Категорія
Лідерство
Дата

Військові повертаються. Як їх зустрічати правильно. Слово головреда Forbes Ukraine Бориса Давиденка у новому випуску журналу

1 хв читання

Для восьмого номера журналу редакція Forbes Ukraine зробила список «Найкращих роботодавців для ветеранів». Чому це важливий проєкт, який уже зараз має вивчати з нотатником український бізнес.

Forbes Ukraine випустив восьмий номер журналу, який редакція зробила під час великої війни. По памʼяті можу сказати, що корисного у кожному з попередніх номерів було для підприємців та суспільства. Бути корисним, мати сенс – фільтр, через який проходять усі наші проєкти.

Цей номер за рівнем потенційної корисності поза конкуренцією. Чи не вперше маю відчуття: те, що зробила редакція, може вже завтра допомогти конкретним людям, а післязавтра – сотням тисяч людей. Це надихає.

Йдеться про наш перший список «Найкращих роботодавців для ветеранів». Ми зібрали практики, які розробляють і вже впроваджують понад пів сотні великих українських компаній. Компетентне журі відібрало 25 фіналістів. 

Але в цьому проєкті важливі не назви компаній, що потрапили на сторінки журналу, а їхні знання та досвід: що допомагає ветеранам повернутися до цивільної роботи, що і для кого працює краще, а що не працює взагалі, коли і з чим треба допомагати, а коли дати час і не заважати.

Наразі в компаніях працюють одиниці або десятки ветеранів: середній показник за нашою вибіркою – 0,4% від загальної кількості персоналу. Будуть тисячі. 

Ветерани працюватимуть у кожній компанії. Від того, наскільки правильною буде адаптація людей, які вчора ризикували життям, залежить життєздатність бізнесу. І, що набагато важливіше, якість життя ветеранів.

Журналіст і письменник Себастьян Юнґер, який 30 років вивчає і пише про війни та адаптацію ветеранів, виділяє два основні фактори, що критично впливають на повернення військового до мирного життя.

Перший – згуртованість суспільства і ближнього кола ветерана: людина не має відчувати відчуженість. 

Другий – колишні військові – не жертви, а повноцінні члени суспільства, які можуть і повинні бути в новому-старому житті так само корисними, як і в бою на вістрі війни.

Тому раджу та навіть уперше і, мабуть, востаннє прошу: вивчіть із нотатником цей проєкт самі й порадьте своїм колегам, друзям і навіть конкурентам.

Ветерани заслуговують на гідну зустріч.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні