Прихильники «бразильського Трампа» на кілька годин захопили урядові будівлі. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Прихильники «бразильського Трампа» на кілька годин захопили урядові будівлі. Що відомо про погроми у Бразилії

3 хв читання

Прихильники «бразильського Трампа» на кілька годин захопили урядові будівлі. Фото Getty Images

Прихильники колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару увірвалися до Національного конгресу країни, поліція застосувала проти них сльозогінний газ, повідомляє BBC. Вони також увійшли до будівлі Верховного суду та президентського палацу. Напад тривав близько трьох годин. Відомо про арешт приблизно 400 учасників заворушень. Наразі повідомляється, що влада країни взяла ситуацію під контроль.

Ключові факти

  • Штурм бразильського урядового кварталу відбувся через тиждень після інавгурації нового президента країни – лівоцентриста Лули да Сілви, який вже обіймав цю посаду у 2003-2011 роках. Демонстранти, які підтримують Болсонару та його праву політику, відмовляються визнати його нещодавню поразку на виборах.
  • Протестувальники влаштували погроми і звели барикади в захоплених будівлях, нападали на поліцейських і закидали їх камінням та палицями.
  • Луїс Інасіу Лула да Сілва заявив, що демонстранти здійснили «акти вандалізму та фашизму». За його словами, в історії країни ще не було такого прецеденту.
  • Для придушення заворушень у столиці оголосили режим надзвичайної ситуації та задіяли федеральні військові сили. Правоохоронні органи використовували для розгону протестувальників водомети, сльозогінний газ, шумові та світлові гранати.
  • Губернатор Федерального округу Бразилії Ібанеіс Роша заявив про затримання понад 400 учасників погромів.
  • Близько 18:30 за місцевим часом правоохоронцям вдалося відновити контроль над усіма трьома будівлями, повідомив місцевий телеканал GloboNews. Введений напередодні у столиці країни режим НС триватиме до кінця січня.
  • Суддя Верховного суду Бразилії Алесандру ді Мораес спеціальним ордером наказав армії знести всі наметові містечка прихильників Болсонару у країні протягом 24 годин. Він також відсторонив від повноважень губернатора столичного округу Бразиліа Ібанеіса Рошу на 90 днів за те, що той не зумів запобігти нападу.
  • Експрезидент Бразилії Жаір Болсонару, який перед закінченням своїх повноважень поїхав до США, засудив вторгнення до владних інституцій.
  • На заворушення негативно відреагували ключові країни-партнери Бразилії. Засудив напади держсекретар США Ентоні Блінкен. «Використання насильства для нападів на демократичні інституції завжди є неприпустимим», – відзначив він у твітері. Президент США Джо Байден назвав напади у Бразилії «обурливими».
  • Підтримку чинному президенту Бразилії висловили також французький лідер Емманюель Макрон, генсек ООН Антоніу Гутерріш, президент Євроради Шарль Мішель та голова зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель, лідери сусідніх Аргентини, Чилі та Колумбії Альберто Фернандес, Габрі.
Getty Images

Прихильники колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару увірвалися до Національного конгресу країни, поліція застосувала проти них сльозогінний газ. Фото Getty Images

Контекст

Наприкінці жовтня Луїс Інасіу Лула да Сілва, який представляє ліві сили, з невеликою перевагою переміг «бразильського Трампа» Жаїра Болсонару і втретє став президентом країни.

У соцмережах вже почали порівнювати те, що відбувається в Бразилії зі штурмом Капітолію в США, що сталося 6 січня 2021 року, після того, як Дональд Трамп, який програв на виборах, довго відмовлявся визнавати результати голосування.

У Бразилії опоненти Болсонару ще перед виборами побоювалися, що у разі своєї поразки той також не визнаватиме результати виборів, і в країні вибухне громадянський конфлікт.

Болсонару не став перешкоджати процесу передачі влади і пообіцяв дотримуватися закону. Але його прихильники одразу почали перекривати дороги по всій країні на знак протесту проти результатів голосування.

Акції протесту прихильників Болсонару біля урядових будівель тривали багато днів. Їхні учасники закликали бразильську армію втрутитися у ситуацію і забрати владу у президента Лули да Сілви.

1 січня відбулася інавгурація Лули да Сілви. У своїй промові перед членами конгресу тиждень тому Лула заявив, що отримав розорену країну, куди за Болсонару повернувся голод. 

Лула заявив, що Болсонару та його адміністрація відповідальні за «геноцид бразильців» через ігнорування пандемії Covid-19, яка забрала життя понад 680 000 жителів країни.

Перед інавгурацією да Сілви Болсонару полетів у Флориду, попередньо попрощавшись зі своїми прихильниками. Перед вильотом він розмістив у соцмережах відео, в якому сказав, що «битву програно, але не війну».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні