», але якихось деталей чи доказів цього твердження він не надав.

Getty Images

Відділ BBC із протидії дезінформації розглянув події, які призвели до заворушень у Бразилії, і зрозумів, що десь він це вже бачив. Штурм Капітолію 6-го січні 2021 року у столиці США. Метод той самий, лише місце дії змінилося. Фото Getty Images

Опоненти Трампа у США поквапилися звинуватити колишнього президента і його радників у заворушеннях в Бразилії.

Джеймі Раскін, демократ і член комітету з розслідування штурму Капітолію, назвав бразильських протестувальників «фашистами, які наслідують Трампових заколотників».

Спроби BBC отримати коментар від Беннона і Александера не мали успіху. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні