Категорія
Гроші
Дата

Доларом та словом. Як американські українці допомагають наблизити перемогу

Благодійні фонди Nova Ukraine та Razom for Ukraine /RAZOM FOR UKRAINE

Українці в Капітолії. На Ukraine Action Summit у вересні зібрались три сотні українців із 33 штатів. Вони провели понад 180 зустрічей з офісами конгресменів та сенаторів. Фото RAZOM FOR UKRAINE

Українські діаспоряни в США кинулися допомагати батьківщині з перших годин вторгнення. Благодійні фонди Nova Ukraine та Razom for Ukraine за 2022-й зібрали понад $135 млн. Що вони зробили, аби наблизити перемогу?

Новий номер журналу Forbes Україна

Новий номер журналу Forbes Україна

Цей матеріал з останнього номеру Forbes. Придбати його можна за цим посиланням. У номері: детальний огляд статків найбільших українських бізнесменів, підприємці року Климов і Поперешнюк, останній мільярд Фрідмана, шлях Grammarly, бренд тактичного одягу M‐TAC та загалом майже два десятки текстів.

«Я максимально почуваюся українцем. Хоч із мого вигляду про це й не скажеш», – розповідає Пол Асоян. Етнічний вірменин, понад 30 років тому емігрував до США з СРСР «за свободою». «Україна нині бореться за неї. Тому духовно та інтелектуально я українець», – каже Асоян. Він топменеджер у стартапі Gong з оцінкою у $7 млрд. Від початку вторгнення Асоян відправив в Україну обладнання для військових більш як на $500 000. 

Діаспора в CША швидко мобілізувалася. «Все моє коло одразу чимось зайнялось – кожен знайшов собі місце», – каже засновник спільноти українських стартап-фаундерів Mazepa League Олексій Малицький, який з 2019-го мешкає в Лос-Анджелесі. 

Благодійні фонди з фокусом на Україну, які почали працювати ще на хвилі Революції гідності, Nova Ukraine та Razom for Ukraine масштабувалися на порядки. Якщо у 2021 році вони збирали сотні тисяч доларів, то за 2022-й – понад $135 млн. Як американські українці допомагають наблизити перемогу?

Від хаосу до порядку 

До 24 лютого Асоян не дуже цікавився подіями в Україні, все, що його пов’язувало з країною, – дружина, етнічна українка, та головування у раді директорів українського стартап-акселератора HappyFarm у 2013 році. Новина про вторгнення шокувала Асояна. Наступного дня він уже шукав, як долучитися до української спільноти у США та як допомогти країні. 

Перша допомога була хаотичною. «Ми відправляли купу випадкових речей – броньовані плити, які не підходили за розміром до плитоносок, дивну форму, черевики рандомних розмірів», – розповідає Асоян. Але головною проблемою було те, що вони не знали, куди все це йде. «Якийсь чувак із тероборони просив плити, але при цьому у людей на фронті захисту не було», – каже Асоян. 

Налагодити процеси допомогла весняна поїздка в Україну. «Я познайомився з людьми, що займаються спецопераціями, і після повернення почав фандрейзити та закуповувати обладнання чітко за потребами», – розповідає Асоян.

Після початку війни я вперше побачив, що американська демократія працює

Володимир Панченко

Трансформація знадобилася й організаціям, які допомагали Україні професійно останні вісім років. «У нас було 10–15 активних волонтерів. Раптом їх стало 300, а в Україні ми підтримуємо 3500 волонтерів в усіх куточках країни», – розповідає директор фонду Nova Ukraine Ігор Марков. 

Nova Ukraine заснували українці, які зробили кар’єру в IT. Марков працює в Meta, Нік Білогорський – директор у Google, Остап Коркуна очолює інженерний напрям в People.ai. «Ми любимо оптимізувати метрики, щоб допомогти якнайбільшій кількості людей», – каже Марков. 

З $33,4 млн, витрачених станом на 11 листопада, 57% припало на медичні витрати. «Ми не можемо допомагати активним бійцям, але постачаємо медичні товари у шпиталі, якщо вони розташовані у межах міста», – каже Марков. 

Доларом та словом. Як американські українці допомагають наблизити перемогу /Фото 1

Інший великий фонд української діаспори – Razom for Ukraine, що базується в Нью-Йорку, – зріс за час війни майже у 400 разів. Він зібрав понад $71 млн. Більшість грошей ідуть на медицину, комунікаційне обладнання, автомобілі. Юрист та засновник фонду Stand with Ukraine Foundation Михайло Лаврись відправив гумдопомоги на $2,9 млн та організував більш як 50 акцій на підтримку України. Проте найважливіше, на його думку, – інформування представників влади. «Бо вони мають силу скеровувати зовнішню політику США», – каже Лаврись. 

Що робить діаспора, аби Україна залишалась у думках конгресменів та сенаторів?

Як працює демократія

«Після початку війни я вперше побачив, що американська демократія працює», – каже засновник web3-стартапу DMarket Володимир Панченко. Він разом з Малицьким та засновником Delfast Данилом Тонкопієм у перші тижні пробивався до американських сенаторів. Першим відгукнувся офіс сенаторки-демократа від Каліфорнії Діани Файнштейн. 

Перші зустрічі-дзвінки були не дуже добре організовані. «Кожен розповідав, що йому болить. Я – про Маріуполь. Хтось – про Херсон», – каже Панченко. Просили все підряд: закрити небо, медицину, бронежилети та каски. 

Результат нашвидку «зібраної» зустрічі здивував Панченка. Частину інформації з розмови сенаторка Файнштейн використила у листі до президента, до якого долучилися й інші представники Сенату. «На зустрічах з ними ти думаєш: ну, слухає тебе чувак чи жінка в костюмі та й слухає, – каже Малицький. – Але це дає фантастичний результат. Отримавши інформацію, вони пишуть запити, публічно підтримують Україну, залучають колег по партії». 

Українські айтівці відточили процес політичного пітчингу. «Кожен розповідає історію, є наратив, таймінг. Завжди намагаємося робити включення «з місця»: військові, ССО, льотчики, волонтери», – каже Панченко. 

Фонд Razom створив адвокаційний офіс із шістьох осіб та десятка волонтерів, завдання яких – переконувати американських політиків. Очільник напряму Government Affairs Микола Мурський бачить своє завдання у Razom – зробити так, щоб американські законотворці та їхні виборці зрозуміли, що допомога Україні – не просто правильний крок, а крок в націнтересах США.

Команда Мурського робить ставку на три активності: зустрічі з офісами конгресменів та сенаторів, інформаційні брифінги для них та адвокаційні заходи для української спільноти. Один із фокусів зараз – визнання Росії країною – спонсором тероризму. Республіканці та демократи презентували вже два законопроєкти на цю тему. 

Наприкінці вересня Razom та інші фонди зібрали три сотні українців та американців з 33 штатів на Ukraine Action Summit. Разом вони провели понад 180 зустрічей з політиками. «Далі вже легше будувати спілкування», – певен Лаврись. 

Більшість волонтерів мають сім’ї та повноцінну роботу. Марков із Nova Ukraine, який удень працює науковим дослідником у Meta, витрачає на волонтерство 5–6 годин щодня. «Якось мене запитали, чи не заважає Nova Ukaine моїй основній роботі. Відповідь така: моя основна робота заважає діяльності в Nova Ukraine», – каже він.

Виправлено: В початковій версії статті вказувалось, що Микола Мурський є керівником адвокаційного офісу Razom for Ukraine. Насправді Микола керує напрямом Government Affairs, а директоркою офісу є Марія Сорока.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні