Категорія
Новини
Дата

Бензин у РФ подорожчав до максимуму за пів року через атаку дронів на НПЗ

В Росії дорожчає пальне. Ціна бензину АІ-95 на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарній біржі перевищила 60 000 рублів за тонну. Це максимум з кінця вересня 2023 року, коли ціни на бензин в Росії почали знижуватися після введення тимчасового ембарго на експорт пального, пише РБК.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Попри те, що з 1 березня 2024 року у РФ знову введено заборону на експорт палива, однак бензин на біржі продовжує дорожчати, відзначає видання. 
  • Ціна автомобільного пального зростає на фоні атаки безпілотників на низку великих НПЗ в Росії.
  • Співрозмовник видання на паливному ринку вважає, що поки що зростання біржових цін викликано лише загрозами для балансу попиту та пропозиції через призупинку роботи НПЗ. 
  • За його словами, масштаб пошкоджень підприємств поки що невідомий. Якщо зʼясується, що пошкоджені первинні установки переробки нафти, то скоротиться випуск не тільки бензину різних марок, але і дизельного пального. «Ситуація для ринку потенційно серйозна, тому покупці страхуються, купують товар», – пояснив співрозмовник.

Контекст

У ніч на 12 березня безпілотники атакували НПЗ компанії «Лукойл» у Нижньогородській області. Внаслідок атаки виведена з ладу найбільша установку з переробки нафти, яка забезпечувала 53% переробки на НПЗ.

В ніч на 13 березня СБУ атакувала дронами три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. За даними джерела УП, ці атаки – продовження низки спецоперацій по ворожим НПЗ, які раніше розпочала спецслужба. Атаковані НПЗ входять до пʼятірки найбільших заводів у РФ.

13 березня Новошахтинський завод нафтопродуктів, що розташований у Ростовській області РФ, зупинився після атаки дронів.

21 січня дрони успішно атакували промислові потужності нафтопереробного російського заводу «Новатек» на території порту Усть-Луга. Як результат – російський порт Усть-Луга зупинився на добу, а відновлення роботи заводу може зайняти тижні та місяці. Скільки від цього удару може втратити найбільша російська приватна нафтова компанія «Новатек» та які цілі можуть бути наступними, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні