«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють
Категорія
Компанії
Дата

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють

Бриндзю виробляють вручну з молока овець, яких випасають на високогірʼї Карпат. Forbes побував на закарпатському перевалі Околе, де на висоті 1200 м роблять заготовку для гуцульської бринзи. Вівці в цьому фоторепортажі – з громадського стада, що належить жителям села Чорна Тиса.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 1

Утримання вівці в громадському стаді обходиться господареві в 400 грн за 4,5 місяця

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 2

Овець доять після пробудження, а також в обід і перед сном – після повернення з ранкового і вечірнього випасів. Доїння 300 овець триває дві години. Кожна за один раз дає близько 200 г молока

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 3

В молоко додають «кляк» – сичужний фермент. За годину-дві молоко згорнеться і загусне

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 4

Молоко проціджують крізь чисту тканину, накриту гілками ялини, чорниці або малини, в ємність для виготовлення сиру

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 5

Молоко 10-16 хвилин збивають у деревʼяній ємності – в металевій воно занадто швидко остигає. Інструмент називається «збитела»

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 6

Мета збивання – розбити великі фракції кислого молока, отримавши однорідну масу, схожу на пюре

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 7
«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 8
Попередній слайд
Наступний слайд

З одержаної маси формують сирну голову. Це – будз, твердий сир, готовий до вживання. За 36 л молока виходить близько 9 кг будза

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 9
«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 10
«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 11
«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 12
Попередній слайд
Наступний слайд

Сироватку, що залишилася від будза, зливають у металеве відро. За допомогою кипʼятіння з неї роблять ще один сир – вурду. За смаком і консистенцією нагадує рікоту

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 13
«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 14
«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 15
Попередній слайд
Наступний слайд

Після закипання сироватки вурда спливає на поверхню. Рідину («жентицю») охолоджують і пʼють

«Гуцульська овеча бриндзя» – один із трьох українських продуктів із захищеним географічним походженням. Як її виготовляють /Фото 16

Будз, загорнутий у чисту марлю, вистоюється в прохолоді не менш як 10 днів. Потім у нього втирають сіль і отримують бринзу

Матеріали по темі

26 вересня на Форумі «Енергія бізнесу» Forbes збирає регуляторів і лідерів бізнесу. Мета заходу — обговорити проблеми і знайти рішення, які дозволять зробити українську енергетику дешевою, рясною та стійкою. Встигніть купити квиток!

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні