Літій /Getty Images
Категорія
Компанії
Дата

Україна майже проґавила літієву лихоманку, хоча має великі поклади. Хто сподівається заскочити в останній вагон акумуляторного буму 

Україна може зайняти до 1% світового ринку видобутку літію Фото Getty Images

Україна володіє 1% світових запасів літію – ключового компонента виробництва акумуляторів. У 2022-му ціни на літій злетіли до рекордних значень $80 000 за тону та обвалилися вдвічі у 2023-му. В Україні дві компанії наблизилися до видобутку літію впритул, хоча від першої проданої тони їх відділяють роки й сотні мільйонів доларів інвестицій. На що підприємці розраховують

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«Україна має найбільші в Європі запаси літію, титану та значні поклади інших копалин», – пише у Facebook під час лондонського саміту URC Юлія Свириденко, перший віцепремʼєр-міністр – міністр економіки України. 

Літій – один із ключових компонентів для виробництва акумуляторів смартфонів та електромобілів. У 2022-му виробництво електрокарів зросло на 55%, до 10,5 млн, за даними консалтингової компанії EV volumes. 

Бум електрокарів штовхає літієвий ринок угору. З 2021 до 2030 року видобуток літію збільшиться у сім разів, за даними BloombergNEF. Проте ймовірно ціновий пік ринок пройшов у 2022-му. На липень 2023-го ціна за тонну карбонату літію впала до $40 000, що вдвічі менше, ніж на піку у листопаді 2022-го, за даними Trading economics. Проте поточні ціни все одно в рази вищі, ніж у попередні роки. 

70% світового видобутку збагаченого літію припадає на Австралію та Чилі, за даними Геологічної служби США.

«Запасів літію в Україні достатньо, щоб забезпечити акумуляторами майже 20 мільйонів електромобілів», – каже Forbes голова Держгеонадр Роман Опімах. За його даними, запаси літієвої руди в Україні становлять 1% від світових, або третину від запасів Європи. «Точні обсяги мають гриф «таємно», – додає він. 

Проте український літій досі ніхто не видобуває. Хто в Україні має шанси скористатися літієвою лихоманкою, яка може закінчитися протягом найближчих 10 років? 

Проблеми українського літію 

Ще у 2017-му компанія «Укрлітійвидобування», яка належить сину кіровоградського бізнесмена та екснардепа Олександра Табалова Сергію, придбала за 119 млн грн ліцензію на розробку Полохівського родовища у Кіровоградській області. «Вдалося переконати інших членів родини, що це перспективна ідея», – каже Forbes Сергій Табалов. 

В Україні розвідані чотири родовища літієвих руд. Два в Кіровоградській області – Полохівське та ділянка Добра. Ще два знаходяться на тимчасово окупованих Росією територіях Запорізької та Донецької областей – Шевченківське та Крута Балка. 

Востаннє централізовану оцінку українських родовищ проводили у 1980-х, каже Єгор Перелигін, член правління «Обʼєднаної гірничо-хімічної компанії». У часи СРСР розвідка цих покладів не була ретельною: літій використовувався лише для виробництва скла і не мав великого попиту, каже невиконавчий директор австралійської компанії European Lithium Михайло Жернов.

Сергій Табалов та Михайло Жернов

Сергій Табалов та Михайло Жернов

Відсутність точних даних – не єдина проблема видобутку літію в Україні. Не весь український літій може бути використаний для виробництва акумуляторів, оскільки руда більш бідна, ніж в Австралії чи Чилі, каже Жернов. 

У 2017-2023 роках «Укрлітійвидобування», за словами Табалова, інвестував у розвідку Полохівського родовища $20 млн. Запаси родовища – 75 млн т, але компанія поки не має точних даних, скільки з цієї руди можна виробити збагаченого карбонату літію, який використовується у виробництві акумуляторів. «Частка літію достатня», – запевняє Табалов. 

Зараз «Укрлітійвидобування» на етапі Prefeasibility Study, або попереднього техніко-економічного обґрунтування. Табалову допомагають консультанти з Фінляндії, ПАР, Бразилії, Великої Британії та Австралії. 

Остаточний проєкт розвитку родовища компанія планує підготувати у 2024-му. «Укрлітійвидобування» веде перемовини з низкою потенційних інвесторів, яких не розкриває. На початок 2025-го «Укрлітійвидобування» планує залучити $700 млн, половина з яких піде на будівництво шахти і ГОКа, решта – на завод з виробництва збагаченого карбонату літію.

За задумом «Укрлітійвидобування», завод вироблятиме 20 000 т карбонату літію на рік і розташовуватиметься в одній з країн ЄС. «Потенційні інвестори наполягають, що завод можливий лише в Європі, навіть після закінчення війни», – каже Денис Альошин, директор зі стратегічного розвитку «Укрлітійвидобування». 

Видобуток літію в Україні з 2019-го намагається розпочати й Жернов з European Lithium. Його MillStone&Co мала ліцензію на Шевченківське родовище та хотіла отримати ще одну ліцензію на ділянку Добра. Проте суд забрав у компанії перший спецдозвіл, а голова Держгеонадр Роман Опімах відмовив у видачі другого через зміну правил, пише профільне видання Nadra.info. 

Проте Жернов не здається. У 2021-му він придбав частку в австралійській компанії European Lithium, яка видобуває літій в Австрії та має завод зі збагачення руди. Австралійська компанія, за задумом Жернова, повинна допомогти в українських судах відстояти право на ділянку Добра. 

«Ми готові інвестувати у розвідку $10-15 млн, – каже Жернов, – та побудувати завод зі збагачення, якщо запаси підтвердяться на рівні понад 12,88 млн т». 

Час грає не на користь Жернова та Табалова. Через 10 років попит і ціни на літій впадуть, прогнозує Олексій Фалькович, директор Геологічної сервісної компанії. «Стрімко розвиваються технології виробництва батарей без використання літію», – каже Фалькович.

Жернов прогнозує завершення ери літію за 15 років. На зміну літію може прийти, наприклад, графен.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні