Виробництво компанії «Екософт» до вторгнення. У 2021-му виторг становив $37 млн. Продукція експортувалась у 60 країн. Компанія планувала будівництво індустріального парку вартістю €20 млн. /надано компанією «Екософт»
Категорія
Свій бізнес
Дата

Жага до справи. Як відновлюються бізнес-процеси в місті, що майже стерли з лиця землі. Кейси підприємців з Ірпеня

Виробництво компанії «Екософт» до вторгнення. У 2021-му виторг становив $37 млн. Продукція експортувалась у 60 країн. Компанія планувала будівництво індустріального парку вартістю €20 млн. Фото надано компанією «Екософт»

Де шукають порятунку і як змінюють бізнес-процеси власники бізнесів в Ірпені, які зруйнували російські ракети.

У середу, 6 квітня, засновник ірпінського заводу поліетиленових виробів «Планета Пластик» Костянтин Ващенко, 40, уперше з початку російської навали повернувся на підприємство. Замість побудованого кілька років тому заводу він побачив попелище. 

«Планета Пластик» – частина виробничого кластера, який сформувався на 20 га території радянського цегляного комбінату на околицях Ірпеня. В роки незалежності в цій промисловій зоні розвивали бізнес ще двоє виробників пластикової продукції – «Екософт» та «Техноком». 

надано компанією «Планета Пластик»

«Планета Пластик» до відбудови. У 2023 році підприємство готувалося святкувати 20-річний ювілей. Завод майже повністю знищено. Фото надано компанією «Планета Пластик»

«З 18 ліній частково вціліла одна», – каже Ващенко. Коли оглядав ще не розміновану територію, здавалося, поблизу не було жодного метра без слідів прильотів. «Під попелом я шукав тростинку, за яку можна буде вчепитися», – згадує він. 

На асфальті відкритого складу завбільшки 7000 кв. м, де раніше зберігали поліетиленові труби, темніли олійні плями, які зазвичай залишаються після горіння. 

Володимир Герасимов для Forbes Україна

«Планета Пластик» після відбудови. «Війна показала, що я можу покластися на кожний підрозділ як на самого себе», – каже Ващенко. Рушійними силами він називає відновлення довіри і відповідальність. Фото Володимир Герасимов для Forbes Україна

Мешканка Ірпеня Божена бачила, як за день до евакуації, 7 березня, на територію «Планети Пластик» прилетіла ракета. «Пішли клуби диму, – пригадує вона. – Ми розуміли, що пожежу ніхто не загасить». Ващенко і більшість співробітників виїхали з міста в останні дні лютого. Він каже, що найбільш інтенсивно російська артилерія працювала тиждень перед звільненням Ірпеня. 

Бої за Ірпінь точилися близько місяця – ЗСУ звільнили місто 28 березня. Збитки міста від війни KSE Institute оцінив у липні більш як у $920 млн

Від більш масштабних руйнувань захистили старі радянські конструкції заводу, які заважали поширюватись полум'ю.

Олександр Петренко власник «Технокому»

Державні судові експерти оцінили збитки «Планети Пластик» внаслідок російських обстрілів у $40 млн. У 2021 році на заводі працювало 300 людей. Компанія виробила 15 000 т поліетиленової продукції, 70% якої продавали на внутрішньому ринку. Виторг – близько 1 млрд грн. Бізнес‑план на 2022‑й передбачав нарощення виторгу в 1,5 раза, збільшення частки експорту до 50%. 

Володимир Герасимов для Forbes Україна

«Планета Пластик» після відбудови. Горизонт планування скоротився до року. Пріоритети – диверсифікація зберігання, якість продукції, експорт. Фото Володимир Герасимов для Forbes Україна

Драматичні наслідки й у сусідів. Виробник фільтрів та систем очищення води «Екософт» втратив побудований у 2017 році завод і склад з продукцією. «Частково вцілів офіс, оскільки розміщувався в будівлі старого радянського підприємства»,– каже співвласник «Екософта» Андрій Мітченко, 46. Він є міноритарним керуючим партнером, у 2019-му Мітченко продав контрольний пакет акцій австрійському виробнику систем очищення води BWT AG. 

надано компанією «Екософт»

Бізнес, який Андрій Мітченко побудував за 30 років, російська армія знищила за кілька хвилин. KSE Institute оцінює прямі збитки України від російської агресії в $136 млрд. Фото надано компанією «Екософт»

Серед клієнтів – індивідуальні користувачі, ресторани, офіси, заводи. Торік виторг компанії зріс на 28%, до $37 млн. Майже 30% продажів – експорт. У 2022 році «Екософт» планував будівництво індустріального парку на 20 га, вартістю €20 млн. Російська армія, за оцінкою судекспертів, завдала «Екософту» прямої шкоди на €13,1 млн. 

Втрати «Технокому» менші – $4 млн. «Від більш масштабних руйнувань захистили старі радянські конструкції заводу, які заважали поширюватись полумʼю», – каже власник Олександр Петренко, 42. Не підлягають відновленню, за його оцінкою, 20% обладнання. Ще 60% пошкоджено. Згорів склад, в якому зберігалося 1000 т сировини. Особиста втрата – будинок в Ірпені. «Залишився барабан від пральної машини і обідок від холодильника», – каже Петренко. 

«Техноком» міг виробляти щорічно до 20 000 т домішків і барвників для пластмаси. Їх використовують майже в усіх галузях промисловості. У своєму сегменті, за словами Петренка, вони займали 30% українського ринку, 50% виробленої продукції відправляли на експорт. Серед великих клієнтів – виробники комплектовання для автобрендів. Виторг у 2021 році – близько 750 млн грн. 

надано компанією «Екософт»

Компанія «Екософт» до відбудови. Перша ракета влучила у склад 7 березня, друга – у виробництво 15 березня. Фото надано компанією «Екософт»

Шлях відновлення

Напередодні великої війни Мітченко мав кілька сценаріїв на випадок загострення воєнної ситуації – жоден не спрацював. Проте заздалегідь підготовлений виробничий майданчик у Тернополі дозволив уже в березні частково перезапустити виробництво. 

Мітченко зайнявся відновленням експорту. Передусім потрібно було заспокоїти іноземних клієнтів, які побоювалися зриву контрактів. Тут допоміг австрійський партнер. BWT виділив €7 млн, частину з яких «Екософт» інвестував у невеликий виробничий майданчик у Бельгії. «Це забезпечило стабільність поставок», – каже Мітченко. 

надано компанією «Екософт»

Виробництво компанії «Екософт» після відбудови. Консервативний план відновлення передбачає повернення на довоєнні фінансові показники не раніше 2025 року. Фото надано компанією «Екософт»

У квітні Мітченко запустив цех в Ірпені і проєктує завод, який побудують на місці втраченого. 

У Петренка з «Технокому» два джерела відновлення: продаж запасів та €4 млн, залучених у 2021 році від Райффайзен банку Аваль. «Вистачило на ремонт в Ірпені, закупівлю сировини та будівництво невеликого заводу в Словенії», – каже Петренко.

надано компанією «Техноком»

«Техноком» до відбудови. Підприємству 28 років. Дохід у 2021 році – €20 млн. Половину забезпечив експорт до країн ЄС. Фото надано компанією «Техноком»

Завод запрацює у січні 2023 року і забезпечить 10% українських потужностей. Ващенко з «Планети Пластик» відновив лінію з виробництва зернових рукавів. «У них аграрії зберігають надлишкі збіжжя», – каже Ващенко. У квітні він попросив клієнтів передплатити 35% майбутніх поставок і зобов’язався виконати замовлення до вересня. Клієнти розмістили замовлень на $5 млн, а Ващенко відновив виробництво і виконав замовлення вчасно.

Уроки війни

«Планета Пластик» наразі випускає лише зернові рукава та тепличні плівки. Ващенко не розкриває фінансові результати і прогнозує, що виторг сегмента зернових рукавів зросте на 40%, як порівняти з 2021 роком. 

Під час війни він оцінив важливість диверсифікації й тепер планує обзавестися кількома складами в регіонах України. 

Володимир Герасимов для Forbes Україна

«Техноком» після відбудови. Перші продажі відновили наприкінці квітня. «Робота була на межі постійного форс-мажору», – згадує засновник Олександр Петренко. Фото Володимир Герасимов для Forbes Україна

«Війна навчила ризик‑менеджменту», – каже Петренко. Підприємець також диверсифікує зберігання й відмовився від посередників під час закупівлі сировини. 20‑відсоткове падіння експорту «Техноком» компенсував збільшенням продажів в Україні. Це відбулося частково через припинення на кілька місяців роботи основних конкурентів «Тайкун» та «Реал Пакс», виробництво яких розміщене у Бородянці та Харкові

Володимир Герасимов для Forbes Україна

«Техноком» після відбудови. Завантажені на 50% від потужностей. Продажі в Україні зросли, експорт упав. Фото Володимир Герасимов для Forbes Україна

План Петренка на найближчий час – погасити борг перед постачальниками – 32 млн грн і банком — 100 млн грн. На виробничі та фінансові показники 2021 року він планує вийти за 2–2,5 року. 

«Екософту» для цього знадобиться не менше трьох‑чотирьох років, прогнозує Мітченко. У 2022‑му продажі в Україні просядуть на 50%, міжнародні – на 40%, штат скоротився в 2,4 раза, до 170 співробітників. «Працюємо на 65–70% від довоєнних показників, – каже Мітченко. – Отримаємо $20–25 млн доходу». Він збирається поборотися за частку на європейському ринку фільтрів очищення води, річний обсяг якого оцінює в $1 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні