Категорія
Компанії
Дата

Відмити ворота столиці. На київський вокзал вийшли відомі кавʼярні – One Love Coffee, Idealist та інший ритейл. Чи виходить робити там бізнес

Кав'ярня Idealist на Київському залізничному вокзалі /надано пресслужбою

Кав'ярня Idealist на Київському залізничному вокзалі Фото надано пресслужбою

На вокзалі Київ-Пасажирський оновлюється ритейл. На зміну ноунейм-торговцям приходять відоми марки. Як вдається заманити бізнес до залізничних воріт столиці?

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

У вересні 2022 року на одному із заходів конференції YES до київського ресторатора Володимира Задіраки підійшов топменеджер «Укрзалізниці». Він запропонував бізнесменові сміливий експеримент – відкрити його недешеву кав’ярню One Love Coffee на київському вокзалі. Задірака спочатку задумався. Але вже за три місяці відкрив своє кафе ліворуч від центрального ескалатора. Найдешевша кава тут коштує від 49 грн.

Чому вагався? Турбувало питання чистоти та безпеки. Проте керівники УЗ запевнили Задіраку, що хочуть навести лад та зробити з воріт столиці «показовий європейський вокзал». Ресторатор вирішив стати частиною цих змін, хоча на момент його згоди їх не відчувалося, згадує Задірака.

Крім One Love Coffee, яке відкрилося у грудні 2022-го, на вокзалі почала працювати кавʼярня Idealist Сергія Корецького, який із листопада минулого року працює CEO «Укрнафти». А також мінімаркет Spar, магазин настільних ігор Kilogames, крамниця сучасних сувенірів під брендом «Укрзалізниці», точка з авторською шаурмою Nunu. На різдвяні свята на вокзалі провели новорічний ярмарок (на якому був корнер із десертами від мережі Milk Bar), а також почали влаштовувати концерти живої музики.

Як справи у ритейлу на київському вокзалі

Найголовніше, що змінилося на київському вокзалі, – це безпека. «Питання безхатьків на вокзалі та системних крадіжок у минулому завдяки злагодженій роботі адміністрації та поліції», – ділиться враженнями Задірака. Для цього УЗ влаштувала на вході в будівлю вокзалу пункти безпеки, обладнані металошукачами та засобами контролю багажу. Їх компанія орендувала у зачиненого зараз аеропорту Бориспіль, звідти ж співробітники служби пропуску, розповідає Перцовський.

Подібні пункти працюють і на інших вокзалах великих міст – у Харкові, Дніпрі та Львові.

«Вокзал розвивається на очах!» – каже операційна керівниця мережі Idealist Катерина Ананьєва. Її кафе на другому поверсі вокзалу щодня відвідує близько 400 клієнтів. Це вдвічі менше, ніж було у аналогічного закладу в аеропорту Бориспіль у перші місяці 2022-го. Середній чек на 50% нижчий, ніж у кафе в центрі Києва, розповідає вона.

Відрізняється і найпопулярніший напій – на вокзалі це нетиповий для подібних кавʼярень американо. «На жаль, – зітхає Ананьєва, – адже ми пропонуємо відвідувачам сучасний напрям – фільтр-каву і дуже багато різних способів заварювання».

Потенційно такі недешеві заклади, як Idealist та One Love Coffee, можуть залучили до 10% загального пасажиропотоку, вважає засновник мережі ресторанів Gastro Family Дмитро Борисов. За даними УЗ, у середньому щодоби вокзал відвідує 20 000 людей. 

надано пресслужбою

Кав'ярня Idealist на Київському залізничному вокзалі Фото надано пресслужбою

У One Love Coffee середня кількість чеків наразі становить майже 150 на день, на старті роботи було близько сотні. Щоденний виторг лише на 3,9% менший, ніж у кавʼярні, що розташована в ЦУМі. «Ми з першого місяця працюємо в плюс, одразу стали прибутковими», – стверджує Задірака. Він вклав у облаштування кафе на вокзалі $30 000.

Обидва ресторанних оператори не орендують приміщення на вокзалі. За словами керівник пасажирського напрямку «Укрзалізниці» Олександра Перцовського, вони сплачують відсоток від обороту, розмір якого він не розкриває.

У середньостроковій перспективі «Укрзалізниця» планує поліпшувати вокзали й інших міст. Наступний – станція Львів, через яку проходить не набагато менша кількість пасажирів, ніж у Києві. За словами Перцовського, держкомпанія дуже розраховує на зацікавленість у співпраці українського бізнесу – рестораторів та ритейлерів на місцях.

Що може сказати з приводу співпраці з УЗ підприємець Задірака? «Все дуже конструктивно», – відповідає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні