Клієнт стоїть біля закритої штаб-квартири Silicon Valley Bank (SVB) 10 березня 2023 року в Санта-Кларі, Каліфорнія. Каліфорнійські регулюючі органи закрили Silicon Valley Bank та передали під контроль Федеральної корпорації страхування вкладів США /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Це подія рівня вимирання виду. Міжнародні ЗМІ розбирають крах Silicon Valley Bank

Клієнт стоїть біля закритої штаб-квартири Silicon Valley Bank (SVB) 10 березня 2023 року в Санта-Кларі, Каліфорнія. Каліфорнійські регулюючі органи закрили Silicon Valley Bank та передали під контроль Федеральної корпорації страхування вкладів США Фото Shutterstock

Silicon Valley Bank був лідером серед банків, які обслуговували стартапи Кремнієвої долини. Та схоже, цьому настав кінець. Washington Post, Bloomberg і Financial Times детально розглянули проблеми банку та наслідки для його клієнтів й індустрії загалом. Forbes обрав головне з матеріалу

З чого все почалося?

У гонитві за прибутками Silicon Valley Bank (SVB) не помітив те, що, озираючись назад, здається очевидним промахом у питанні управління ризиками. Активи банку виросли втричі всього за три роки завдяки капіталу, який рікою потік у стартапи і який вирішили зберігати у SVB.

Банк прийняв рішення вкласти велику частину новоприбулих грошей у довгострокові облігації, щоб отримати більші прибутки. Коли облікова ставка почала рости, ринкова вартість таких інвестицій суттєво впала, залишивши банк зі збитками. На папері, станом на кінець минулого року, ці збитки становили $15 млрд.

Замість того, щоб продати ці облігації і взяти удар на себе, SVB сподівався встигнути отримати відсотки за іншими облігаціями із нижчими прибутками. Цей план міг би спрацювати, якби не стартапи, основні клієнти банку, які минулого тижня почали виводити свою готівку через власні труднощі. Це змусило SVB продати свої інвестиції і залишитися зі збитками на руках.

Коли інші клієнти банку зі значними депозитами довідалися, що SVB розпродає інвестиції через брак капіталу, вони кинулися забирати свої кревні. Настільки активно, що повністю спустошили запаси готівки банку, залишивши йому «негативний баланс готівки» у майже $1 млрд.

У пʼятницю регулятори змушені були втрутитися і закрити банк.

Втручання уряду і проблеми сектору

Хоч уряд і взяв контроль над банком, який не лише кредитує стартапи, а й видає іпотеки та надає інші послуги, державою застраховані депозити до $250 000. Загальна оцінка активів SVB становила $200 млрд. За даними департаменту фінансового захисту та інновацій Каліфорнії, лише за четвер з банку вивели близько $42 млрд готівки.

Згідно із сайтом банку, SVB співпрацює із понад половиною американських компаній, які підтримують венчурний капітал.

Якщо швидко не врятувати банк, наслідки будуть вкрай неприємними для багатьох стартапів і загальної техноіндустрії, вважає гендиректор стартап-інкубатора Y Combinator Геррі Тен.

«Для стартапів – це подія рівня вимирання виду, яка відкине молоді компанії й інновації на 10 років назад, якщо не більше», – сказав Тен.

Крах SVB став додатковою проблемою в черзі негараздів технокомпаній, серед яких падіння акцій і скорочення десятків тисяч співробітників.

Несподіваний провал однієї із ключових фінустанов сектору змушує багатьох хвилюватися, тому що економічна ситуація індустрії може бути у гіршому стані, ніж очікувалося.

«Є низка компаній, які не можуть виплачувати зарплати, бо їхні гроші застрягли в SVB, – сказав Бред Гарґрівз, співзасновник табору для кодувальників General Assembly і член рад кількох стартапів. – Думаю, що через це варто очікувати ще скорочень».

Банк для стартапів

Silicon Valley Bank було засновано у 1983-му, він служив техноіндустрії останні 40 років у складні й хороші часи. Під час буму стартапів після світової фінансової кризи 2008-го банк почав швидко рости завдяки своїй репутації підтримки амбітних стартапів, що швидко розвиваються.

Компанії, які залучали інвестиції венчурного капіталу, клали їх у SVB. Венчурні капіталісти теж співпрацювали із SVB, беручи кредити на фінансування нових стартапів. Крім того, банком користувалися і працівники та директори технологічного сектору для управління особистим капіталом чи отримання іпотек.

У фірм приватного капіталу, таких як Vista Equity Partners, Insight Partners і Thoma Bravo, десятки компаній отримують банківські послуги в SVB. Обирали цей банк і «підопічні» найвизначніших венчурних фірм регіону, як-то Sequoia Capital і Andreessen Horowitz.

SVB вимагав, щоб деякі клієнти працювали виключно із ним, якщо вони хотіли отримати вигідніші умови кредитів. За словами одного засновника компанії, який попросив про анонімність, раніше його гроші зберігалися у кількох різних банках, але угода із SVB змусила його компанію перевести всю готівку у єдиний банк.

«SVB вигідно фінансував венчурний борг компаній, у яких іноді не було мільйонних доходів, – розповів Джай Дас, співзасновник Sapphire Ventures. – Це був величезний рівень довіри».

У статті для Financial Times Майкл Моріц із Sequoia порівняв втрату SVB зі «смертю в родині».

«Долі тисяч малих технологічних компаній і здоровʼя економіки стартапів знову буде в руках незнайомців, – написав Моріц. – Штати від цього збіднішають».

Наслідки краху

Занепокоєння крахом Silicon Valley Bank поширюється, як лісова пожежа в індустрії, на Волл-стріт та у Вашингтоні. Міністерка фінансів Джанет Єллен сказала, що спостерігає за ситуацією.

Голова Ради економічних консультантів Білого дому Сесилія Роуз вважає, що стрес, який пережили банки у 2008-му, підготував фінансову систему до того, щоб вона «витримала подібні події».

Хай там як, а цей крах став ніби відром холодної води для регуляторів, які переважно осторонь спостерігали за тим, як тіньова банкова система роздувалася до нечуваних розмірів після світової фінансової кризи.

За 10 років (до 2021-го) фірми приватного капіталу вклали понад $6 трлн в американську економіку і дали роботу понад 11,7 млн американців. З 2007-го по 2021-й гроші приватного капіталу виросли більш ніж вчетверо, до близько $1 трлн, а в компаніях із підтримкою венчурного капіталу працювали 3,8 млн людей – це 960% зростання з 1990 року.

Серед наслідків краху SVB можна назвати і те, що впали акції інших регіональних банків, серед яких First Republic Bank – він теж працює в районі затоки Сан-Франциско й обслуговує стартапи і багатих працівників технологічного сектору.

Оскільки SVB обслуговував стартапи і багатих індивідуальних клієнтів, депозити більшості із них суттєво перевищують гарантовані федеральним урядом $250 000, а отже мільярди доларів можуть ніколи не повернутися до своїх власників. Раніше уряд виплачував і більші суми, але невідомо, чи буде так і цього разу.

В онлайн-платформі для створення ігор Roblox повідомили інвесторам, що близько $150 млн із $3 млрд готівки компанії були у SVB. У виробника стримінгового обладнання Roku справи ще гірші: $487 млн із $1,9 млрд готівки компанії у вже сумнозвісному банку. У звіті виробника медичного обладнання iRhythm Technologies говориться, що понад $54,5 млн із $213 млн готівки і короткострокових інвестицій знаходилися у SVB.

Ймовірно, найбільш нагальна проблема для компаній наразі полягає у тому, що через заморожену готівку вони не можуть виплачувати зарплати співробітникам.

Алекс Мешкін, гендиректор стартапу Flow Health, розповів, що у пʼятницю його співробітники не отримали зарплатню. У компанії Rippling, яка займається виплатами зарплат для стартапу, повідомили, що переносять свої операції в JPMorgan Chase, і співробітники отримають свої зарплати максимум у понеділок.

Деякі грошовиті венчурні фірми, такі як General Catalyst і Khosla Ventures, запропонували компаніям, в які вони інвестують, допомогти із виплатами зарплат працівникам. Те саме зробив і співзасновник Massive Capital Partners Арі Ньюмен.

Крах SVB залишить в індустрії діру, яку, ймовірно, заповнять декілька банків.

«Для екосистеми буде найкраще, якщо з десяток банків обʼєднаються і протягнуть руку допомоги стартапам та інвесторам, – сказав Скотт Джейкобсон, керуючий директор Madrona Venture Group, і як приклад навів JPMorgan Chase, який вже певний час інвестує у відносини із техносектором. – Тепер для інших зʼявилася нагода, і їм будуть раді». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні