Категорія
Новини
Дата

Розробник приватної космічної станції Vast купив ракетний стартап Launcher з українською командою

Американський Vast, що планує побудувати приватну космічну станцію на земній орбіті, поглинув ракетний стартап Launcher, йдеться в заявах компаній. Інженерна команда та головний конструктор Launcher – з України

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Сторони не розголошують деталей угоди. В останньому раунді інвестицій на $11,7 млн у червні 2021-го Launcher оцінили в $46,7 млн (включно з сумою інвестицій), свідчать дані Pitchbook. 
  • Перемовини щодо поглинання тривали останні місяці. Vast отримає розробки Launcher: орбітальний тягач Orbit та ракетний двигун E-2. Стартап припинить розробку ракети Light.
  • Вся команда Launcher перейде до Vast. Засновник Launcher Макс Хаот стане президентом Vast.
  • 14 українських співробітників Launcher, яких з лютого 2022-го релокували до нового офісу в Софії, також працюватимуть на нову компанію, підтвердив Forbes Хаот.

Контекст

Заснований у 2017 році американцем бельгійського походження Максом Хаотом Launcher залучив $16,3 млн. Окрім венчурних інвестицій, стартап, що розробляв ракету легкого класу Light та орбітальний тягач Orbiter, отримував фінансування у $1,5 млн від Повітряних сил США.

Українська інженерна команда відігравала важливу роль від початку роботи стартапу. Launcher відкрив офіс в Дніпрі, де працювали 15 інженерів. Для цього стартапу через чутливість ракетних технологій довелось отримувати спеціальний дозвіл у Держдепартаменті США. 

Ключовий технічний спеціаліст, головний дизайнер Launcher Ігор Нікіщенко 31 рік пропрацював у конструкторському бюро «Південне». В «Південного» стартап також ліцензував технології маневрового двигуна другого ступеня «Зеніту» – РД‑8, турбо‑ та кисневого насоса. 

В лютому 2022 року за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення стартап релокував українських співробітників до болгарської столиці. 

На момент угоди з Vast команда Launcher налічувала близько 80 спеціалістів. Стартапу вдалося провести перші успішні тести ракетного двигуна E-2 та його турбонасосного агрегату. 

На ракеті SpaceX 3 січня 2023-го стартап уперше вивів у космос тягач Orbiter. Він має доправляти супутники на необхідні їм орбіти. Втім після розрядження батарей Launcher втратив зв’язок з апаратом через несправність у GPS-антені та проблеми з орієнтацією. Вже бувши частиною Vast у 2023 команда планує ще двічі запустити Orbiter – у червні та жовтні. 

Польоти Orbiter дозволять Vast протестувати підсистеми та компоненти космічної станції. Будівництво орбітальних лабораторій – основна ідея Vast, заснованого криптопіонером та мільярдером Джедом МакКалебом. «Важлива для мене річ – підштовхнути людей у сонячну систему», – каже він. Forbes оцінює статки засновника колись найбільшої криптобіржі Mt. Gox та протоколу Ripple у $2,4 млрд.  

МакКалеб також був першим зовнішним інвестором ракетної компанії Firefly Aerospace Максима Полякова. Невідомо, чи залишається він акціонером Firefly після того, як Поляков під тиском американської влади був вимушений продати всі свої акції американській AE Industrial Partners.

Vast поки що не збирається залучати інвестиції чи поглинати інші компанії. МакКалеб буде фінансувати розвиток із власних коштів. У подальшому він планує подати заявку на програму NASA з комерційного розвитку низької навколоземної орбіти (CLD). У її рамках вже три компанії, включно з Blue Origin Джефа Безоса, отримали фінансування на будівництво космічних станцій. Вони мають замінити Міжнародну космічну станцію, яку виведуть з експлуатації у 2030 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні