Приватна косметологічна клініка «Брасс»
Категорія
Свій бізнес
Дата

Від пластичної хірургії до військової медицини. Кейс приватної косметологічної клініки «Брасс», яка змінила бізнес на порятунок військових

Приватна косметологічна клініка «Брасс»

Безкоштовні хірургічні операції пораненим захисникам України: як на Івано-Франківщині приватна косметологічна клініка «Брасс» відмовилася від комерції та почала допомагати військовим?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Перший в Україні добровольчий хірургічний шпиталь «Брасс» створений в Івано-Франківську на базі однойменної клініки пластичної хірургії на початку повномасштабного російського вторгнення. Останні три роки разом з німецькими інвесторами будував її підприємець з Івано-Франківська Станіслав Онищук. За кілька місяців до війни у закладі встигли зробити тільки шість операцій.

До війни власники клініки мали амбітні плани: ринок пластичної хірургії на Прикарпатті тільки почав зароджуватися. Тому «Брасс» був би першим приватним стаціонарним закладом, що гарантувало йому стати лідером ринку.

«Під час створення клініки ми з німецькими інвесторами у стратегічному плануванні закладали показники €100 000 чистого річного прибутку на третьому році після створення клініки», – повідомив Онищук.

Крім сприятливого місцевого ринку, низької конкуренції та відсутності великих іменитих гравців-хірургів, фінансові результати мали забезпечити клієнти-пацієнти з Німеччини. Вартість пластичних операцій за кордоном у рази дорожча, ніж в Україні. Саме під вимоги вибагливих іноземців будувалася клініка, розповідає засновник.

«Ми прорахували все до дрібниць і створили заклад відповідно до всіх європейських вимог. З вікон клініки видно Карпати, навколо природа і відсутність промислових чи адміністративних будівель – це основна перевага клініки», – додає Онищук.

24-е лютого змінило пріоритети багатьох підприємців. Засновник клініки вирішив, що в ній будуть безкоштовно лікуватися військові, а бізнес – поки буде на паузі. За півтора року в клініці безкоштовно лікувалися 4000 пацієнтів з усієї України. Серед них легендарні захисники Маріуполя та «Азовсталі», представники ЗСУ, ГУР, полку «АЗОВ», Національної поліції, МНС та воїни «Іноземного легіону». 

Тут таки здійснюють раніше заплановані реконструктивні операції. Їхня ціль – це повернення втрачених функцій рук і ніг. І повернення людини до звичайного життя.

Кожне третє поранення на війні – це осколкові та мінно-вибухові травми кінцівок. Травма характерна тим, що часто пошкоджує інші системи організму. Тому повноцінне лікування, крім хірургічного втручання, супроводжується довготривалою фізичною та психологічною реабілітацією. Тому тут вчать бачити, що таке справжня естетика. Але ці еталони краси зовсім інші від тих, що нам нав’язали маркетологи.

Маленький початок великої справи

До створення клініки пластичної хірургії Онищук відкрив в Івано-Франківську невеликий дерматологічний кабінет. Далі справи покращувалися і кабінетів для медицини стало чотири. Тоді ж свій початок отримала й пластична хірургія, щоправда займатися нею можна було лише в орендованому кабінеті комунальної лікарні.

Станіслав Онищук, засновник першого в Україні добровольчого хірургічного шпиталю «Брасс»

Станіслав Онищук, засновник першого в Україні добровольчого хірургічного шпиталю «Брасс»

Через те, що умови в держзакладі не завжди могли задовольнити пацієнтів, підприємець вирішив подати заявку на отримання гранту до міжнародної організації «Служба старших експертів». За умовами гранту, німецький консультант мав допомогти з проєктом будівництва нової клініки та складанням стратегії її розвитку. 

Таким чином побудована лікарня повністю відповідала німецьким вимогам, а Онищук запропонував іноземному колезі стати інвестором та бізнес-партнером. Консультант з Німеччини погодився і разом з сином вклав у будівництво медзакладу €100 000. Відтоді клініка стала українсько-німецькою, спрямована як на українських клієнтів, так і на охочих отримати послуги естетичної хірургії з-за кордону.

Перспективи розвитку пластичної хірургії на Прикарпатті

Клініку пластичної хірургії «Брасс» відкрили в містечку Лисець поблизу Івано-Франківська в 2021 році. За словами Онищука, такий медзаклад, відповідно до стратегічного плану, мав давати не менше €50 000 «чистого» прибутку. В ідеалі показник міг становити €100 000.

Така клініка була єдиною на Прикарпатті, оскільки вона спеціалізувалася лише на пластичній хірургії. В інших приватних та комунальних медичних установах пластичні операції виконували в рамках багатопрофільного стаціонару. Втім, з початку повномасштабного вторгнення ситуація різко змінилася, і підприємець вирішив змінити вектор діяльності клініки на допомогу пораненим військовослужбовцям, які потребували не так естетичної пластики, як реконструкції. 

З клініки пластичної хірургії у шпиталь для захисників

Ще до 24-го лютого 2022 року Онищук пройшов курс з тактичної медицини, тож уже в перший день повномасштабного вторгнення розумів, що мусить робити щось корисне. Не довго обмірковуючи, зателефонував німецькому партнеру та запропонував на базі клініки в Лисці створити хірургічний шпиталь для поранених у бою військових.

Іноземний колега одразу погодився й підтримав ідею франківця. Відтоді клініку пластичної хірургії реорганізовано в перший в Україні добровольчий хірургічний шпиталь «Брасс», за час існування якого по допомогу звернулися близько 4000 людей. З них 150 – військовослужбовців, які пройшли курс хірургічного лікування, ортопед-травматологічних операцій, а також фізичної, соціальної та психологічної реабілітації. 

Клініка змінила свій курс з естетичної хірургії на операції, що покращують функціональну складову. «Якщо це операція з реконструкції, то це і є пластика. Але не просто естетична, а пластика заради комфорту та покращення якості життя військового, – каже лікар-ортопед-травматолог «Брасс» Оксана Мироненко. – Проте технічні елементи естетичної хірургії присутні в усіх операціях. Ми також покращуємо зовнішність, хоч націлені більше на функціональність». 

Лікування одного військовослужбовця на місяць може становити 100 000-200 000 грн, кошти надходять із різних грантів. До слова, клініка виграла їх уже більше десяти. Разом з цим естетична пластична хірургія приносила б чималі кошти, адже в її вартість закладається ризик того, що пацієнт може бути незадоволеним результатом, ділиться Мироненко. Та за словами медикині – це ніщо порівняно з допомогою, яку отримують наші захисники для кращого життя. 

Вадим Сулима, ортопед-травматолог вищої категорії, професор, доктор медичних наук, експерт МОЗ

Вадим Сулима, ортопед-травматолог вищої категорії, професор, доктор медичних наук, експерт МОЗ

Потреба у лікуванні травм війни, на жаль, зберігається. Нещодавно госпіталь збільшив кількість видів операцій для військових та всіх, хто постраждав від війни. Відтепер команда хірургів здійснює оперативні втручання.

До команди медичного закладу долучився відомий місцевий ортопед-травматолог вищої категорії, професор, доктор медичних наук, експерт МОЗ Вадим Сулима. 

Півтора року від 24 лютого

З моменту початку повномасштабної війни та створення шпиталю в клініці змінювалася команда лікарів, розширився список можливої медичної допомоги та змінилося бачення майбутнього закладу. Від 24 лютого минулого року військових лікували медики, які раніше працювали у клініці пластичної хірургії «Брасс», та лікарі з різних куточків країни, що добровільно погодилися рятувати українських бійців.

Близько пʼяти перших місяців медики працювали майже без вихідних і зарплати, допоки шпиталь «Брасс» почав вигравати гранти. Сьогодні в клініці працює 25 людей, серед яких лікарі, психолог, адміністратор та інші працівники.

За словами Онищука, підприємець і сам не очікував, що заклад досягне такого рівня. Чоловік також зізнається, що не міг подумати, що повномасштабна війна настільки затягнеться. «Я не знав, які будуть наслідки, чи вдасться організувати ініціативу, чи вона буде функціонувати хоча б місяць-два. Я давав 10% шансу. Але знав, що маю зробити все, що від мене залежить, аби моя совість була чистою», – каже він. 

«Дякую, що поставили на ноги», «Велика подяка клініці «Брасс» за швидке одужання та реабілітацію», «Дякуємо за лікування, за теплий прийом, за добре ставлення», – такими надписами рясніє дошка, прикріплена на стіні шпиталю. На ній військові можуть написати слова вдячності й свої побажання. За лікування та приємну атмосферу дякував також 24-річний Михайло на прізвисько «Грізлі».

На жаль, під час виконання бойового завдання на Донеччині боєць підірвався на протипіхотній міні. Лікарі були вимушені ампутувати хлопцю частину лівої ноги.

Для того, аби встановити протез на кінцівку, Михайло пройшов у шпиталі спеціальну підготовку, а також фізичну й психологічну реабілітацію. Ортопед-травматолог Оксана Мироненко змайструвала для Грізлі експериментальний протез, за допомогою якого воїн почав ходити, віджиматися та навіть підтягуватися на турніках. Після реабілітації захисник знову планує повернутися в підрозділ.  

Три складові успіху

«У кожній справі є успіх і є невдача, але невдач у нас не було так багато», – ділиться Онищук. Підприємець розповідає, що за час функціонування шпиталю вдалося сформувати команду медиків і знайти фінансування, на що раніше чоловік і не сподівався.

Він впевнений, що роботі закладу посприяли три чинники: вдалий час, вдале місце та відкритість до всього нового: «Якби ця ідея не прийшла в перший день війни, то, мабуть, через тиждень чи два вона й не розкрутилася б так. Також ми були відкриті до всього. Відкриті, щоб використати момент та ресурси, які були накопичені в перший день повномасштабного вторгнення».

Серед пацієнтів: легендарні захисники Маріуполя та «Азовсталі», представники ЗСУ, ГУР, полку «АЗОВ», Національної поліції, МНС та воїни «Іноземного легіону».

Серед пацієнтів: легендарні захисники Маріуполя та «Азовсталі», представники ЗСУ, ГУР, полку «АЗОВ», Національної поліції, МНС та воїни «Іноземного легіону».

Зараз Онищук задоволений результатом на 9 з 10. У добровольчому шпиталі люди мають змогу отримати безкоштовне лікування; на обмін досвідом приїжджають іноземні колеги, які потім розповідають про заклад за кордоном.

Пацієнти задоволені, йдуть на покращення. Особливість «Брасс» у тому, що бійці в лікарні перебувають стільки, скільки потрібно для їхньої реабілітації. Через це виникає потреба в більшій кількості ліжко-місць, адже наразі їх 14, але підприємець запевняє, що все попереду.

«Кажуть, що війна змінює світоглядну картину. Коли бачиш, що життя і смерть межують, то переосмислюєш важливість людяних речей, які треба робити», – каже Онищук.

При тій кількості працівників шпиталю та сучасній обладнаній операційній, які в наявності, «Брасс» може реабілітувати 60 пацієнтів. Для них потрібні ліжка, що хочуть розмістити в новому корпусі шпиталю. Його також хочуть спорудити в Лисці, селищна рада погодилася виділити земельну ділянку, а поки залишається знайти інвесторів.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні