Глобальні фінансові акції втратили $465 млрд після краху банку SVB /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Глобальні фінансові акції втратили $465 млрд після краху банку SVB

Getty Images

Сукупна ринкова вартість компаній, включених до MSCI World Financials Index та MSCI EM Financials Index, з пʼятниці, 10 березня, впала приблизно на $465 млрд, пише Bloomberg. Найбільшого удару зазнали регіональні банки США.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Збитки у вівторок, 14 березня, збільшилися: індекс MSCI Asia Pacific Financials Index знизився на 2,7%, до найнижчого рівня з 29 листопада. 
  • Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. втратила 8,3% у Японії, а південнокорейська Hana Financial Group Inc. впала на 4,7%, а австралійська ANZ Group Holdings Ltd. втратила 2,8%.
Глобальні фінансові акції втратили $465 млрд після краху банку SVB /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Прибутковість казначейських облігацій впала в понеділок, 13 березня, на тлі очікувань, що Федеральна резервна система США відкладе підвищення ставок через потрясіння банківської системи.
  • Регіональні банки США опинилися серед найбільш постраждалих, оскільки індекс регіональних банківських операцій KBW впав на 7,7%, що стало різким падінням з червня 2020 року. Акції First Republic Bank впали майже на 73% за три сесії та стали лідерами втрат за індикатором MSCI World Financials за цей період. Moodyʼs поставило всі довгострокові рейтинги кредитора на перегляд із метою зниження.
  • Акції європейських банків та страховиків також впали 13 березня. Акції Credit Suisse Group AG впали на цілих 15% до нового рекордно низького рівня, а вартість страхування її облігацій від дефолту піднялася до рекордно високого рівня на тлі побоювань щодо ширшого потрясіння банківської галузі через крах SVB.
  • За даними про 130 кредиторів Азійсько-Тихоокеанського регіону з активами понад $5 млрд, зібраними Bloomberg, японські банки займають чільне місце серед найвищих коефіцієнтів нереалізованих збитків до власного капіталу в регіоні. Jimoto Holdings Inc., Tsukuba Bank Ltd. та Fukushima Bank Ltd. входять до тих, які мають співвідношення нереалізованих збитків до власного капіталу щонайменше 9%. Усі три установи, ринкова капіталізація кожної з яких нижча за $150 млн, впали більш ніж на 10% за три дні. 

Контекст

11 березня стало відомо, що у США збанкрутував Silicon Valley Bank (SVB). Це стало найбільшим банкрутством із часів економічної кризи 2008 року і другим за величиною в історії США. SVB займав 16-те місце за активами у США і був одним із найвідоміших кредиторів у галузі технологічних стартапів. Проблеми в банку почалися після закриття аналогічної кредитної організації, що інвестує в стартапи, – Silvergate Bank. Це викликало стурбованість на ринку та стрімкий розпродаж інвесторами галузевих акцій. 

Напередодні в США збанкрутував інший великий банк – Signature Bank. Член правління банку Барні Френк сказав, що Signature постраждав від відтоку коштів клієнтів на мільярди доларів. За його словами, занепокоєність клієнтів щодо вкладень Signature у криптовалюту зросла після краху SVB. Клієнти казали, що почуваються комфортніше в гігантських банках, таких як JPMorgan Chase & Co. «Це була паніка, спричинена SVB. Ми були в порядку до останніх двох годин п’ятниці», – сказав він.  

Регулюючі органи запевнили, що клієнти SVB і Signature отримають усі свої депозити, в тому числі гроші, що перевищують ліміт у $250 000 для федерального страхування депозитів.

Президент США Джо Байден, коментуючи крах SVB та Signature Bank, запевнив, що банківська система США безпечна, громадяни «можуть бути впевнені», пише Bloomberg. Байден зазначив, що міністр фінансів Джанет Єллен та інші банківські регулятори вдалися до негайних дій. Платники податків не платитимуть за банкрутства банків, гроші надійдуть зі зборів страхового фонду, наголосив президент США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні