«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють
Категорія
Компанії
Дата

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють

1 хв читання

Бриндзю виробляють вручну з молока овець, яких випасають на високогірʼї Карпат. Forbes побував на закарпатському перевалі Околе, де на висоті 1200 м роблять заготовку для гуцульської бринзи. Вівці в цьому фоторепортажі – з громадського стада, що належить жителям села Чорна Тиса.

Amazon інвестує мільярди доларів у ШІ, роботів та машинне навчання. Якими принципами й правилами керується компанія?

Дізнайтеся вже 22 листопада на Forbes Tech 2024. Купуйте квиток за посиланням!

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 1

Утримання вівці в громадському стаді обходиться господареві в 400 грн за 4,5 місяця

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 2

Овець доять після пробудження, а також в обід і перед сном – після повернення з ранкового і вечірнього випасів. Доїння 300 овець триває дві години. Кожна за один раз дає близько 200 г молока

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 3

В молоко додають «кляк» – сичужний фермент. За годину-дві молоко згорнеться і загусне

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 4

Молоко проціджують крізь чисту тканину, накриту гілками ялини, чорниці або малини, в ємність для виготовлення сиру

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 5

Молоко 10-16 хвилин збивають у деревʼяній ємності – в металевій воно занадто швидко остигає. Інструмент називається «збитела»

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 6

Мета збивання – розбити великі фракції кислого молока, отримавши однорідну масу, схожу на пюре

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 7
«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 8
Попередній слайд
Наступний слайд

З одержаної маси формують сирну голову. Це – будз, твердий сир, готовий до вживання. За 36 л молока виходить близько 9 кг будза

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 9
«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 10
«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 11
«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 12
Попередній слайд
Наступний слайд

Сироватку, що залишилася від будза, зливають у металеве відро. За допомогою кипʼятіння з неї роблять ще один сир – вурду. За смаком і консистенцією нагадує рікоту

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 13
«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 14
«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 15
Попередній слайд
Наступний слайд

Після закипання сироватки вурда спливає на поверхню. Рідину («жентицю») охолоджують і пʼють

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 16

Будз, загорнутий у чисту марлю, вистоюється в прохолоді не менш як 10 днів. Потім у нього втирають сіль і отримують бринзу

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд