«1+1 Україна» та ICTV2 /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Компанії
Дата

«1+1»та ICTV повертаються в ефір (майже). Чи допоможе це телегрупам Коломойського та Пінчука уникнути збитків

«1+1»та ICTV повертаються в ефір (майже). Чи допоможе це телегрупам Коломойського та Пінчука уникнути збитків Фото Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

Найбільші телегрупи країни запустили клони каналів, задіяних у «Єдиному марафоні». Мета — повернути частину рекламних доходів. Чи вийде у них?

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

24 грудня «Вечірній квартал» став «Єдиним кварталом», популярна програма на один вечір змінила назву заради запуску нового телеканалу групи 1+1 media. Канал має назву «1+1 Україна», віщає по всій країні та, за задумом менеджерів медіакомпанії, має замінити флагманський 1+1. Наразі той бере участь у «Єдиному марафоні», який цілодобово транслює новини. 

Така ж історія й у групи StarlightMedia Віктора Пінчука. На день раніше за конкурентів з «плюсів» компанія запустила клона свого телеканалу ICTV, який теж залучений в марафоні. Новий ресурс має знайому назву - ICTV2. 

Більшість медіагруп і до вторгнення були збитковими та дотувалися своїми власниками. Приміром, Ігорю Коломойському, якому офіційно належить 24,8% акцій 1+1 media, лише телеканал 1+1 в деякі роки обходився в близько $100 млн на рік, розповідав у 2016-му колишній заступник голови Нацради з питань телебачення та радіомовлення Григорій Шверк. 

Після 24 лютого великому бізнесу складніше утримувати збиткові медіа. У Коломойського проблеми і з бізнесом, і з владою: у листопаді «Укрнафту» та «Укртатнафту» відчужено на користь держави. У Пінчука від війни потерпає металургійний бізнес. Зокрема, наприкінці 2022-го заводи компанії в Дніпрі, Нікополі та Новомосковську працювали в середньому на рівні 50% від довоєнного рівня.

Скоротився і власний заробіток телевізійних груп – реклама. За оцінкою Всеукраїнської рекламної коаліції за воєнний рік обсяг рекламного телеринку впав на 81% у порівнянні з 2021-м, та склав близько 2,6 млрд грн. 

Навіщо в такій ситуації медіагрупам ще два нових телеканали?

«1+1»та ICTV повертаються в ефір (майже). Чи допоможе це телегрупам Коломойського та Пінчука уникнути збитків /Фото 1

Нові-старі телеканали

В грудні 2022 року медіагрупа 1+1 розпочала роботу над новим великим розмовним ток -шоу «Говорить вся країна», яке буде виходити в прайм-тайм телеканалу «1+1 Україна». Ведучій програми — журналіст Олексій Суханов, він багато років робив подібний проєкт на телеканалі «Україна».  

Крім цієї програми, етер нового телеканалу наповнений тими ж передачами, які раніше виходили на 1+1: «Сніданок з 1+1», «Вечірній квартал». На ICTV2 схожий підхід — тут можна буде подивитися продовження серіалу «Дільничний з ДВРЗ», та «Дизель шоу».

За допомоги цих хітів StarLightmedia та 1+1 media сподіваються повернути втрачену аудиторію 1+1 та ICTV. Яка, своєю чергою, привабить рекламодавців. 

Не дивлячись на падіння ринку реклами, в осінньо-зимовий сезон 2022-го телеканали цих медіагруп, які не задіяні в марафоні, були майже повністю забиті рекламою. З появою нових ресурсів у StarLightmedia та 1+1 media зʼявляється додатковий ресурс для продажів. 

До того ж, за словами опитаних Forbes представників медіагруп, нові ресурси не потребують великих капіталовкладень. На утримання цих каналів, в середньому, на місяць потрібно до 5 млн грн, без урахування вартості контенту, який медіагрупи закупили або виробили до війни, оцінює експерт громадського об’єднання «Інформаційна спільнота» Андрій Соломаха. 

Набагато більше витрати на серіали та передачі. Так, для створення трьохсот годин художнього контенту для заповнення одного сезону, потрібно пів мільярда гривень, розповідав на конференції National Media Talk 2022 гендиректор 1+1 media Ярослав Пахольчук. Сезонів у телебачення два: з жовтня по грудень та з лютого по квітень.

«1+1»та ICTV повертаються в ефір (майже). Чи допоможе це телегрупам Коломойського та Пінчука уникнути збитків /Фото 2

План спрацьовує. «1+1 Україна» та ICTV2 швидко стали популярними, менше ніж за місяць набрали високі частки теледивлення – 3,06% та 2,88%, відповідно. «Їх канали вже можна називати середніми», – каже директор по ТБ -інвестиціям Razom Group Ігор Полосьмак. Відповідно, чим більше телеглядачів, тим більша вартість реклами. 

До довоєнних показників ще далеко. Флагманські телеканали 1+1 та ICTV були лідерами ринку. Зокрема, їх частка теледивлення у цей же період минулого року сягали 9,83% та 8,76%, відповідно. За прогнозами Полосьмака, після масштабного промо медіагруп частки в обох нових каналів наблизяться до 5-7%. Такі показники теледивлення у нинішніх лідерів: «Нового каналу» та СТБ, які входять у Starlight Media, а також у каналу «Плюсів» – ТЕТ.

Як поява нових каналів вплине на ринок

Нові канали – рішення, як мінімум, на період військового часу. «Без цього медіагрупам в січні можна було б прожити, бо попит на рекламу менший на початку року, але вони думають про те, що буде в майбутньому», – каже CEO dentsu Ukraine Олександр Гороховський. 

Перш за все поява нових каналів збільшить на телеринку кількість рекламних слотів, пояснює гендиректор ВРК Максим Лазебник. Він додає, що таким чином, виросте ринковий потенціал. «Це дасть можливість додатково залучити гроші рекламодавців», – впевнений CEO рекламного холдингу Publicis Groupe Енвер Кікава. А також збільшить шанси повернення тих компаній, які у 2022-му зупинили свої рекламні інтеграції. Зокрема, великих FMCG гравців. Зараз основним рекламодавцем на телебаченні залишаються фармкомпанії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні