Афтершоки краху SVB. Як жити стартапу, коли залучати гроші стане ще важче? Пояснює інвестор Домінік Піоте /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Афтершоки краху SVB. Як жити стартапу, коли залучати гроші стане ще важче? Пояснює інвестор Домінік Піоте

Getty Images

Після краху SVB фінансова система США пригальмує стосунки зі стартапами або буде фінансувати проєкти з подвоєною обережністю. Як до цього адаптуватися компаніям родом з України, пояснює Домінік Піоте, співзасновник венчурного фонду Ukrainian Phoenix Fund, колишній CEO UNIT.City

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ми, мабуть, не побачимо краху української стартап-екосистеми через банк SVB. Оскільки уряд США гарантує депозити, з ними все повинно бути добре. 

Але причини цього обвалу погані. Експерти кажуть, що крах стався через банкрутство, зумовлене скороченням фінансування стартапів, зростанням відсоткових ставок і продажем державних облігацій з величезними збитками для залучення капіталу. Які довготривалі наслідки для стартапів родом з України?

Доступ до капіталу для української технологічної екосистеми стане складнішим з багатьох причин. Одна з них – банк SVB більше не доступний для жодного з гравців на ринку. Сектор вважається ризикованим, тому інші банки не збираються до нього входити. І це буде складно для всіх.

Але ще складніше буде для українських банків, стартапів і технологічних фондів отримувати доступ до банківської системи США. Тому що фінансова система загалом пригальмує свої стосунки зі стартапами або буде фінансувати проєкти з подвоєною обережністю. 

У світі технологій швидкість прийняття рішень дуже важлива. Через рік будь-яка технологія має ризик втратити актуальність. І якщо скоротяться можливості залучення інвестицій у стартапи, це може бути непосильним для маленьких стартапів, яким просто не залишать кисню для життя.

У довготерміновій перспективі це означатиме кількісне переважання технологічних монополістів і зниження мотивації започатковувати стартапи в умовному гаражі. Тож це буде дуже складний момент. Проте у США зараз відбувається те, що ми називаємо вдалим моментом для перегляду стратегії, бізнес-моделі та граничної ощадливості. 

Моя порада – витрачайте зараз якомога менше. Скоротіть все, що можете, щоб почекати, поки не стане краще. Перегляньте свою стратегію. Перегляньте свою бізнес-модель. Перегляньте своє фінансування та грошові потоки. Настав час для cash flow.

Цей кейс із банком та ситуація на ринку варті того, щоб нагадати універсальні правила для будь-якого стартапу.

Добре розумійте, хто ви і хто ваш клієнт

Ви маєте знати свої сильні та слабкі риси. В Україні стартапи запускають переважно сильні технарі та розробники. Проте дуже важливо водночас з розробкою фокусуватися на маркетингу та стратегії продажів. І вже на старті необхідно прокачувати ці навички, постійно навчатися, залучати людей, які розуміються на маркетингу та психології ринку.

В команді має бути людина, яка щодня перевірятиме, чи існує ринок для вашого продукту, локальний це ринок чи міжнародний. Зовсім не обовʼязково цілитися одразу на весь світ. Кейси monobank, zakaz.ua, Rozetka, Uklon показали, що можна бути сильним і міжнародно впізнаваним гравцем і на локальному ринку. 

Обережно обирайте партнерів, не менш ретельно, ніж чоловіка чи жінку для народження дітей

Зрештою, core-team – це люди, з якими ви проводитимете багато часу разом, переживете злети і падіння, боротиметеся разом за свій стартап. Тому партнерам важливо збігатися за цінностями і водночас доповнювати стартап різноплановими ідеями й поглядами. Мій улюблений приклад – це Petcube. Один із партнерів більш технологічний, другий – бізнес-орієнтований, третій – сильний у дизайні. Цей симбіоз дав класний сумарний результат.  

Не поспішайте йти у банк або до інвестора

Чим довше ви одноосібно володієте стартапом, то довше ви вільні. Щойно ви залучаєте інвестиції, майбутнє належить не тільки вам, а й вашим інвесторам. До грошей та інвестицій треба ставитися як до інструмента, що дозволяє стартапу масштабуватися, рухатися і розвиватися швидше.

Залучення інвестицій – це не неминуча необхідність. Я неодноразово бачив приклади, коли стартапи починали займатися фандрайзингом занадто рано, просили в інвесторів забагато, а потім були не в змозі виконати зобовʼязання, і це їх вбивало.

Думайте про успіх завчасно

Ви повинні мати завчасно відповідь на питання, навіщо вам стартап і до чого в підсумку ви хочете прийти. Ви хочете стати єдинорогом? Вам потрібно стати єдинорогом? Або вам достатньо стати лідером на внутрішньому ринку? Ви хочете розвинути і продати компанію? Або хочете справу на все життя? Відповіді на ці запитання передбачають різні тактики ведення бізнесу.

Make Love Not Money 

Якщо мрієте лише розбагатіти, краще йдіть у банкіри, адвокати та стоматологи, але не в стартап. Немає нічого поганого в тому, щоб заробляти гроші. Але статистично частіше exit роблять компанії, чиї засновники думають не про рахунки в банку, а про те, щоб втілити в життя круту технологію і змінити світ. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні