Категорія
Інновації
Дата

Близький Схід голодний на інновації. Чому IT-компаніям варто ближче знайомитися з цим ринком? Досвід участі у Web Summit в Катарі та LEAP у Саудівській Аравії від президентки SET University Ірини Вольницької

Web Summit Qatar /Getty Images

Кетрін Махер, гендиректорка Web Summit, виступає із завершальним словом на центральній сцені Web Summit Qatar 2024 у конференц-центрі Doha в Досі, Катар. Фото Getty Images

У кінці лютого в Катарі відбувся перший на Близькому Сході Web Summit. А в березні – конференція LEAP у Саудівській Аравії, яку називають наймасштабнішою технологічною конференцією світу. Президентка SET University Ірина Вольницька була учасницею та спікеркою на обох подіях. Тепер ділиться своїми враженнями, чи варто і для чого українцям їздити на ці події.

Ринок Близького Сходу вартий уваги аутсорс та продуктових компаній та держави. В той час, як інвестиції венчурних фондів у світі скоротилися на 38% у 2023 році, у Саудівській Аравії – виросли на 33%. А Катар запустив першу в історії країни програму, яка інвестуватиме $1 млрд у міжнародні та регіональні венчурні фонди. 

Близький Схід – це низка країн зі своїми особливостями. З одного боку, є Обʼєднані Арабські Емірати з досить перенасиченим та висококонкурентним ринком. З іншого – Саудівська Аравія і Катар, які на рівні держави запроваджують ініціативи, щоб приваблювати все нові інноваційні компанії та таланти. 

Розвиток інновацій та технологій у Саудівській Аравії та Катарі закладений в основу національних візій розвитку. Мета – диверсифікувати доходи та зменшити залежність країн від нафти. Конференції Web Summit та LEAP спонсоровані урядами країн і є стратегічними подіями, для того щоб познайомити інвесторів та стартапи з регіоном. 

Попри спільні ідеї та деякі активності для розвитку ринку, є фактори, які суттєво відрізняють ці країни та можуть вплинути на їх вибір як ринку для розвитку свого бізнесу. 

Web Summit у Катарі /пресслужба SET University

Учасники Web Summit у Катарі. Фото пресслужба SET University

Саудівська Аравія та Катар. Цифри та особливості ринків

Відмінності між Катаром та Саудівською Аравією як ринками для технологічного бізнесу пов’язані з розмірами цих країн. Саудівська Аравія – найбільша за площею арабська держава Західної Азії, займає майже 80% Аравійського півострова. Площа країни – 2,15 млн кв. км, населення – 35 млн. 

Катар – значно менша за розмірами країна, площа якої 11 437 кв. км, населення 2,8 млн. 

Обʼєм ринку ІКТ (інформаційних та комунікаційних технологій) Саудівської Аравії у понад чотири рази перевищує обʼєм ринку ІКТ Катару, свідчать дані GlobalData Intelligence Center. Разом із тим компонований річний темп зростання ринку (GAGR) у період 2024–2029 років в обох країн практично однаковий і становить 8,49% для Саудівської Аравії та 8,5% для Катару

Попри значно менший розмір країни та обʼєм ринку ІКТ, ВВП на душу населення Катару в два з половиною рази більший, ніж ВВП Саудівської Аравії. Катар на шостому місці в світі за цим показником. 

У Саудівській Аравії – більший ринок, а в Катарі – значніша концентрація інновацій та фінансів. Якщо у вас більш масовий продукт або ви, наприклад, аутсорс-компанія, яка шукає нових клієнтів, ймовірніше, вам більше підійде Саудівська Аравія. Якщо ж у вас надзвичайно інноваційний, технологічно складний продукт, легше знайти можливості та інвестиції в Катарі. 

Web Summit у Катарі /пресслужба SET University

Учасники Web Summit у Катарі. Фото пресслужба SET University

LEAP у Саудівській Аравії VS Web Summit у Катарі

Конференції LEAP та Web Summit – відображення особливостей обох країн. 

Конференцію LEAP не просто так називають наймасштабнішою технологічною конференцією світу. Цьогоріч її відвідало 215 000 учасників, 50 000 із них – нерезиденти Саудівської Аравії. Кількість відвідувачів Web Summit у Катарі значно менша – 15 000. 

Квитки на LEAP безкоштовні, потрібно лише зареєструватися. Попри те що відвідувачів на LEAP у 14 разів більше, ніж на Web Summit у Катарі, кількість представлених стартапів тут менша: 600+ стартапів, порівняно з 1043 на Web Summit. Утім, команда LEAP зазначає, що на конференції додатково представлено зі своїми стендами 1800+ міжнародних технологічних компаній. 

Web Summit відвідали 401 інвестор та 380 спікерів, а LEAP – 1600 інвесторів та понад 1100 спікерів, звітують організатори подій.

Українці, які брали участь у Web Summit у Лісабоні, описують саміт як велику подію. LEAP же втричі більша. Щоб дістатися з одного кінця конференції до іншого, може знадобитися понад 40 хвилин. Спікерам видавали гольф-кари на час події для швидкого переміщення між сценами. У перший день конференції більшість людей простояли в заторі по дорозі до простору понад чотири години.

Акцент LEAP – на виставці продуктів та стендах компаній, а не на контенті. У програмі саміту багато треків, запрошено багато відомих спікерів, але сцени значно менші, і кількість людей, які слухають виступи, –теж, у порівнянні з Web Summit. 

Коли нашу команду запросили виступити на Web Summit у Катарі, ми спочатку вагалися через неоднозначну позицію країни щодо взаємодії з Росією. Порадившись, зрозуміли, що участь важлива. Це можливість говорити про Україну там, де про війну не надто згадують. До всього уряд Катару повністю спонсорував приїзд української делегації на подію.

Роль зв’язків між урядами в побудові бізнес стосунків між Україною і Катаром чи Саудівською Аравією – дуже важлива. Обидві країни готові інвестувати в іноземні бізнеси. Але ймовірність цих інвестицій більша, коли інтро на бізнес чи фаундера роблять у рамках спеціальних програм за підтримки уряду, подібно до The UK-Ukraine TechBridge, яку нещодавно створили для зміцнення зв’язків із технологічним сектором Великої Британії. 

LEAP /пресслужба SET University

Конференція LEAP у Саудівській Аравії. Фото пресслужба SET University

Нетворкінг важливий 

На Близькому Сході сила особистих знайомств та офлайн спілкування особливо важлива. Якщо ви хочете розвивати тут бізнес, використайте конференції як майданчик для першого живого контакту. Особливо добре, якщо на вас хтось зробить інтро. 

Знайомства онлайн теж добре працюють. Обидві конференції мають для цього свої додатки. У додатку Web Summit порівняно легше знайти релевантні вам контакти. Найкраще працює, якщо писати пітч і в додатку, і, наприклад, в LinkedIn. Так ймовірність того, що вам відпишуть і вдасться домовитися про зустріч, вища. 

Цікава особливість спілкування в додатках конференції – велика кількість нерелевантних повідомлень від сейлзів із Пакистану та Індії. Як висновок – якість роботи сейлз-представників українців значно вища, і навіть вміння писати персоналізовані та релевантні пропозиції вже було б нашою перевагою на ринку. 

Лаундж-зони на Web Summit комфортніші, на LEAP спілкування в основному відбувається біля стендів компаній. Також зазначу, що подібно з Web Summit у Португалії, в Катарі та Саудівській Аравії нетворкінг у дні конференції також починається ще в аеропорту. У літаку, який летів від Дохи до Ріяду, ми познайомилися з однією з головних жінок-презентерок регіону, що дасть нам змогу легко знайти контакти з продюсерами інших конференцій та подій. 

Щодо дрес-коду – обидві країни активно вводять інновації в свою культуру і відкриті до нового з європейського світу. Але рекомендувала б жінкам дотримуватися ділового дрес-коду і вдягатися так, щоб прикривати коліна та руки до ліктів. Це буде проявом поваги до місцевої культури та звичаїв. 

Жінки в технологіях на Близькому Сході

Коли ми думаємо про Близький Схід, мислимо про патріархальне суспільство, у якому фактично немає жінок у бізнесі. Разом із тим понад 35% воркфорсу в технологічному секторі – це жінки, згідно з даними Міністерства комунікації та інформації Саудівської Аравії. Це більше, ніж в Європі та США.

Катар та Саудівська Аравія підтримують та заохочують жіноче підприємництво. На Web Summit була можливість купити квитки зі знижкою WTech, окремий лаундж і кілька великих обговорень, які б стосувалися ролі жінки. На конференції LEAP був окремий стрім про лідерство арабських жінок. 

LEAP /Facebook LEAP

Учасники конференції LEAP Саудівської Аравії. Фото Facebook LEAP

Спікерські переваги

На конференцію Web Summit у Катарі мене запросили після досвіду спікерства на конференції у Лісабоні, куди ми потрапили після кількох холодних аутрічів продюсерів. На LEAP нам вдалося запітчитися з релевантними для конференції темами. Втім, тут ми попередньо були особисто знайомі з одним із продюсерів події, тому шлях потрапляння нашої теми до тих, хто затверджує спікерів, був коротшим. 

У будь-якому разі, якщо у вас є релевантна й цікава тема та досвід, і ви готові вчасно підготувати якісний контент для виступу, спробуйте свої сили та подавайтеся як спікери. Кількість того, що ви отримаєте натомість, того варте. 

Найцінніший здобуток – це нетворк. Після кожного виступу до мене підходили десятки релевантних контактів. Також досвід спікерства дає доступ до окремих лаунджів з іншими спікерами, журналістами, інвесторами та у випадку Web Summit тими, хто купував VIP-квитки. 

Під час обох подій частину спікерів запрошували на закриту вечерю від перших осіб країни. Під час таких подій можна легко познайомитися з тими, хто не читає пітчі в LinkedIn та додатках конференцій

Висновки

Українці вміють створювати якісні технологічні продукти та сервіси і потребують інвестицій та нових ринків збуту. Катар та Саудівська Аравія – відкриті та голодні до інновацій та нових технологічних компаній. Також готові інвестувати та купувати. Тож, загалом, здається, метч очевидний. 

Оскільки бізнес у цих країнах будується офлайн і фізична присутність тут справді важлива, конференції – чудова можливість розпочати знайомство з ринком. 

Як вже згадувала, Саудівська Аравія – про більший ринок, Катар – про більшу інноваційність та інвестиції саме у складні технологічні рішення. Тому, залежно від продукту та послуг, які ви надаєте, обирайте те, який ринок вам підходить, утім, щодо конференцій я б радила хоча б раз відвідати кожну.

Якщо відчуваєте, що маєте цікаві теми, і готовність виступати – обов’язково спробуйте запітчити свої теми для спікерства. Це значно полегшить шлях знайомства із необхідними вам контактами. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні