Ціни на генератори та зарядні пристрої зросли /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Пів царства за ЕcoFlow. Як змінилися ціни на пристрої, що допоможуть пережити блекаут? Ви не здивуєтесь

Ціни на генератори та зарядні пристрої зросли Фото Getty Images

Російські атаки на енергосистему призвели до зростання попиту на генератори й зарядні станції. Наскільки зросла ціна на найбільш популярні товари й хто заробив на проблемах українців.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Блекаут, у якому опинилася Україна після ракетного обстрілу росіян 23 листопада, призвів до сплеску попиту й зацікавленості українців зарядними станціями та генераторами. За даними Google Trends, 24 листопада зацікавленість українців до генераторів та зарядних станцій досягла найвищої точки за останні 90 днів. Причому попит суттєво перевищує пропозицію.

«Є розуміння, що зараз клієнти готові розміщувати передзамовлення з очікуваннями 60+ днів. І це досить дорогі продукти», – каже Валерій Яковенко, співзасновник компанії DronUA, яка є великим імпортером продукції EcoFlow. В інтернет-магазині «Ябко» консультант із продажу техніки попередив, що більшість зарядних станцій доведеться чекати 70+ днів.

Судячи з кількості запитів у агрегаторі пропозицій інтернет-магазинів Hotline, зарядні станції EcoFlow є одним із найпопулярніших товарів. Продукція EcoFlow займає шість позицій у десятці в категорії зарядні станції та акумулятори за останні 14 днів. Серед генераторів популярністю користується продукція AKSA (три позиції в десятці найпопулярніших товарів), EnerSol (2). 

Скільки коштують найпопулярніші генератори. Інфографіка Forbes

Скільки коштують найпопулярніші генератори. Інфографіка Forbes

Ціна світла 

Зростання попиту призвело до суттєвого здорожчання генераторів та зарядних станцій. У середньому десятка найпопулярніших генераторів із початку обстрілів енергетичної інфраструктури подорожчала на 27%. Ціни на найпопулярнішу продукцію в категорії зовнішні акумулятори та зарядні станції зросли ще більше – 46%.

Максимальне здорожчання у зарядної станції Bluetti EB3A – 121%. Але є і аутлайери – пристрої, на які ціна впала за останні два місяці. Наприклад, EcoFlow RIVER 2 Max, старт продажу якого відбувся на початку листопада, впав у ціні на 20%.

Яковенко визнає, що в роздрібних цінах є спекулятивна складова, яка формується за рахунок багатокрокового перепродажу. Імпортери EcoFlow поставляють товар своїм партнерам, «Алло», «Епіцентр К» та іншим мережам електроніки, каже Яковенко, а перекупники викуповують у них техніку та перепродають із великою націнкою. Очікувати зниження цін до насичення ринку не доводиться. 

З 10 жовтня тільки DroneUA завіз в Україну близько 19 000 зарядних станцій, розповів Яковенко. За їхніми підрахунками, у цей період було закрито близько 69% попиту зі всього ринку на продукцію EcoFlow. 

Скільки коштують найпопулярніші зарядні станції. Інфографіка Forbes

Скільки коштують найпопулярніші зарядні станції. Інфографіка Forbes

Задовільнити попит українців на зарядні станції найближчим часом не вийде. За словами Яковенка, виробничі потужності заводів та їхніх постачальників не справляються з попитом. Крім дефіциту пристроїв на глобальному ринку, українським імпоретрам треба оптимізувати логістичні процеси. DroneUA вже побудував складський комплекс на 1800 кв. м.

Сьогоднішня енергокриза може дати поштовх тренду енергонезалежності, вважає Яковенко. Все більше домогосподарств будуть намагатися зробити свої оселі автономними. Держава має можливість побудувати Smart Grid (Розумна енергосистема. – Forbes) і конкурувати в технологічності побудови енергосистеми з найсучаснішими країнами світу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні