Категорія
Війна
Дата

Міграція під час війни. Близько 20% українців можуть виїхати за кордон у разі загострення ситуації. Що, крім безпеки, спонукає до цього населення? Дослідження Gradus Research про міграційні наміри українців

Біженці, війна, міграція /Getty Images

На другу річницю війни українські біженці та іммігранти вийшли на марш в Порту, Португалія. Інсталяція у вигляді янгола складається зі стрічок, кожна з яких символізує дитину, вбиту в Україні з початку війни. Фото Getty Images

Україна – третій рік у війні, а безпекові ризики продовжують тиснути на українців, які перманентно живуть у стані вимушеного пошуку можливої країни для міграції. Платформа Gradus Research дослідила міграційні наміри українців, опитавши респондентів – жителів міст із понад 50 000 населення. Forbes вибрав головні висновки з опитування.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

З початку повномасштабного вторгнення понад 14 млн українців – третина населення країни – залишили свої домівки. Понад 6,5 млн із них розкидані по світу як біженці, а близько 3,7 млн залишаються переміщеними особами в Україні, звітує Міжнародна організація з міграції ООН. 

Попри безпекові ризики на 22 лютого 2024 року понад 4,5 млн уже повернулися додому. Водночас, згідно з дослідженням Gradus Research, у разі загострення ситуації 18% українців можуть ухвалити рішення виїхати за кордон на період війни. 

Основні тези з дослідження Gradus Research:

  • Стабілізація міграційної динаміки. Майже 70% респондентів знаходяться в місцях проживання до війни (не виїжджали або виїхали та вже повернулися).
  • У разі загострення ситуації 18% респондентів можуть ухвалити рішення виїхати з України на період війни.
  • Восени 2022 року лише 8% респондентів декларували, що вони воліли б залишитися в країнах перебування. Наразі частка зросла до 18%. Це зумовлено тим, що великий відсоток мігрантів уже повернулися в Україну. Проте, звісно, грають роль і інші фактори. 

Методологія

Потягом 27–28 лютого 2024 року дослідницька платформа Gradus Research опитала чоловіків та жінок, віком від 18–60 років, які проживають у містах із понад 50 000 населення (окрім тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій). Вибірка: 1000 респондентів. Метод збору інформації – самозаповнення анкети в мобільному додатку Gradus. 

Міграція українців через війну

На кінець лютого 2024 року 69% респондентів живуть там, де й до початку повномасштабного вторгнення Росії 22 лютого 2022 року. 23% опитаних переїхали, але вже повернулися на постійне місце проживання. 8% покинули свої домівки та не повернулися. 

Частка тих, хто залишився на постійному місці проживання, була найменшою в травні 2022 року – 59%, 29% же респондентів тоді покинули постійне місце проживання.

Міграція українців Gradus Research

Міграція українців через війну. Опитування Gradus Research

У разі загострення ситуації 18% респондентів можуть ухвалити рішення виїхати з України на період війни. З них 40% уже мають досвід переїзду за кордон. Натомість навіть за таких обставин 51% респондентів не будуть розглядати таку можливість, а 32% хотіли б виїхати, але не в змозі. 

Міграція українців Gradus Research

Ймовірність переїзду до іншої країни під час війни. Опитування Gradus Research

Причини міграції

Десятка виділених дослідниками факторів, які послаблюють позиції України в намірах людей виїхати з країни, як і в перший рік війни сконцентрована в межах вибору «життя або смерть». У трійці причин міграції – власна безпека і безпека близьких (61% респондентів), загроза можливої атаки на їхній регіон перебування (47%) та прямі військові атаки (37%).  

Закривають десятку причин релокації українців пошкоджене або зруйноване житло (15% респондентів) та безробіття (10%).

Міграція українців Gradus Research

10 причин міграції. Опитування Gradus Research

У трійці спонукальних факторів для респондентів, хто переїжджає або хотів би переїхати за кордон, власна безпека і безпека близьких (58% респондентів), відсутність/втрата житла (35%) та невизначеність майбутнього (35%). 

Невпевненість щодо свого майбутнього та своїх дітей – пуш-фактор релокації, який суттєво зріс за останні пів року, коли фінансова допомога від США була «поставлена на паузу». А фактор стабільності та можливості планувати майбутнє (47%) стимулює українських мігрантів обдумати ймовірність переїзду за кордон на постійне місце проживання.

Також серед причин можливого переїзду респонденти відзначили загрозу мобілізації в Україні (24%) та відсутність доступу до якісних ліків (12%).

Міграція українців Gradus Research

Драйвери міграції серед тих, хто переїжджає або хотів би переїхати за кордон. Опитування Gradus Research

На кінець лютого 2024-го 62% опитаних не розглядали можливість переїзду до іншої країни назавжди, тоді як 17% не відкидають таких намірів. 27% з останніх вже переїжджали за кордон.

Міграція українців Gradus Research

Ймовірність переїзду до іншої країни назавжди. Опитування Gradus Research

Більшість респондентів (37%) очікують, що війна розтягнеться на роки. Ця частка є навіть більшою серед респондентів за кордоном (42%). Відсутність перспективи спокійного життя в Україні є одним із трьох основних пуш-факторів, що спонукатимуть українців залишитися за кордоном або ж планувати свій виїзд з України. 

Війна, міграція, Gradus Research

Як довго триватимуть бойові дії в Україні. Опитування Gradus Research

Чому українці залишаються в Україні попри ризики

Серед факторів, через які українці не мігрують і залишаються в Україні, респонденти зазначили відсутність грошей на переїзд (41%), соціальні зобовʼязання (34%) та відсутність стабільної роботи та доходу в бажаній країні переїзду (29%). 

Ще один бар’єр міграції – низький рівень знання англійської чи іншої іноземної мови (26% респондентів). Близько чверті опитаних українців (24%) знають англійську на середньому рівні, що може бути достатнім для комунікації, але не для виходу на ринок праці країн тимчасового перебування.

21% опитаних не хочуть полишати свого чоловіка, партнера чи сина призовного віку, а 14% категорично відповіли, що їхнє місце під час війни – в Україні.

Міграція під час війни. Близько 20% українців можуть виїхати за кордон у разі загострення ситуації. Що, крім безпеки, спонукає до цього населення? Дослідження Gradus Research про міграційні наміри українців /Фото 1

З відповідей респондентів також випливає, що фінансове становище громадян в Україні покращується проти початку повномасштабного вторгнення, а рівень працевлаштованості зростає.

Фінансове становище, Gradus Research

Фінансове становище українців. Опитування Gradus Research

Більшість українців (65%) мають роботу і працюють повний або частковий робочий день, і їхня фінансова ситуація стабілізується: 45% оцінюють фінансовий статус своєї сім’ї як вище середнього у порівнянні з 24% у травні 2022 року.

Працевлаштованість, Gradus Research

Працевлаштованість. Опитування Gradus Research

32% опитаних українців ніколи не були за кордоном. Така відсутність досвіду перебування або життя за кордоном, відповідно, страх, що не зможуть адаптуватись у новій країні, – також втримують людей в Україні. 

Міграція, Gradus Research

Регулярність перебування за кордоном до воєнних дій. Опитування Gradus Research

Навіть за намірів релокуватися, українці хочуть бути якомога ближче до місць свого постійного проживання. Більшість українських мігрантів релокуються в межах своєї області перебування (60%). Серед тих, хто виїжджав за кордон, також обирали найближчі країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні